Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα την “καταστροφική και ανέφικτη μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας”

«Ως Βουλευτής Φλώρινας, Θα ξεκινήσω από την μεγάλη καταστροφή που έχει συμβεί στη Δυτική Μακεδονία. Έρχεται σήμερα η ΝΔ ως φιλοπεριβαλλοντικό κόμμα και μιλάει για απολιγνιτοποίηση λόγω της κλιματικής αλλαγής.  Η ΝΔ, το κόμμα που ευθύνεται διαχρονικά για τη μονοκαλλιέργεια στις λιγνιτικές περιοχές, γιατί δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλος σχεδιασμός. Που έχει την ευθύνη της απουσίας της ΔΕΗ από την αγορά Φυσικού Αερίου τη δεκαετία του 1990. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις ΑΠΕ όπου με ευθύνη  της ΝΔ η ΔΕΗ αποκλείστηκε από την αγορά των ΑΠΕ το 2010 - 13 και παρέδωσε τη ΔΕΗ 2015 με μερίδιο κάτω του 2% στις ΑΠΕ. Το 2018 η Ελλάδα για πρώτη φορά έπιασε τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις ΑΠΕ.
Η ανεργία στην Φλώρινα των νέων κάτω των 24 ετών αγγίζει το 75% και η συνολική ανεργία 42%. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σήμερα αντιμετωπίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη (τρίτη από το τέλος στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες, και είναι η Περιφέρεια με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα – 28% το 2018). Επομένως, οι πολιτικές συνοχής, με ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων, έχουν αποτύχει να αντιμετωπίσουν τη διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη μέχρι σήμερα, αφού σταθερά η Περιφ. Δυτ. Μακεδονίας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Προφανώς συμφωνούμε με τον στόχο της απολιγνιτοποίησης και ακόμα περισσότερο με το στόχο της απανθρακοποίησης.  Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε υπέγραψε τη συμφωνία του Παρισιού. Ακούστε, όμως, ακόμα και τα ευρωπαϊκά κείμενα μιλάνε για δίκαιη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Ότι  το σημείο εκκίνησης δεν είναι το ίδιο για όλα τα κράτη μέλη ή τις περιφέρειες. Η κλίμακα της πρόκλησης δεν είναι η ίδια. Ορισμένες περιφέρειες θα υποστούν βαθύ οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό. Τι σημαίνει αυτό; μπορούμε να βάζουμε φιλόδοξους στόχους μόνο αν έχουμε τα κατάλληλα σχέδια και τα απαιτούμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, που δεν φαίνεται να υπάρχουν. Η χώρα μας επομένως, επέλεξε να είναι στο «front line» στην πρώτη γραμμή της απολιγνιτοποίησης. Επιλέγει να είναι η χώρα πιλότος της νέας συμφωνίας, χωρίς όμως να διεκδικεί παραπάνω πόρους. Τα κριτήρια χρηματοδότησης της μετάβασης δεν είναι τα απαιτούμενα και φαίνεται ότι δεν υπάρχει διεκδίκηση από την Κυβέρνηση. Όπως και σε άλλους τομείς πολιτικής, αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν έχει μάθει να διεκδικεί. Τα κριτήρια δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τον βαθμό εξάρτησης από την λιγνιτική δραστηριότητα, ούτε βέβαια την ταχύτητα της απολιγνιτοποίησης.  κ. Υπουργέ, η κυβέρνηση της ΝΔ θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει παρέμβαση και να έχει πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αλλάξουν τα κριτήρια χρηματοδότησης της μετάβασης.

Σχετικά link με video: