Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

«Καλλιόπη Βέττα: Η ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη μιλάει στις καρδιές και των σημερινών ανθρώπων - Συμμετοχή στην διημερίδα για την ποίηση στον Γράμμο»

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε στην διημερίδα με θέμα «Η ελληνική ποίηση της περιόδου 1944-1952» που έγινε στο Νεστόριο και στη περιοχή των Λιμνών Γράμμου.

Στην εκδήλωση, που έγινε με  πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Μότσιου, του αποκαλούμενου ως «Ποιητή του Γράμμου», συμμετείχαν με ομιλίες και αναγνώσεις ποιημάτων, καθηγητές πανεπιστημίου και ακαδημαϊκοί, φιλόλογοι, καλλιτέχνες ενώ η οργανωτική επιτροπή αποτελούταν, εκτός από τους πρωτοστατούντες, από τον Δήμο Νεστορίου και τη Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών.

Τόσο την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, που διεξάχθηκε στο Νεστόριο, όσο και την δεύτερη, που πραγματοποιήθηκε στις Λίμνες, υπήρξαν αναλυτικές εισηγήσεις και συζητήσεις για τον ρόλο της ποίησης όπως και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Η κ. Βέττα μίλησε την πρώτη ημέρα του συνεδρίου για τη ζωή και την εργογραφία του Τάσου Λειβαδίτη, δίνοντας έμφαση στην πρώτη περίοδο συγγραφής των έργων του.

Αρχικά, αναφέρθηκε γενικά στην δύναμη της ποίησης που με τον συμπυκνωμένο, μεστό και αναλυτικό λόγο της, απευθύνεται τόσο στην καρδιά όσο και στο μυαλό των αναγνωστριών και των αναγνωστών, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις λυτρωτικές και ψυχωφελείς ιδιότητες της.

Έπειτα αφού παρέθεσε σημαντικές στιγμές του βίου του μεγάλου ποιητή, ανέδειξε πτυχές του έργου του: το χαρακτηριστικό ύφος, την εσωτερική διάκριση των ποιημάτων σε περιόδους, το εύρος του συγγραφικού του ταλέντου, την λαϊκότροπη στροφή του στη στιχουργία που μας παρέδωσε -με την ευτυχή σύμπραξη με τον Μίκη Θεοδωράκη- αριστουργήματα, όπως και την διαρκή μέριμνα για την στήριξη των νέων συναδέρφων του. 

Επίσης, έγινε απαγγελία του «Μη σημαδέψεις την καρδιά μου», ενός ποιήματος που απολαμβάνει ακόμη και σήμερα την αγάπη του κοινού, χάρη στον βαθύ ουμανισμό του.

Η δέσμευση των παρόντων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ήταν να επαναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία, να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς, τόσο για την περιοχή, όσο και για τα ελληνικά γράμματα.