Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Αλεξάντρ Μαριούς Ζακόμπ. Ο αναρχικός διαρρήκτης που έκλεβε μόνο πλούσιους

-Ο Αλεξάντρ Μαριούς Ζακόμπ, δηλωμένος αναρχικός, με έντονη πολιτική δράση, λήστευε μόνο πλούσιους, δικαστές, αστυνομικούς και κληρικούς. Στη διάρκεια της καριέρας του σημείωσε 150 ληστείες καταγεγραμμένες από τις αρχές, ενώ όλες του οι ληστείες χαρακτηρίζονταν από χιούμορ και εφευρετικότητα.
-Ληστεύει όλες τι σιδηροδρομικές αποστολές, ενώ ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει στις κυριακάτικες ληστείες σε σπίτια ιερέων. Πάντα πίσω του αφήνει σημειώματα, αμφισβητώντας την εξουσία.
Μεταξύ άλλων είπε:

-«Εάν υπάρχει κλεψιά είναι διότι υπάρχει πλεόνασμα απ’ τη μια πλευρά και φτώχεια απ’ την άλλη· διότι τα πάντα ανήκουν μόνο σε λίγους.Ο αγώνας θα εξαφανιστεί μόνο όταν οι άνθρωποι θα μοιράζονται την ευτυχία και τη λύπη τους, τον κόπο και τον πλούτο τους, όταν όλα θα ανήκουν σ’ όλους».

-«Έχω κάνει διαρρήξεις σε πολλά σπίτια παπάδων. Σε όλα βρήκα από ένα χρηματοκιβώτιο και μερικές φορές και περισσότερα. Και πιστέψτε με, το περιεχόμενο τους δεν ήταν ιχθύες, αλλά μεγάλα χρηματικά ποσά που τα είχαν προσφέρει στο θεό κάτι βλαμμένοι και τα είχαν πάρει οι παπάδες να τα ''προσέχουν''. Και είναι αυτοί οι ίδιοι τσαρλατάνοι, εδώ, που τολμάνε και με κατηγορούν τώρα για κλέφτη. Αλλά εγώ είμαι καλός ποιμένας και δεν τους κρατάω κακία. Τους δίνω και την ευλογία μου κιόλας. Αμήν.»

-Γνωστός για το χιούμορ του, αλλά στη προσωπική του ζωή πάσχει από κατάθλιψη, απομονώνεται από τον κόσμο το 1954 και αυτοκτονεί με ενδοφλέβια ένεση.