Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024

Μεικτή οικογένεια και προσαρμογή

Πώς να διαχειριστείτε τη σχέση μέσα σε μια οικογένεια με παιδιά από προηγούμενο γάμο.

Οι σχέσεις στις μεικτές οικογένειες μπορεί να είναι περίπλοκες. Οταν δημιουργείται μια νέα μεικτή οικογένεια, κάθε μέλος της αντιμετωπίζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων και πιθανών πηγών άγχους.

Παρόλα αυτά είναι δυνατό να οικοδομηθεί μια επιτυχημένη οικογένεια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι που έχει παιδιά από τον προηγούμενο γάμο ή τη σχέση του. Αυτό που οφείλετε να κάνετε, είναι να εξετάσετε τις προκλήσεις που μια μεικτή οικογένεια θα μπορούσε να έχει για το παιδί σας και τι μπορείτε να κάνετε για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, καθώς προσπαθείτε να οικοδομήσετε μια νέα ζωή μαζί.

Αναγνωρίστε και θρηνήστε τις απώλειες

Το παιδί σας μπορεί να αντιμετωπίζει με άγχος ένα διαζύγιο ή το θάνατο του πρώην συντρόφου σας. Μπορεί ακόμα αν έχετε χωρίσει να τρέφει ελπίδες ότι θα ξαναζήσετε κάποια στιγμή όλοι μαζί. Ακόμα όμως κι αν έχει αποδεχθεί τη κατάσταση, μπορεί να ανησυχεί για τη νέα σας οικογένεια και για το αν ο νέος γάμος και η νέα οικογενειακή σας κατάσταση θα έχουν διάρκεια.

Ακούστε τους φόβους και τις ανησυχίες του παιδιού σας, και αφήστε το να επουλώσει τις πληγές του με το δικό του ρυθμό. Μην περιμένετε τα συναισθήματα του παιδιού σας να αντιμετωπιστούν γρήγορα ή σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη στιγμή.

Να φροντίζετε τις υπάρχουσες οικογενειακές σας σχέσεις

Περάστε το χρόνο σας καλλιεργώντας οικογενειακές σχέσεις που υπήρχαν πριν από τη δημιουργία της μεικτής οικογένειας. Για παράδειγμα, σχεδιάστε ειδικές δραστηριότητες ή εξορμήσεις που αφορούν μόνο εσάς και το παιδί σας.

Θυμηθείτε, επίσης, ότι ένα παιδί που εισέρχεται σε μια νέα μεικτή οικογένεια μπορεί να αισθάνεται αποκομμένο από τον γονέα με τον οποίο δεν ζει μαζί. Σεβαστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας και να είστε προσεκτικοί να μην κάνετε αρνητικά σχόλια για τον άλλο γονέα – ανεξάρτητα από τα συναισθήματά σας.

Προωθήστε τις νέες οικογενειακές σχέσεις

Μπορεί να είναι δύσκολο για ένα παιδί να μάθει πώς να διευθετήσει τις σχέσεις του με ένα νέο θετό γονιό ή ετεροθαλή αδέλφια.

Για να βοηθήσετε το παιδί να σχηματίσει αυτούς τους δεσμούς, θα πρέπει να προσδιορίσετε κοινά ενδιαφέροντα μεταξύ των μελών της μεικτής οικογένειας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να περνά το χρόνο του, γνωρίζοντας τα νέα μέλη της οικογένειας. Να είστε προσεκτικοί και να αφήσετε τις νέες σχέσεις να αναπτυχθούν με το δικό τους ρυθμό.

Εάν το παιδί σας επικρίνει τον θετό γονέα του, προσπαθήστε να μην αντιδράτε υπερβολικά. Αν ο θετός γονέας είναι ειλικρινής στην προσπάθειά του να οικοδομήσει μια σχέση, τα θετικά συναισθήματα θα αντισταθμίσουν τα όποια αρνητικά.

Ενθαρρύνετε το σεβασμό

Μπορεί να πάρει ένα-δύο χρόνια -ή και περισσότερο- για μια νέα μεικτή οικογένεια να προσαρμοστεί και να ζήσει μαζί.

Μην πιέζετε το παιδί σας ή άλλα μέλη της οικογένειας να κάνουν νέες σχέσεις και μην περιμένετε ότι θα λειτουργήσουν αμέσως. Αντ’ αυτού, ενθαρρύνετε όλα τα μέλη της οικογένειας να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

Πάρτε αποφάσεις ως ομάδα

Σκεφτείτε τη μεικτή οικογένειά σας ως ομάδα. Εξετάστε το ενδεχόμενο διοργάνωσης τακτικών συναντήσεων της οικογένειας για να συζητήσετε τα προβλήματα και να καταλήξετε σε θετικές λύσεις όλοι μαζί.

Μάθετε πότε πρέπει να ζητήσετε πρόσθετη βοήθεια

Οι περισσότερες μεικτές οικογένειες είναι σε θέση να χτίσουν σχέσεις και να επεξεργάζονται τα προβλήματά τους με την πάροδο του χρόνου. Αλλες χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Το παιδί σας μπορεί να επωφεληθεί από τη συζήτηση με έναν ψυχίατρο αν αισθάνεται:

Μόνο στην αντιμετώπιση των ανθρωπίνων απωλειών

Διχασμένο ανάμεσα σε δύο γονείς ή νοικοκυριά

Αποκλεισμένο

Απομονωμένο από συναισθήματα θυμού και ενοχής

Αβέβαιο για το τι είναι σωστό

Αβολα με οποιοδήποτε μέλος της αρχικής οικογένειας ή της μεικτής οικογένειας

Επιπλέον, η οικογενειακή θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη εάν:

Το παιδί σας δείχνει θυμό ή αγανάκτηση προς ένα συγκεκριμένο μέλος της οικογένειας

Ενα παιδί φαίνεται να ευνοείται έναντι κάποιου άλλου

Η πειθαρχία επαφίεται μόνο στον γονέα του παιδιού, παρά τη συμμετοχή, τόσο του γονέα, όσο και του θετού γονιού

Το παιδί σας κλαίει ή αρχίζει να αποσύρεται συχνά

Τα μέλη της οικογένειας δεν αντλούν καμία ευχαρίστηση από ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το να είναι με τους φίλους τους

Θυμηθείτε ότι για να κάνετε μια επιτυχημένη μεικτή οικογένεια θα πάρει χρόνο. Ενθαρρύνετε τα μέλη της οικογένειάς σας να γνωρίσουν το ένα το άλλο. Με την πάροδο του χρόνου, η μεικτή οικογένεια μπορεί να χτίσει δεσμούς που θα διαρκέσουν μια ζωή.

www.mpouzou.gr