Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Συνέντευξη τύπου του Βουλευτή Φλώρινας κ. Αντωνιάδη Γιάννη

Συναντιόμαστε σήμερα στα πλαίσια των τακτικών επαφών που έχουμε και ενημέρωση δι’ υμών  των συμπολιτών μας για τα μεγάλα έργα και  τις διεκδικήσεις του νομού Φλώρινας       
        Ένα από αυτό είναι τα αρδευτικά δίκτυα. Και μιλάω για τα τρία αρδευτικά δίκτυα Πρεσπών αρδευτικό δίκτυο Παρορίου και αρδευτικό δίκτυο Τριανταφυλλιάς. Εννοείται ότι σε συζήτηση και με το Δήμαρχο Αμυνταίου είναι υπό μελέτη, εντός εισαγωγικών συζητάμε για τα αρδευτικά δίκτυα του Αμυνταίου να ανατεθούν οι μελέτες και στα πλαίσια του προγράμματος για τη μεταλιγνιτική περίοδο να προχωρήσουμε και εκεί τα αρδευτικά για την ώρα όμως μιλάμε για αυτά τα τρία.Το αρδευτικό δίκτυο Πρεσπών είναι προϋπολογισμού 20.600.000 χιλιάδων, αφορά περίπου 13.700 στρέμματα. Μες στις γιορτές είχα επισκεφτεί το Υπουργείο και δεσμεύτηκαν ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου θα εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης.
        Για τις Πρέσπες λοιπόν έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης, άρα στον επόμενο μήνα γίνεται η δημοπράτηση και εκτός απροόπτου μέσα σε ένα δίμηνο θα έχουμε ανάδοχο και θα προχωρήσει κανονικά.  Το αρδευτικό δίκτυο του Παρορίου και για αυτό είχανε πει ότι θα έχουν εγκριθεί μέχρι τέλη Ιανουαρίου τα τεύχη δημοπράτησης. Δεν έχουν έρθει ακόμα, δεν εγκρίθηκαν. Μέσα στις επόμενες 7-8 μέρες θα εγκριθούν και αυτά τα τεύχη δημοπράτησης. Έχω μιλήσει σήμερα το πρωί τελευταία φορά με την προϊσταμένη. Μιλάμε για 3.700 στρέμματα και για 4,5 εκατομμύρια περίπου προϋπολογισμό. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, θα έχουν εγκριθεί τα τεύχη δημοπράτησης. Και άρα και για αυτό μέσα στον επόμενο μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε ανάδοχο. Άρα τα δύο από τα τρία αρδευτικά δίκτυα προχωρούν κανονικά. Τα παρακολουθούμε και από τη στιγμή που θα βγει και ο ανάδοχος δεν θα έχουμε σχεδόν κανένα πρόβλημα στην υλοποίηση. Το τρίτο που αφορά το φράγμα της Τριανταφυλλιάς γιατί μιλάμε για το αρδευτικό δίκτυο, βαραίνεται από 2.600 ιδιοκτησίες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, αυτό θα έχει μία καθυστέρηση περίπου δύο μηνών ώσπου να το επεξεργαστούν. Το παρακολουθούμε δεν το αφήνουμε και θα υπάρχει και για αυτό ενημέρωση μέσα στον επόμενο μήνα. Στις επόμενες 20 μέρες θα επισκεφτώ προσωπικά τον κύριο Σκρέκα για το συγκεκριμένο θέμα να δούμε τι γίνεται με το αρδευτικό δίκτυο της Τριανταφυλλιάς, αν προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες και για κάποια άλλα θέματα τα οποία έχουμε.      Πρόσφατα ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης και θέλω να σταθώ και σε αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό και το συγχαίρω κιόλας αλλά είναι κάτι το οποίο προετοιμάζαμε εδώ και δυόμισι με τρία χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω και για την καλή συνεργασία την κυρία Ζιώτα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μιλάω για την ελληνιστική πόλη Πετρών και το αρχαιολογικό έργο το οποίο έχει ενταχθεί  900.000 είναι η ανάδειξη της ελληνιστικής πόλης Πετρών, της Ακρόπολης συγκεκριμένα, είναι 900.000 και για τα Ασκηταριά στις Πρέσπες που είναι πιο μικρό είναι γύρω στα 650.000 εκκρεμεί ο Άγιος Νικόλαος Βεύης.  Θα επισκεφτώ το Υπουργείο, τον Σεπτέμβρη είχαμε μιλήσει με την κυρία Μενδώνη και συμφώνησε και για τα τρία τα έργα να επισπεύσει τις διαδικασίες στο Υπουργείο.  Για τα δύο ολοκληρώθηκαν και εντάχθηκαν, θα δούμε τι γίνεται και με το τρίτο έργο τον Άγιο Νικόλαο της Βεύης. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο δεκαπενθήμερο θα έρθει ο κύριος Χατζηδάκης ενδεχομένως συνοδευόμενος και από κάποιους άλλους Υπουργούς το πρόβλημά μας ως τώρα είναι ο συντονισμός  των ημερομηνιών για να μπορέσουν να έρθουν όσο των δυνατών περισσότεροι Υπουργοί γιατί όλοι έχουν κλεισμένα προγράμματα.
