Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2023

«Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε γυναίκες»

Είναι, αλήθεια, τόσο σημαντική η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και ιδιαίτερα στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση; Η απάντηση είναι αυτονόητη, γιατί η  Αυτοδιοίκηση είναι ένας προνομιακός χώρος οικονομικής, οικολογικής, κοινωνικής και πολιτιστικής παρέμβασης. Είναι ένα σχολείο πολιτικοποίησης και προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες ενεργοποίησης στις γυναίκες να αποδείξουν την αποτελεσματικότητά τους και την υπευθυνότητά τους σε κάθε ρόλο που αναλαμβάνουν.

Η αμεσότητα της επαφής με τον πολίτη, αλλά και ο χώρος που οι γυναίκες βιώνουν καθημερινά, λόγω των πολλαπλών τους ρόλων, γονιμοποιεί τις ιδέες για τη διοίκηση της Περιφέρειας, του Δήμου, της Κοινότητας και μας χαρίζει μια εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της καθημερινότητας και των μεγάλων έργων.

Οι γυναίκες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης και να αποτελέσουν τη ζωογόνο εκείνη δύναμη, που θα ανατρέψει κατεστημένες ισορροπίες συναλλακτικής σχέσης, καθώς και τα ριζωμένα στερεότυπα των τοπικών κοινωνιών, που αναστέλλουν τελικά την πρόοδο της Αυτοδιοίκησης. Η ενεργή συμμετοχή των γυναικών στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι είναι αναγκαία για να αποκτήσει η Αυτοδιοίκηση μια ανανεωμένη συλλογική έκφραση.

Είναι γεγονός, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στα όργανα λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα. Η πενιχρή αυτή εκπροσώπηση οφείλεται και στην όψιμη πρόσβαση των γυναικών στην ισότητα ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε από την οικονομική μας ανεξαρτησία, στις δυσκολίες συμβιβασμού της επαγγελματικής με την κοινωνική μας ζωή. Η ελλειμματική, όμως, αυτή εκπροσώπηση δεν είναι μόνο πρόβλημα των γυναικών. Είναι απώλεια για την κοινωνία στο σύνολό της, γιατί εμποδίζει να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και οι ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού, ενώ μια ισόρροπη συμμετοχή συμβάλει στη διαμόρφωση διαφορετικών αντιλήψεων και συμπεριφορών, που θα στοχεύουν σε έναν κόσμο δικαιότερο, πλέον ισορροπημένο για όλους μας.

Οι γυναίκες, ως σύνολο, ιστορικά δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δικαιοσύνη, το διάλογο, την ειρήνη, την ηθική διάσταση της πολιτικής ζωής και την διαμόρφωση προτεραιοτήτων. Είναι ευαισθητοποιημένες πάνω στην αξία της συναίνεσης, διαθέτουν ευχέρεια στην επίτευξη συμφωνιών λόγω υψηλότερου αισθήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και ενδιαφέρονται περισσότερο για τις επερχόμενες γενιές.

Η γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική ζωή μπορεί να συμβάλει, ώστε να επαναπροσδιοριστούν πολιτικές προτεραιότητες, να τεθούν νέα θέματα στην πολιτική ατζέντα και να δοθούν νέες προοπτικές σε βασικά πολιτικά θέματα. Οι γυναίκες, δηλαδή, δεν παύουν να αποτελούν μια δύναμη ανανέωσης και αλλαγής της πολιτικής και της κοινωνίας.

Εκτιμάται ότι, αν η πολιτική ζωή υιοθετούσε τις αξίες των γυναικών, θα υπήρχε μεγαλύτερη κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ λαών και εθνών, δικαιότερη κατανομή των πόρων του πλανήτη και θα εξέλιπαν οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις λόγω θρησκευτικού φανατισμού ή ακραίου εθνικισμού. Επιπλέον, θα υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα που συνδέονται με την ποιότητα της ζωής, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική πολιτική και η πρόνοια, η ιατρική περίθαλψη, η παιδεία και η καταπολέμηση της χρήσης των ναρκωτικών και του εμπορίου λευκής σαρκός.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η συμπόρευση των φύλων μέσα στην κοινωνία με ελευθερία, ισοτιμία, συνεργασία και αλληλοσεβασμό, η δημιουργική συλλειτουργία αντρών και γυναικών στην ιδιωτική και δημόσια ζωή με πνεύμα αλληλοπεριχώρησης και αλληλεγγύης, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Μόνον όταν οι γυναίκες και οι άντρες προσδιορίζουν μαζί τις αξίες που πρέπει να διέπουν την πολιτική, την οικονομική, την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, η Δημοκρατία αποκτά αληθινό περιεχόμενο. Μόνο τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο, μόνον έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο.

Σε αυτές τις εκλογές, λοιπόν, ας κάνουμε πράξη την ισότητα ψηφίζοντας και γυναίκες. Είναι ένα μήνυμα καθολικό, βαθύτατα πολιτικό και ανθρώπινο, μήνυμα χειραφέτησης, εγρήγορσης και στάσης ζωής για όλους. Για να γίνει «το μισό του ουρανού και της κοινωνίας, το μισό της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

 Όλγα Μούσιου Μυλωνά

Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Φλώρινας