Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

6 παράγοντες που συμβάλλουν στη γυναικεία κατάθλιψη


 

Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια από τους άνδρες και σύμφωνα με την έρευνα αυτό το γεγονός σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές

Η μείζων κατάθλιψη είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Εκτιμάται ότι περίπου το 1/3 των γυναικών βιώνουν ένα επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Και παρόλο που η διπολική διαταραχή είναι περίπου ίδια και στα δύο φύλα, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερα καταθλιπτικά επεισόδια από τους άνδρες. Η έρευνα έχει δείξει ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό σχετίζεται με την αναπαραγωγή και τις ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες.

Υπάρχουν όμως 6 συγκεκριμένοι παράγοντες που θεωρείται ότι συμβάλλουν περισσότεροι από άλλους στην κατάθλιψη των γυναικών.

Δείτε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες:

1. Οι διακυμάνσεις ορμονών. Τα επίπεδα των ορμονών παρουσιάζουν διακυμάνσεις σε όλη τη ζωή μιας γυναίκας. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κατά τη διάρκεια της προεμμηνορροϊκής περιόδου, κατά την εγκυμοσύνη και κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τη διάθεση, προκαλώντας κατάθλιψη

2. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, που είναι γνωστές ως προεμμηνορρυσιακές δυσφορικές διαταραχές, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη και άλλα συμπτώματα πριν από την εμμηνόρροια. Δεν είναι ακόμα γνωστό το γιατί, αλλά μερικές γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από άλλες στις ορμονικές διαταραχές που συμβαίνουν πριν από τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

3. Εγκυμοσύνη και τοκετός. Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στην επιλόχεια κατάθλιψη. Η επιλόχεια κατάθλιψη σχετίζεται με τις ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες μετά τον τοκετό, καθώς και με την ευθύνη της φροντίδας για ένα μωρό.

4. Αντιδράσεις στο στρες. Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια ασθένεια, μια δύσκολη σχέση, ή άλλη αγχωτική κατάσταση της ζωής μπορεί να προκαλέσει ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Οι γυναίκες τείνουν να αισθάνονται άγχος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά από μια τέτοια περίπτωση, η οποία μπορεί να τις καθιστά πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη.

5. Αναμάσημα σκέψης. Οι γυναίκες τείνουν να κάνουν αναμάσημα σκέψης, εστιάζοντας επανειλημμένα στα συμπτώματα δυσφορίας και στο τι τα προκαλεί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το αναμάσημα σκέψης συνδέεται με πιο σοβαρά επεισόδια κατάθλιψης.

6. Αντισυλληπτικά χάπια. Η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα προγεστερόνης, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την κατάθλιψη.

www.mpouzou.gr