Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 16 & 17 ΜΑΙΟΥ 2022


 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οιεργαζόμενες/οιστηνΚαθαριότηταΣχολικώνΚτιρίων(επίτοπλείστωνεργαζόμενες γυναίκες) έχουμε ταλαιπωρηθεί επί σειρά ετών με επισφαλείς εργασιακέςσχέσεις (συμβασιούχες/οι με 25 έτη συνεχούς εργασίας), με χαμηλές αμοιβές που σεκάποιουςΔήμουςκαταβάλλονταικαθυστερημένα,μεεξαιρετικάδυσμενείςκαιανθυγιεινέςσυνθήκεςεργασίας.

Και μπορεί σήμερα να έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση βελτίωσηςτων συνθηκών εργασίας, όμως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και έχοντας τα μέλημας επιφορτιστεί την τεράστια ευθύνη του αντιικού αγώνα μέσα στα σχολεία -μεπλείσταπροβλήματα

οι11.500εργαζόμενοιστησχολικήκαθαριότητα,δεναισθανόμαστεκαθόλουικανοποιημένοιαπότηνεξέλιξητωνεκκρεμώνζητημάτωνπουαφορούντονκλάδομας.Προσφέρουμεπραγματικόκαιδύσκολοέργοστασχολείακαιστουςμαθητέ,αλλάέχουμεπάντακαιμόνουποχρεώσεις,μεπεριορισμέναεργασιακάδικαιώματα.

Ηκυβερνητικήαπόφασητο2020γιαμετατροπήτωνσυμβάσεωνέργουσεσυμβάσειςεργασίας,επέλυσεσημαντικόταταζητήματαθεσμικούπεριεχομένου(αναρρωτικέςάδειες,ωράριο,κανονικέςάδειες,κ.ο.κ.).Δενεπέλυσεόμωςταοικονομικά ζητήματα και -αντιθέτως- δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες,οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών. Το γεγονός ότι οι Δήμοιυποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στοσύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμόμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο.Πλέον έχουμε εργαζόμενους όχι δύο ταχυτήτων (πλήρους ή τρίωρης απασχόλησης),αλλάεργαζόμενουςπολλαπλώνταχυτήτωνμεσυμβάσειςπουξεκινούναπό2,3,4…κ.λ.πώρεςημερήσιαςαπασχόλησης.

Και ερωτούμε: Είναι αποδεκτό το 2022 ένα τέτοιο εργασιακό πισωγύρισμα; Να απασχολούνται στο δημόσιο άνθρωποι υποαμειβόμενοι με συμβάσεις από δύο ώρεςημερήσιας απασχόλησης;Εμείςλέμεόχι.

Αρκετοί Δήμοι επέλεξαν να μετατρέψουν τις (λειψές ή πλεονάζουσες σεκάποιεςπεριπτώσεις)ανθρωποώρεςπουτουςχορηγήθηκανσενέεςπροσλήψεις,γιαλόγους«πελατειακούς», ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν πρώτα τις υφιστάμενεςθέσειςεργασίαςμετατρέπονταςσυμβάσειςμερικήςαπασχόλησηςσεπλήρους.

Άλλοι Δήμοι δεν έχουν χορηγήσει ΠΟΤΕ τα Μ.Α.Π, ενώ και όσοι τα χορηγούνπολλέςφορέςδενμεριμνούνγιαπρομήθειασυμβατού,μετοεπάγγελματουκαθαριστή/ριαςσχολείου,υλικού.

Οι καθυστερήσεις στην εξόφληση της μισθοδοσίας είναι τακτικό φαινόμενο σεκάποιουςΔήμουςκαιανατρέπουν κάθεοικογενειακόμας προγραμματισμό.

Η υπερεικοσαετή διανυθείσα προϋπηρεσία με συμβάσεις μίσθωσης έργουτωνσχολικώνκαθαριστριών/ων,δεναναγνωρίζεταιγιατηνκατάταξησταανώτεραμισθολογικάκλιμάκια.

Ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση,είχεαπενταχθείαπότηλίσταασφάλισηςτωνΒαρέωνκαιΑνθυγιεινών,μεαποτέλεσμα χιλιάδες συναδέλφισσες/οι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσειδικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση τηςεργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματαεργαζομένων που ενώ δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης λόγω τηςαπένταξής τους από τα Β.Α.Ε για πάνω από 7 χρόνια, να χάνουν στο τέλος και τηνεργασία τους εξαιτίας νόμου που απαγορεύει την απασχόληση για τους άνω των 68ετών.

Επίσης,στοσύστημαΕΡΓΑΝΗδενπροβλέπεταιαυτοτελήςκωδικόςεπαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων», με αποτέλεσμα οι αναγγελίες προσλήψεις ναγίνονταιμεειδικότητεςάσχετεςμετοδικόμαςεπάγγελμα(καμαριέρες,καθαριστές/ριεςαεροδρομίων,εργάτες/ριες,κ.ο.κ).

Η Πολιτεία έχει την ευθύνη να θέτει τους κανόνες και να τους ρυθμίζει με τέτοιοτρόποπουναμην χωρούντέτοιου τύπουαδικίεςκαι αυθαιρεσίες.

Γιατολόγοαυτό στις16&17 Μαΐου2022ΑπεργούμεκαιΔιεκδικούμε:

Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις καιπλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα - Μονιμοποίηση όλων τωνυφιστάμενωνεργαζομένωνχωρίςόρουςκαιπροϋποθέσεις.

ΚαμίαπερικοπήστοΕπικίνδυνοκαιΑνθυγιεινόΕπίδομα.

Άμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης τηςπροϋπηρεσίαςστηνκαθαριότητατωνσχολείων,με αύξηση

ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεωνμερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλουςόσοιέχουνπροϋπηρεσίαάνωτων5ετών.

Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας μεσυμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικάκλιμάκια. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου υπέκρυπτανσυμβάσειςεξαρτημένηςεργασίαςκαισήμεραστερούμαστεσημαντικέςγιατοβιοπορισμόμαςαπολαβές.

Έγκαιρηκαιάμεσηκαταβολήτωνδεδουλευμένωναποδοχών.

Αξιοπρεπείςαμοιβέςμεεπαναφοράτου13ουκαι14ουμισθού.

Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας &Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους πουδενχορηγούνταεκτουνόμουπροβλεπόμεναΜέσαΑτομικήςΠροστασίαςμεαναδρομικήισχύ.ΚαθορισμόςτουείδουςκαιτουαριθμούτωνδικαιούμενωνΜ.Α.Π.

Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο πουάδικακαιπαράνομαείχεαπενταχθείοκλάδοςαπότηλίστα.

Χορήγησηαυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων»στοσύστημα«ΕΡΓΑΝΗ».

Πιστοποίηση Επαγγέλματος

ΜΟΝΙΜΗΔΟΥΛΕΙΑΓΙΑΚΑΘΑΡΑΣΧΟΛΕΙΑ!!!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΔΡΑΣΕΩΝ:

16Μάϊου2022–ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩΑΠΟΥΠΟΥΡΓΕΙΑΚΑΙΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝΑΘΗΝΑ

17ΜαΐουΔΙΑΒΗΜΑΤΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣΚΑΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣΣΤΟΥΣΔΗΜΟΥΣΟΛΗΣ ΤΗΣΧΩΡΑΣΦΛΩΡΙΝΑ 11/5/2022

ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΕΡΤΣΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ        ΒΕΡΑ ΣΤΑΥΡΟΥ