Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Η χώρα χάνει μια τεράστια ευκαιρία με το Ταμείο Ανάκαμψης να θωρακίσει και να αναβαθμίσει το κοινωνικό κράτος| Η πρόνοια δεν πρόκειται να δει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε ένα ευρώ

Μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την Κύρωση χρηματοδότησης της χώρας από το Ταμείο Ανάκαμψης και της Δανειακής Σύμβασης, η κ. Θεανώ Φωτίου τόνισε τα εξής:

Θα ήθελα να θυμίσω ότι η Πορτογαλία της οποίας η πρόταση εγκρίθηκε πρώτη έκανε διαβούλευση ενάμιση μήνα με φορείς, παραγωγικές δυνάμεις, επιμελητήρια, εκπροσώπους κοινωνίας των πολιτών και βεβαίως το πρόγραμμα της είναι συνδεδεμένο με όλες τις εθνικές στρατηγικές της χώρας που είχε εκπονήσει για το παιδί, το δημογραφικό, την κλιματική μετάβαση, τη μείωση των ανισοτήτων, κτλ.

Η χώρα μας χάνει μια ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος υγεία, παιδεία, πρόνοια από ενδογενείς και εξωγενείς κρίσεις και να το αναβαθμίσει.

Συνεχίζετε το χρεωκοπημένο μοντέλο της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού κράτους στο πεδίο της υγείας και της παιδείας. Αντίθετα, στην πρόνοια, την οποία  θεωρείτε εκ προοιμίου αντιαναπτυξιακή, δηλώνετε ΜΗΔΕΝ επενδύσεις.

Τα ελάχιστα χρήματα που κατευθύνετε, 600 εκατ. ευρώ σε σύνολο 30,9 δις, για την πρόνοια σπαταλούνται το 50% εξ αυτών σε προγράμματα κατάρτισης και ψηφιοποίησης. Στο δε μεσοπρόθεσμο τα έτη της μεγάλης ανάπτυξης 22,23,24 κρατάτε τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,350 δις, εκεί δηλαδή που σας τις παραδώσαμε το 2019. Η πρόνοια δεν πρόκειται να δει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε ένα ευρώ. 

Από το δε αναθεωρημένο πρόγραμμα λείπουν ακόμα και εκείνα τα ελάχιστα που είχατε βάλει για την αναπηρία, όπως η πρώιμη διάγνωση και κοινωνική ένταξη για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, μέτρα βελτίωσης υποδομών προσβασιμότητας για κινητικά και αισθητηριακά ανάπηρους και η ψηφιακή μεταρρύθμιση των ΚΕΠΑ.

Με το πρόσχημα του πιλοτικού προγράμματος  του προσωπικού βοηθού ατόμων με αναπηρία που θα ξεκινήσει το 2022 σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, επαναφέρετε την λειτουργικότητα του αναπήρου ως βασικό κριτήριο αξιολόγησης και επιλογής

Πραγματική καινοτομία θα ήταν η δημιουργία ενός κοινού δικτύου δωρεάν υπηρεσιών φροντίδας υγείας και πρόνοιας στην κοινότητα και στο σπίτι για παιδιά, ανάπηρους και ηλικιωμένους. Αυτό θα μείωνε τις δαπάνες κάθε νοικοκυριού για υπηρεσίες φροντίδας που είναι στη χώρα μας αρκετά υψηλές, 39% έναντι 21% της Ευρωπαΐκής Ένωσης και θα  τις παρείχε το κράτος δωρεάν με ένα ψηφιακό δημόσιο βραχίονα.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη στην πρόταση της κυβέρνησης για ένα νέο δίκτυ ασφάλειας πέρα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο έδειξε τα όρια του και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κρίσεις, ενδογενείς ή εξωγενείς όπου ευρύτερα στρώματα του πληθυσμού, κυρίως μεσαίων στρωμάτων, φτωχοποιούνται ραγδαία.  Εμείς σας προτείναμε και επιμένουμε στο Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Βουλευτής