        Μετά από δω μετά από τη συνέντευξη το μεσημέρι. Έχω συνάντηση με τον πρύτανη στην Κοζάνη για να συνεννοηθούμε για τη σύνταξη για την εκπόνηση μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για τα δύο τμήματα. Ένα τμήμα στη σχολή Καλών Τεχνών και ένα τμήμα στη Γεωπονική Σχολή. Για αυτό τον λόγο θα δω και τον πρώην πρύτανη κ. Γκανάτσιο, σε σχέση με τη  Γεωπονική Σχολή να πάρουμε και τη δική του την άποψη. Βασικά θα δω τον πρύτανη για να δώσει το πράσινο φως και να ξεκινήσουνε οι μελέτες. Για αυτά τα δύο τμήματα, έχω ήδη συναντήσει την κυρία Κεραμέως και έχει δεσμευτεί ότι από τη στιγμή που θα υπάρχουν τεκμηριωμένοι φάκελοι για τα συγκεκριμένα δύο τμήματα, νομίζω ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, θα εγκριθούν τα τμήματα. Εννοείται ότι έγινε μία περιγραφή με όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, ότι η Φλώρινα είναι η πόλη των καλλιτεχνών ότι έχει ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών ζωγράφων γλυπτών και όλα αυτά και ότι είναι απαραίτητο το δεύτερο τμήμα.
        Και βέβαια για το θέμα της Γεωπονικής ότι έχουμε εργαστήρια, ότι έχουμε τα κτίρια με όλες τις υποδομές ότι υπήρχαν, ότι υπήρχαν κάποτε τρία τμήματα, γίνανε ένα με τρεις κατευθύνσεις εν πάση περιπτώσει, είναι δυο τμήματα τα οποία δεν θα επιβαρύνουν ουσιαστικά σχεδόν καθόλου τον προϋπολογισμό και οπότε μπορούν κάλλιστα να γίνουν και να είναι και ελκυστικά γιατί θα είναι ποιοτικά, γιατί υπάρχει τεχνογνωσία και εμπειρία. Και νομίζω ότι και με το θέμα των τμημάτων θα πάμε καλά και θα έχουμε σύντομα νέα.
        Εδώ σταματώ. Θέλω να ανακοινώσω ότι προσπαθούμε να βρούμε μία κοινή ημερομηνία με τον Περιφερειάρχη και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εγνατίας, θα γίνει μία σύσκεψη εδώ στην περιφέρεια για το θέμα του κάθετου άξονα Αμμοχώρι Ξινό. Κανονικά συνεχίζει η μελετητική εταιρεία,  υπάρχει μία μικρή ένσταση, τα ανακοίνωσα και στην κοπή της βασιλόπιτας της ΝΟΔΕ, σχετικά με ένα δάσος εκεί που πρέπει να περάσουμε από μέσα, θα το δούμε πώς θα το ξεπεράσουμε και νομίζω ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά.
Ερωτήσεις:
Τάμη: κύριε Αντωνιάδη να κάνω μια ερώτηση, που μου προέκυψε το πρωί, σε σχέση με τα ορυχεία της αχλάδας και με την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης.
