Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Μήπως είσαι εθισμένος στο αλκοόλ;

Ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις της εξάρτησης από το αλκοόλ και πώς γίνεται η απεξάρτηση;

Με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να αναφέρουν πως περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας κάνει χρήση αλκοόλ τακτικά και το 10% έχει απόλυτη εξάρτηση, καταλαβαίνουμε πως το ζήτημα «εθισμός στο αλκοόλ» αφορά σε σημαντικό βαθμό και την Ελλάδα.


Ο αλκοολισμός επηρεάζει όλες τις κοινωνικές ομάδες, όμως οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοοικονομικά υποβαθμισμένοι είναι περισσότερο ευάλωτοι, γιατί βιώνουν πολύ μεγαλύτερες πιέσεις και συχνά βρίσκουν διέξοδο στο ποτό.
Oι βλάβες που μπορεί να προκαλέσει είναι πολλές και άκρως επικίνδυνες: αφυδάτωση, στομαχικές διαταραχές (γαστρίτιδα, αιμορραγίες, έλκη), υψηλή αρτηριακή πίεση, έλλειψη βιταμινών, σεξουαλικές διαταραχές, εγκεφαλικές βλάβες, αρρώστιες των μυών, προβλήματα στο νευρικό σύστημα, ηπατικές βλάβες, καρκίνο στόματος, λάρυγγα και οισοφάγου είναι μερικές εξ’ αυτών.
Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, η πιο σοβαρή συνέπεια στην υγεία που προκαλεί το αλκοόλ, είναι η κίρρωση του ήπατος, ένα χρόνιος ερεθισμός και μόλυνση του ήπατος. Εκεί δημιουργούνται πληγές, το ήπαρ δεν λειτουργεί σωστά και δεν θεραπεύεται πλέον. ‘Ολοι οι άνθρωποι που πίνουν δεν υποφέρουν από κίρρωση του ήπατος, όμως θα είναι δύσκολο να ανακαλύψουν τι βλάβες έχουν προκαλέσει στο ήπαρ τους, βλάβες που μπορεί να εκδηλωθούν αργότερα μετά από χρόνια.
Ποια είναι τα σημάδια εξάρτησης από το αλκοόλ;
Σύμφωνα με τη σελίδα του ΚΕΘΕΑ, βασική ένδειξη εθισμού στο αλκοόλ είναι ότι το άτομο ικανοποιείται μόνο με τη συνεχή κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εθισμού είναι τα εξής:
* Παρουσία ανοχής στη χρήση.
* Αποτυχημένες προσπάθειες για ελάττωση της κατανάλωσης, παρόλο που υπάρχει επιθυμία ελέγχου.
* Σπατάλη χρόνου και χρημάτων στη διαδικασία εξεύρεσης αλκοόλ.
* Προοδευτική μείωση των οικογενειακών, κοινωνικών και εργασιακών δραστηριοτήτων.
* Συμπτώματα στέρησης (τρέμουλο στα χέρια και τη γλώσσα, εφίδρωση, ναυτία, ευερεθιστότητα, άγχος, πονοκέφαλος, αϋπνία  κ.ά.).
* Λήψη αλκοόλ με σκοπό την αποφυγή ή την ανακούφιση των στερητικών συμπτωμάτων.
Αξίζει να αναφέρουμε πως πολλά από τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαρκούν τουλάχιστον έναν μήνα ή να επαναλαμβάνονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πώς μπορώ να το κόψω;
Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του αλκοόλ, είναι η πειθαρχία του ίδιου του ατόμου που είναι εθισμένο, η βοήθεια από οικογένεια και φίλους, η υγιεινή ζωή και διατροφή και τα καινούργια ενδιαφέροντα.
Αν όλα τα παραπάνω δεν «δουλέψουν», τότε μια εξατομικευμένη θεραπεία απεξάρτησης που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου θεωρείται μονόδρομος.
Μερικά από τα κέντρα απεξάρτησης της Αθήνας είναι η 
Μονάδα Απεξάρτησης Αλκοολικών του ΨΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Μελέτης και Αντιμετώπισης των σχετικών με το Αλκοόλ προβλημάτων (τηλ: 2109532712).

ΠΗΓΗ: www.in2life.gr

Αν σας άρεσε μπορείτε να το μοιραστείτε στα social media κάνοντας «κλικ» σε ένα από τα εικονίδια (κοινή χρήση) της επιλογής σας.