Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης:. Σημαντικές παρεμβάσεις για την υγεία. Η σωστή πρόληψη σώζει ζωές


 

"Όπως πιθανώς ήδη ξέρετε, έχουμε σχεδιάσει 4 μεγάλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου της εμβληματικής πρωτοβουλίας μας «Σπύρος Δοξιάδης» που υλοποιούνται πρώτη φορά στον πληθυσμό της χώρας μας με χρηματοδότηση ύψους 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ήδη “τρέχει” το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων “Φωφη Γεννηματα” για τον καρκίνο του μαστού που αφορά 1,3 εκατ. γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 60.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί ευρήματα σε τουλάχιστον 4.000 γυναίκες. (Και εδώ θα επιμείνω: εάν εσείς ή κάποια στο φιλικό ή οικογενειακό σας περιβάλλον έχει λάβει το σχετικό μήνυμα, κάντε τον έλεγχο, σώζει ζωές.)

Όμως, το δεύτερο πρόγραμμα ξεκινά αυτόν τον μήνα. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 χρόνων θα λάβουν SMS για να κλείσουν ραντεβού σε διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας προκειμένου να υποβληθούν δωρεάν σε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο έλεγχος περιλαμβάνει Τεστ Παπ, HPV DNA test, κολποσκόπηση και βιοψία.

Θα ακολουθήσουν άλλα 2 πολύ σημαντικά προγράμματα: δωρεάν έλεγχος για καρδιαγγειακά νοσήματα σε περίπου 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών και για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε 3,8 εκατ. άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών .

Θα κλείσω με δύο ακόμα πολύ σημαντικά βήματα για την Υγεία:

Το πρώτο είναι πως αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά την ανακουφιστική φροντίδα. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο πλαίσιο που, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών - ενηλίκων αλλά και παιδιών- που πάσχουν από απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια ή από χρόνια εξελικτική ασθένεια.

Το δεύτερο είναι πως εγκρίναμε την ίδρυση, οικονομική στήριξη και λειτουργία 8 νέων Μονάδων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση ανά την επικράτεια. Είναι μια απόφαση ορόσημο στην ιστορία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης."

Πηγή από f.b Γιάννης Αντωνιάδης