Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Κέλλη Φλώρινας: Το ακριτικό χωριό με τις 100 πολύτεκνες οικογένειες ετοιμάζεται να καινοτομήσει

Η κοινότητα Κέλλα ή Κέλλη Φλώρινας βρίσκεται στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Στο χωριό διαβιούν 100 οικογένειες όλες τους πολύτεκνες. Στην αυγή της νέας δεκαετίας οι κάτοικοι ετοίμασαν αστικό συνεταιρισμό και είναι έτοιμοι να μετατραπούν σε ενεργειακό χωριό.
Στο ακριτικό χωριό Κέλλα ή Κέλλη Φλώρινας που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, οι κάτοικοι ετοιμάζονται να καινοτομήσουν και να γίνουν ένα ενεργειακό χωριό αξιοποιώντας στο έπακρο τον ήλιο και τον αέρα!
Το χωριό Κέλλα που υπάγεται στο Δήμο Αμυνταίου βρίσκεται 21 χιλιόμετρα από τα σύνορα και είναι το χωριό των πολυτέκνων! Οι περίπου 100 οικογένειες που διαβιούν σε αυτό είναι όλες πολύτεκνες, με τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά. Μάλιστα, το 2013 η κοινότητα είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών!
«Οι κάτοικοι στο χωριό είναι 700, εκ των οποίων τα 130 είναι μικρά παιδιά», δήλωσε στο Sputnik ο πρόεδρος της κοινότητας, Αθανάσιος Τάσκας.
Αστικός ενεργειακός συνεταιρισμός
Ο κ. Τάσκας ευελπιστεί ότι η Κέλλα θα γίνει μια ενεργειακή κοινότητα και θα αξιοποιήσουν τον ήλιο και τον αέρα προς όφελος των κατοίκων. Μάλιστα, οι προσφορές που δέχονται, όπως είπε στο Sputnik, από μεγάλες εταιρείες του χώρου είναι πάρα πολλές.
«Έχουμε προχωρήσει σημαντικά το θέμα της ενεργειακής κοινότητας. Είμαστε στη φάση όπου πολλές εταιρείες μας έχουν κάνει προσφορές για να δημιουργήσουμε φωτοβολταϊκά πάρκα και να τοποθετήσουμε και ανεμογεννήτριες. Προσπαθούμε να δώσουμε μια ζωντάνια στο χωριό για να κρατηθεί, γιατί όλες αυτές οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση με Καλλικράτη, Κλεισθένη μας έχουν βάλει σε δεύτερη μοίρα και στο περιθώριο», σημειώνει ο κ. Τάσκας.
Η κοινότητα έχει προχωρήσει στην ίδρυση Αστικού Συνεταιρισμού, όπου μέχρι στιγμής 60 κάτοικοι του χωριού έχουν γίνει μέλη, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για να προσχωρήσουν κι άλλα άτομα.
Μια ανάσα από τα σύνορα
Το χωριό βρίσκεται στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο σε απόσταση 21 χιλιομέτρων. Οι μικροί μαθητές πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Τα μεγαλύτερα παιδιά πηγαίνουν γυμνάσιο στην Βεύη που απέχει 7 χιλιόμετρα. Τα παιδιά του λυκείου πηγαίνουν καθημερινά στη Φλώρινα, όπου βρίσκεται σε απόσταση 27 χιλιομέτρων από το χωριό.
Πολλές φορές, στρατιωτικό κλιμάκιο γιατρών επισκέπτεται την περιοχή για να εξετάσει δωρεάν τους κατοίκους.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους της Κέλλας, όπως αναφέρει ο κ. Τάσκας, είναι η θέρμανση. Το ψύχος είναι δριμύ με τις περισσότερες ημέρες και νύχτες του χειμώνα να πέφτει κάτω από το μηδέν.
«Προς το παρόν δεν έχει χιονίσει στο χωριό, αλλά το θερμόμετρο δείχνει το βράδυ -10 βαθμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάσκας.
Η πλειονότητα των κατοίκων θερμαίνεται με ξύλα ως πιο οικονομική λύση, σε σχέση με το πετρέλαιο, αλλά, και πάλι, όπως τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας, κατά μέσο όρο, ένα σπίτι χρειάζεται περισσότερα από 3.000 ευρώ μόνο για ξύλα.
«Εμείς είμαστε τέσσερα αδέρφια και με τις οικογένειές μας, δηλαδή 22 άτομα, μένουμε σε ένα σπίτι. Θα αγοράσουμε 100 τόνους ξύλα και θα πληρώσουμε περίπου 10.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Τάσκας.
Το χωριό πάντως παρουσιάζει αξιοζήλευτη δράση σε πολιτιστικό, αλλά και κοινωνικό επίπεδο, μιας και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Σύλλογος Αιμοδοτών Κέλλας που σε τακτικά διαστήματα πραγματοποιεί εθελοντικές αιμοδοσίες.
«Δύο μέλη μας που είχαν δώσει δείγμα για μυελό των οστών, ταίριαζε το δείγμα τους και έσωσαν δύο παιδάκια», επισήμανε με μεγάλη χαρά ο κ. Τάσκας.
Για τον νέο χρόνο, ο κ. Τάσκας εύχεται «να βρει η πατρίδα μας την ηρεμία της γιατί οι γείτονές μας σφετερίζονται την ιστορία μας, τον πολιτισμό ή οτιδήποτε άλλο όπως εδάφη. Αυτή πρέπει να είναι η μεγάλη μας ευχή».
«Εύχομαι (σ.σ. η Κέλλα) να πληθαίνει και να κρατηθεί πληθυσμιακά γιατί το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι το δημογραφικό», κατέληξε ο κ. Τάσκας.
Τι είναι η Ενεργειακή Κοινότητα
Με τον νόμο 4513/2018 μπορεί να συσταθεί Ενεργειακή Κοινότητα. Πρόκειται για έναν αστικό συνεταιρισμό που προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και καινοτομία στον ενεργειακό τομέα, προκειμένου να αποκομίσει κέρδη αλλά και να γίνει ενεργειακά αυτόνομη.
Η Ενεργειακή Κοινότητα μπορεί, βάσει του νόμου, να παράγει, να αποθηκεύσει, να ιδιοκαταναλώσει, να διανείμει και να προμηθεύσει ενέργεια.
Οι Ενεργειακές Κοινότητες δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης.
ΠΗΓΗ: sputniknews.gr