Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Όταν τα παιδιά κινδυνεύουν στο σχολείο... το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα


 

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον ενδοσχολικό εκφοβισμό (bullying) σε βάρος των πιο ευαίσθητων παιδιών, κρούει το "Χαμόγελο του Παιδιού", τονίζοντας ότι το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από "Το Χαμόγελο του Παιδιού" σε συνεργασία με άλλες πέντε χώρες (Ιταλία, Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία), η χρήση κοροϊδευτικών ψευδωνύμων (60,6%), τα σπρωξίματα-χτυπήματα (45,39%) και τα πειράγματα για την εξωτερική τους εμφάνιση (36,30%) είναι οι κύριες μορφές ενδοσχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα.
"Η φτώχεια και η ανέχεια γεννούν τη βία, κάτι που το βιώνουν τα παιδιά όλης της χώρας και στο σπίτι τους και το μεταφέρουν στο σχολικό περιβάλλον" δήλωσε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.


Όπως έδειξε η έρευνα, πρώτη είναι η Λιθουανία σε ποσοστό 51,65%, δεύτερη η Εσθονία με 50,20%, τρίτη η Βουλγαρία με 34,66%, τέταρτη η Ελλάδα με 31,98%, πέμπτη η Λετονία με 25,21% και έκτη η Ιταλία με 15,09%.
Συνολικά συμμετείχαν 16.227 μαθητές, από τους οποίους οι 4.999 ήταν από 167 σχολεία της Ελλάδας.
"Τα παιδιά δήλωσαν ότι υπάρχει έντονα το φαινόμενο του εκφοβισμού στην καθημερινότητά τους, έχουν ξεκάθαρη γνώση για το τι είναι πραγματικά και δεν το συγχέουν με απλά πειράγματα ή κοροϊδία" δήλωσε η Χαρά Γροσδάνη, κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια κοινωνικών και υποστηρικτικών δράσεων στο "Χαμόγελο του Παιδιού".
Οι μαθητές, που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι κύρια πηγή πληροφόρησης για το φαινόμενο αυτό στην Ελλάδα είναι κατά 39,05% το σχολείο και σε ποσοστό 20,23% η τηλεόραση.
Ως η καταλληλότερη μορφή ενημέρωσης αναδείχθηκε η χρήση οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο ταινίες) και η οργανωμένη ενασχόληση με το ζήτημα μέσα στο σχολείο.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από "Το Χαμόγελο του Παιδιού" και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, ανακοινώθηκε η δημιουργία ευρωπαϊκού δικτύου ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.
Στο δίκτυο θα συνεργάζονται 17 οργανισμοί από 12 ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εκπροσωπούν το 62% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
"Έχουν θυμώσει πολύ οι έφηβοι με εμάς τους μεγάλους και πρέπει να καταλαγιάσουμε την οργή τους, να κρατήσουμε τα παιδιά ζωντανά και σωματικά και ψυχικά. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική, να αντιληφθούμε το σχολείο σαν ολότητα και να αντιμετωπίσουμε διαδραστικά τα φαινόμενα της σχολικής βίας" υπογράμμισε ο κ. Γιαννόπουλος.