Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Η Κατάθλιψη μια Γυναικεία Υπόθεση


 

Δεν έχει σημασία σε πιο μέρος του πλανήτη μένετε λοιπόν γιατί έχει επιστημονικά διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες πλήττονται από την νόσο περισσότερο από τους άνδρες!
Στο ερώτημα τι συμβαίνει τελικά, γιατί τόσες πολλές γυναίκες είναι καταθλιπτικές, οι ερευνητές απαντούν με την θεωρία ότι οι γυναίκες είναι ομάδα υψηλού κινδύνου δεδομένου του συνδυασμού βιολογικών και γενετικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων και των ορμονικών αλλαγών στην έμμηνο ρύση, κλιμακτήριο και εμμηνόπαυση.


Περίπου 7 εκατομμύρια γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από κατάθλιψη σύμφωνα με την Εθνική Οργάνωση Ψυχικής Υγείας και μερικοί ερευνητές εκτιμούν ότι μια στις τρεις γυναίκες με κατάθλιψη έχει διαγνωστεί σωστά.
Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών με κατάθλιψη ξεκινούν από την εφηβική ηλικία. Πριν την εφηβεία τα ποσοστά της κατάθλιψης διαφέρουν σε περιορισμένο βαθμό μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Όμως στις ηλικίες 11 έως 13 τα ποσοστά ανεβαίνουν και στην ηλικία των 15 τα κορίτσια έχουν βιώσει ένα μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο σε διπλάσιο ποσοστό συγκριτικά με τα αγόρια. Τα κορίτσια του γυμνασίου παρουσιάζουν επίσης υψηλοτέρα ποσοστά κατάθλιψης, διαταραχές σίτισης, και αγχώδεις διαταραχές.
Δεν έχει σημασία σε πιο μέρος του πλανήτη μένετε λοιπόν γιατί έχει επιστημονικά διαπιστωθεί ότι οι γυναίκες πλήττονται από την νόσο περισσότερο από τους άνδρες υποστηρίζει η Kimberly Yonkers, του τμήματος ψυχιατρικής και διευθύντρια της ομάδας έρευνας και αντιμετώπισης του Προεμμηνοριακού Συνδρόμου του Πανεπιστημίου Yale. Όπως επίσης οι έρευνες όσον αφορά στη Διπολική διαταραχή οι άνδρες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από την μανία και οι γυναίκες από κατάθλιψη.
Αλλοι παράγοντες που ενοχοποιήθηκαν επίσης ήταν το εργασιακό στρες, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι κοινωνικοί ρόλοι.
Η Yonkers πιστεύει ότι οι ρίζες της γυναικείας κατάθλιψης μπορούν να ανιχνευτούν στην παιδική ηλικία, αποδιδόμενες σε ένα μεγάλο μέρος στο άγχος. «Το ποσοστό άγχους στα παιδιά είναι περισσότερο υψηλό στα κορίτσια από ότι στα αγόρια της ίδιας ηλικίας και οι έρευνες υπαινίσσονται ότι το άγχος προδιαθέτει τα άτομα σε κατάθλιψη» υποστηρίζει η Yonkers.
Παρά ότι οι άντρες και οι γυναίκες μπορεί να έχουν ίδια συμπτώματα όταν αισθάνονται κατάθλιψη, τα αντιλαμβάνονται διαφορετικά. Η  Melodie Morgan-Minott τέως πρόεδρος του ψυχιατρικού συλλόγου του Οχάιο,  υποστηρίζει ότι «οι γυναίκες αντιλαμβάνονται περισσότερο ότι είναι διαρκώς κουρασμένες, νιώθουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, ανημποριάς  και απελπισίας. Έχουν επίσης δυσκολία στη λήψη αποφάσεων».
Αντίθετα οι άντρες θα δουν κάποιον ειδικό όταν  θα δυσκολεύονται στην εργασία τους ή όταν δεν θα είναι αποδοτικοί όσον αφορά στην σεξουαλικότητα τους. Από την άλλη οι γυναίκες χρειάζονται χρόνο για να οργανωθούν, δηλαδή να πάνε σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες δεν ζητούν βοήθεια είναι και η αντίληψη ότι όσο μεγαλώνουν και δεδομένης της εμμηνόπαυσης θεωρούν την κατάθλιψη ως ένα φυσικό επακόλουθο, αποδίδοντας το στις ορμόνες .
-Τα Καλά Νέα
Τα καλά Νέα για τις γυναίκες είναι ότι η κατάθλιψη θεραπεύεται αρκεί να ζητήσει κανείς την κατάλληλη βοήθεια.
Η Morgan-Minott  συμβουλεύει τις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη να χρησιμοποιήσουν όλα τα θεραπευτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα – φαρμακευτική αντιμετώπιση και συμβουλευτική από ψυχολόγους. Οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης με τον συνδυασμό φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.
-Κάντε κάτι!
• Αν νιώθετε λυπημένη, αγχώδης ή χωρίς διάθεση, αν κοιμάστε λίγο, ξυπνάτε πολύ νωρίς το πρωί ή το αντίθετο, κοιμάστε υπερβολικά
• Αν έχει μειωθεί η όρεξη σας ή αντίθετα έχει αυξηθεί και έχετε πάρει βάρος
• Αν νιώθετε συνεχώς νευρική και ανήσυχη
• Αν τα σωματικά συμπτώματα και σωματικοί  πόνοι δεν περνούν παρ΄όλη την θεραπεία που κάνατε
• Αν κάνετε αρνητικές σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει ενδιαφέρον και όλα σας φαίνονται μαύρα
Μην περιμένετε, κάντε κάτι, σταματήστε τον φαύλο κύκλο της άρνησης, σκεφτείτε θετικά, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον ψυχολόγο σας!