Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Η σημασία των υγροτόπων» 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης Πρεσπών Άγιος Γερμανός, 13 Οκτωβρίου 2023

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (OΦΥΠΕΚΑ) διοργάνωσε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Πρεσπών, το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Η σημασία των υγροτόπων» στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου  2023 στο Κέντρο Πληροφόρησης Πύλης Πρεσπών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Τομέα Α΄ του ΟΦΥΠΕΚΑ, Δρ  Διονυσία Χατζηλάκου, ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, ενώ στο συνέδριο παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης και ο εκπρόσωπος και οργανωτικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ κ. Παναγιώτης Παράσχου.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διατήρηση, διαχείριση και αποκατάσταση των υγροτόπων, στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους υγροτόπους, στις καλές πρακτικές, στην ολοκληρωμένη διαχείριση  διασυνοριακών υγροτόπων και στις οικοσυστημικές λειτουργίες τους, ενώ παρουσιάστηκαν νέα εργαλεία για τη διαχείριση των υγροτόπων, μέσω της τηλεπισκόπησης. Συμμετείχαν  προσκεκλημένοι ομιλητές- ερευνητές από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  τη Διεύθυνση Ερευνών του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γραφείο της Γραμματείας του Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών DANUBE PARKS (από εννιά χώρες του Δούναβη) και από την Nature Conservation Consultants  

Επίσης, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και να ενημερωθούν από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης για την αξία της προστατευόμενης περιοχής, τη μοναδικότητά της και το καθεστώς προστασίας. Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για τις δράσεις προστασίας και αποκατάστασης των οικοτόπων προτεραιότητας 6260 και 9560, δηλαδή  τις «παννωνικές αμμώδεις στέπες» που απαντώνται μόνο στην περιοχή των Πρεσπών και για τα ενδημικά δάση της Μεσογείου με άρκευθους, για τη διαχείριση της βλάστησης των καλαμιώνων στις παραλίμνιες περιοχές της Μικρής Πρέσπας, καθώς και για άλλες δράσεις που υλοποιεί η Μονάδα Διαχείρισης.  Η περιήγηση έγινε στη  Ζώνη Απόλυτης Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών,  όπου έγινε και ειδική αναφορά στην περυσινή επιχείρηση αντιμετώπισης της μαζικής θανής των αργυροπελεκάνων στην αποικία αναπαραγωγής τους στη Μικρή Πρέσπα, -λόγω της γρίπης των πτηνών-,  στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, έναν από τους δέκα Προστατευόμενους Φυσικούς Σχηματισμούς του Εθνικού Πάρκου,  με επίσκεψη στην ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία του 10ου αιώνα και στον κτηνοτροφικό οικισμό του Βροντερού, όπου οι σύνεδροι επισκέφθηκαν τη συλλογή απολιθωμάτων, απόδειξη της παλαιότητας των λιμνών των Πρεσπών, οι οποίες συγκαταλέγονται στις παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης.

Το συνέδριο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Πακέτου Εργασίας 2.4 της πράξης «Διαχειριστικές Δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών» που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» (Κωδικός ΟΠΣ: 5032910).

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο μπορείτε να βρείτε στη δ/νση:  https://prespes2023.gr/

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.