Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Π. Πέρκα: «Στρατηγικές επενδύσεις με παράκαμψη αναπτυξιακού, χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού» ( video)

Εισήγηση της Π. Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου (ν/σ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «για τις στρατηγικές επενδύσεις, τις ιδιωτικές και τις spin-offs»

Η κα Πέρκα ξεκίνησε την τοποθέτησή της με αναφορά στις πολυσέλιδες τροπολογίες που κατατέθηκαν, οι οποίες για μια ακόμα φορά ξεπερνούν σε όγκο και το ίδιο το ν/σ. Έκανε ξεχωριστή αναφορά σε εκείνη για τη λίστα Πέτσα και την Επιτροπή που εξελίσσεται, όπου όπως είπε χαρακτηριστικά «η τροπολογία αυτή πραγματικά ξεπερνάει ακόμα και τις παρεκκλίσεις του ν/σ, ενώ δεν ξέρω πόσο συνταγματική είναι η εκ των υστέρων νομιμοποίηση πράξεων και μάλιστα το να επεμβαίνεις σε ΠΔ με τροπολογία».

Ξεκινώντας με το ν/σ, στηλίτευσε την αντίθεση ανάμεσα στη φιλολογία του Πρωθυπουργού και των Υπουργών για το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση και στην πραγματικότητα, η οποία, σε συνέχεια του αντιπεριβαλλοντικού νόμου, του νόμου που διέλυσε την πολεοδομία και τη χωροταξία και πλήθος άλλων, επιβεβαιώνεται και στο παρόν ν/σ, όπου αγνοήθηκε επιδεικτικά η περιβαλλοντική συνιστώσα και μάλιστα ‘ξηλώνονται’ όλες οι θετικές προβλέψεις του Ν4608/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως αγαπητοί συνάδελφοι,  δε γίνεται βιώσιμη ανάπτυξη με τρύπες στον σχεδιασμό, δώρα, παραχωρήσεις φιλέτων, παρεκκλίσεις, παρεκκλίσεις, …», τόνισε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι το να υπάρχουν τα σχετικά εργαλεία αποτελεί μεν αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να έχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη. Πέρα από αυτό, πρέπει να σχεδιάσουμε στρατηγικά για το τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, αν θα αφορά όλους, να αναγνωρίσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα προβλήματα της χώρας, να δούμε ποια οικονομικά αποτελέσματα αναμένουμε, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στην απασχόληση κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, για τον ΣΥΡΙΖΑ οι στρατηγικές επενδύσεις δεν είναι απλά μεγάλες επενδύσεις. Πρέπει να εντάσσονται σε μια αναπτυξιακή στρατηγική. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος προσανατολισμός προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο που δεν παράγει ελλείματα, προστατεύει την εργασία, μειώνει τις ανισότητες. «Γι’ αυτό ως κυβέρνηση συντάξαμε την Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, αυτή για την οποία ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη τον κ. Δραγασάκη και μετά την ξέχασε. Το ν/σ σας όμως απελευθερώθηκε και από αυτή τη δέσμευση. Δίνει ένα σήμα που με απλά λόγια λέει «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Με την κατάργηση της προϋπόθεσης το επενδυτικό σχέδιο (ε.σ.) να εντάσσεται στη λογική της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, οδηγούμαστε ξανά με μαθηματική ακρίβεια στο χείλος του γκρεμού, στο τυχαίο, το περιστασιακό/ευκαιριακό που προέρχεται από πιέσεις επενδυτών», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε εδώ το video με όλη την ομιλία: https://youtu.be/MWXT7GBXYZc