 Γιατί έπαψε να λειτουργεί από τη στιγμή που βγήκε η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ. Δημιουργήθηκε μία αναμπουμπούλα στα ορυχεία, εργολάβοι σταμάτησαν, τώρα βρέθηκε μία λύση μετά και τη δική σας παρέμβαση, από ότι μου είπε και ο κ. Παυλίδης από τα ορυχεία, τι θα γίνει όμως με το θέμα αυτό; Πόσο καιρό θα παραμείνει ο ΑΗΣ Μελίτης έτσι κλειστός μέχρι να εγκριθούν οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι; Θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα; Έχουμε κάποια ενημέρωση;
Αντωνιάδης: για να γνωρίζουν οι πολίτες,  ο ΑΗΣ Μελίτης έκλεισε μετά από μήνυση που κατέθεσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δηλαδή το συνδικάτο των εργαζομένων της ΔΕΗ και η WWF, για το ότι σωστά δεν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη.  Μετά από αυτό σωστά έκρινε και δικαιοσύνη ότι έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία, να εκπονηθεί η νέα περιβαλλοντική μελέτη και μόλις τελειώσει η περιβαλλοντική μελέτη, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Τάμη: Υπήρξε περιβαλλοντική μελέτη η οποία χρονολογείται από το 1996,  από ότι γνωρίζω εγώ, η οποία είναι παλιά και δεν την ενέκρινε το ΣΤΕ.
Αντωνιάδης: υπολογίζουμε μέσα στο επόμενο δίμηνο να έχει ολοκληρωθεί, γιατί μεσολαβεί και ένα διάστημα το οποίο τίθεται σε διαβούλευση, που σημαίνει ότι οι τοπικοί φορείς πρέπει να καταθέσουν τις ενστάσεις τους, τις  συμφωνίες ή τις διαφωνίες τους για να τις συμπεριλάβουν μέσα οι υπηρεσίες και αναλόγως να επιληφθούν του θέματος της οποιαδήποτε διαφοράς.  Για αυτό θα καθυστερήσει, 40 μέρες είναι αυτό το χρονικό διάστημα, από ότι θυμάμαι. Σε άλλη περίπτωση το Υπουργείο θα είχε τελειώσει πιο σύντομα .Αλλά είναι υποχρεωτικό αυτό το διάστημα, πιστεύουμε τον Απρίλιο θα έχει λυθεί , αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει όμως είναι ότι καταρχάς δεν υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί η κατανάλωση και η ζήτηση είναι μικρή. Άρα σε σχέση με την εθνική ζήτηση δεν έχουν πρόβλημα.  Σε σχέση με τους δημοσίους υπαλλήλους δεν υπάρχει πρόβλημα Δεν χάνουν τη δουλειά τους συνεχίζουν να παρευρίσκονται εκεί.  Το πρόβλημα υπήρχε μόνο  με τα ιδιωτικά ορυχεία και αυτούς οι οποίοι δούλευαν στον ιδιωτικό τομέα. Συζητήσαμε λοιπόν και με τον κύριο Στάσση και με τον κύριο Κοπανάκη. Δεσμεύτηκαν να βρεθεί μία λύση να εξακολουθεί να βγάζει κάρβουνο το ορυχείο, να το αποθηκεύει και όταν θα ανοίξει κανονικά θα προμηθεύσει το εργοστάσιο.
Γεωργούλας: Μία λύση είναι ότι θα μπορούσε κάλλιστα και ένα μεγάλο ποσοστό του λιγνίτη να μεταφέρεται και σε άλλες μονάδες, προς το παρόν για το διάστημα αυτό.
Αντωνιάδης: Αυτό δεν το ξέρω τώρα, γιατί μήπως φεύγουν εκτός τιμολογίου. Γιατί τώρα να  κουβαλάς από την Αχλάδα,  π.χ. στην Λακκιά, ή να κουβαλάς στην Πτολεμαΐδα είναι μεγάλη απόσταση και το τιμολόγιο αυξάνεται πολύ. Αυτό το οποίο γίνεται και δεν θα έχει κανένας πρόβλημα είναι το γεγονός βγάζει κανονικά το ορυχείο τον λιγνίτη και μετά θα το δώσει στο εργοστάσιο.