Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Κοινή δήλωση Σ.Φάμελλου-Π.Πέρκα για το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ| Να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ιδιωτικοποίηση νερού και απορριμμάτων


 

Λίγο πριν το «τελευταίο σφύριγμα» για τις εκλογές, η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων. Μετά το εκτεταμένο πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην ιδιωτική περιουσία, από τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, σχεδιάζει να παραδώσει σε οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια αλλά και να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της άρδευσης αλλά και όλης της διαχείρισης απορριμμάτων. Η επιλογή αυτή θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει την Ελλάδα από τον στόχο της κοινωνίας της ανακύκλωσης, εφόσον μοναδικό κριτήριο στη διαχείριση νερού και απορριμμάτων θα είναι το κέρδος ενός ιδιώτη!

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα που έχει τεθεί σε διαβούλευση για να έρθει στη συνέχεια για ψήφιση «διευρύνει» τις αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αναθέτοντάς της «την εποπτεία και τον έλεγχο» των υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Και όλα αυτά με το πρόσχημα «απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» του Ταμείου Ανάκαμψης, τις οποίες η ίδια η κυβέρνηση εισήγαγε εν κρυπτώ, χωρίς καμία διαβούλευση και συζήτηση με την κοινωνία και την αυτοδιοίκηση. 

Ο στόχος είναι εμφανής: να παραδώσει νευραλγικούς και μονοπωλιακού χαρακτήρα λειτουργίες του δημόσιου τομέα και της Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες, όπως η κυβέρνηση επιδιώκει συστηματικά εδώ και τριάμισι χρόνια, με το ΣΔΙΤ παραχώρησης του εξωτερικού υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ, το σχέδιο συγχωνεύσεων και ΣΔΙΤ στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), τις ιδιωτικές μονάδες επεξεργασίας και καύσης απορριμμάτων που προωθεί το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, τη χρεωκοπία ΔΕΥΑ και ΦΟΔΣΑ με το ενεργειακό κόστος και το φόρο ταφής, κλπ.

Όμως παράλληλα το νομοσχέδιο πετυχαίνει και τη σημαντική αποδυνάμωση της λειτουργίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όσον αφορά στην εποπτεία και στον έλεγχο του ενεργειακού τομέα, για να εξυπηρετούνται πιο άνετα τα συμφέροντα λίγων στο χώρο της ενέργειας, να κρύβονται τα υπερκέρδη «κάτω από το χαλί» και να επικρατήσουν απόλυτα συνθήκες «φαρ ουεστ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί από την κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή και υπογραμμίζει ότι με την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας οι όποιες ρυθμίσεις θα ακυρωθούν και η διαχείριση νερού και απορριμμάτων θα ανήκει στους ΟΤΑ υπό τον έλεγχο της Πολιτείας. Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε επίσης την αυτοδιοίκηση αλλά και όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας, του νερού, της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και τις καταναλωτικές οργανώσεις και τους πολίτες να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο υπεράσπισης των βασικών κοινωνικών αγαθών, ώστε τα σχέδια Μητσοτάκη να μείνουν στα χαρτιά.

Σωκράτης Φάμελλος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Πέτη Πέρκα, Αν. Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