Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

ΣΧΕΣΗ ΜΑΝΑΣ - ΚΟΡΗΣ| Της Δημοσιογράφου Κατερίνας Ράγιου

Αγαπητέ αναγνώστη το θέμα που θα θίξουμε είναι η σχέση μάνας- κόρης. Είναι η ποιο σημαντική σχέση στην ζωή ενός ανθρώπου η σχέση που έχει με την μητέρα του. Με βάση αυτή την σχέση διαμορφώνετε ο χαρακτήρας μιας κοπέλας, οι απόψεις της και γενικά η οπτική ματιά που βλέπει την ζωή της. Η  μανά είναι το πρώτο άτομο στη ζωή μας, εκείνο που μας φροντίζει και φέρει την ευθύνη μας. Μερικοί λένε ότι ο ομφάλιος λώρος δεν κόβετε όταν γεννιόμαστε αλλά όταν πεθαίνει η μάνα. Υπάρχουν όμως πολλά είδη σχέσεων ανάμεσα σε μια μάνα και την κόρη της.

Ας τα δούμε ένα ένα ,υπάρχει η σχέση αντιζηλίας ανάμεσα τους. Είναι συνήθης φαινόμενο, ειδικά όταν η κόρη βρίσκετε στην εφηβεία. Εκεί θέλει να προσπαθήσει να αποδείξει στον εαυτό της ότι είναι καλύτερη από τον άνθρωπο που την έφερε στη ζωή, θέλει να δείξει ότι δεν έχει τα ίδια ελαττώματα και τις ίδιες παραξενιές. Εδώ και βέβαια έχει και η μητέρα την ευθύνη διότι εάν υπήρξε μια μητέρα

σκληρή, χωρίς επικοινωνία με τον κόρη της ,μόνη της έχει καταστρέψει την σχέση τους. Μια σχέση ανάμεσα σε δυο άτομα κτίζεται με τα χρόνια και όχι σε χρονικές περιόδους, πόσο μάλλον αυτή η σχέση που η βάση της είναι η παιδική ηλικία .

Υπάρχει η σχέση αλιλοπροστασειας που είναι και η ποιο σωστή. Η μητέρα έχει διαμορφώσει ένα κλίμα κατανόησης και υποστήριξης ως προς το παιδί της. Βάζει ως προταιρεοτητητα της το παιδί της και ύστερα τον εαυτό της η τον οποιοιδήποτε άλλον. Έτσι την ανάλογη συμπεριφορά δέχεται από την κόρη της, μια σχέση ήσυχη με τις εντάσεις της φυσικά διότι ποτέ δεν λείπουν αλλά πάνω απ όλα με αρμονία. Σε αυτές τις σχέσεις ότι δίνεις στο παιδί σου αυτό έχεις και ως αντάλλαγμα.                  

Το εντελώς διαφορετικό και κακό για μια σχέση είναι η μάνα να πιέζει την κόρη να της μοιάσει να της προκαθορίζει το μέλλον. Όπως θα γίνεις σαν εμένα δικηγόρος(το επάγγελμα επιλέχτηκε τυχαία) η θα μου μοιάσεις υιοθετώντας  αυτό το στυλ. Όσο απίστευτο και αν φαίνετε υπάρχουν και αυτές οι μανάδες που με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να δημιουργήσουν έναν κομπλεξικό άνθρωπο που θα έχει μέτρο σύγκρισης τη μαμά του. Μια παρεμφερή σχέση είναι αυτή της σύγκρισης, είδες τι έκανε η ξαδέλφη σου, εσύ δεν είσαι έξυπνη να το κάνεις. Και τέτοιου είδους συμπεριφορές που μόνο σχέση μάνας με κόρη δεν θυμίζει.

Επίσης υπάρχει σχέση υπερπροστασίας που η μάνα θέλει να ξέρει τα πάντα για την κόρη της και η κόρη της δεν κάνει ούτε στιγμή χωρίς τη μητέρα της. Αυτό το δέσιμο δεν θα έλεγα ότι είναι το καλύτερο, διότι κάποια στιγμή η μια θα αποχωριστεί την άλλη, είτε γιατί θα παντρευτεί η κόρη ,είτε γιατί θα έρθει το φυσικό επόμενο ο θάνατος. Στην ουσία εδώ και οι δυο γυναίκες είναι άβουλες και προσπαθεί η μια να μην το δείξει στην άλλη.

Τελικά υπάρχουν πολλά είδη σχέσεων ανάμεσα στη μάνα με την κόρη η οποίες δεν είναι όλες σωστές και ούτε είναι εύκολο για μια μάνα να κτίζει μια τόσο δύσκολη σχέση αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση να αποκτήσει γερές βάσεις από την μικρή και ευαίσθητη ηλικίας ενός κοριτσιού, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν πολλές αντιδράσεις στην εφηβεία και να υπάρχει για ολόκληρη  ζωή μια σωστή, αρμονική σχέση που θα στηρίζετε στο σεβασμό. Γιατί όλες οι μανάδες αγαπούν τις κόρες τους όπως και εκείνες αλλά ποιες σέβονται πραγματικά η μια την άλλη.

Και τελειώνοντας αγαπητέ αναγνώστη θέλω ως δίδαγμα  που θα το πράξουν όλες οι  μανάδες από εδώ και πέρα να γίνουν φίλες με τα παιδιά τους. Αν καταφέρουν να δημιουργήσουν αυτή την σπάνια σχέση τότε να είστε σίγουρες ότι η γυναίκα που θα παραδώσετε σε αυτή την κοινωνία θα είναι ολοκληρωμένη από άποψη μητρικής αγάπης ,σχέση σεβασμού και μητρικής φιλίας που είναι ανιδιοτελή και μπορείτε να την προσφέρετε τόσο εύκολα.