Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Ουσίες στα καλλυντικά σχετίζονται με την πρόωρη κλιμακτήριο

Χημικές ουσίες που υπάρχουν στα καλλυντικά, τις λακ και τις συσκευασίες των τροφίμων μπορεί να προκαλούν πρόωρη κλιμακτήριο στις γυναίκες, αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές.Όπως ανακάλυψαν, όσες εκτίθενται σε μεγάλες δόσεις φθαλικών ενώσεων μπαίνουν στην κλιμακτήριο κατά μέσον όρο 2,3 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο.
Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών που παρουσιάζουν εμμηνόπαυση σχεδόν 15 χρόνια νωρίτερα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φθαλικές ενώσεις, οι οποίες υπάρχουν σε πλαστικά, καλλυντικά, προϊόντα οικιακής χρήσης και συσκευασίες τροφίμων, συσχετίζονται με δυνητικά προβλήματα υγείας.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να καθιστούν πιο θηλυπρεπή τον εγκέφαλο νεαρών αγοριών.
Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, συσχετίζουν τις ενώσεις αυτές με διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, και πρόωρη εμμηνόπαυση.
Η δρ Ναταλία Γκρίντλερ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο αίμα ή στα ούρα 5.700 γυναικών και κατέγραψαν πότε μπήκαν στην εμμηνόπαυση.
Όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα των ενώσεων, είχαν μπει στην εμμηνόπαυση σε ηλικία κάτω από 49 ετών, αντί για τα 51 που είναι η συνήθης ηλικία της κλιμακτηρίου.
Όπως, όμως, εξήγησε η δρ Γκρίντλερ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το οποίο διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο, μερικές γυναίκες μπήκαν 15 χρόνια νωρίτερα, στα 36 τους χρόνια.
Η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι απλή υπόθεση, διότι σχετίζεται με πολύ υψηλότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπάθειας, προβλημάτων στα οστά και επικίνδυνων εγκεφαλικών αιμορραγιών.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιες γυναίκες θα μπουν στην εμμηνόπαυση έναν χρόνο νωρίτερα και ποιες 15», είπε η δρ Γκρίντλερ.
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η πρόωρη εμμηνόπαυση έχει πολλές συνέπειες για την υγεία. Πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες χημικές ουσίες έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν την λειτουργία των ωοθηκών και την αναπαραγωγή του ανθρώπου.
»Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να μάθουμε γι’ αυτές, η έρευνά μας βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, αλλά τα υπάρχοντα στοιχεία είναι επαρκή για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μακροπρόθεσμα έχουν αρνητικές επιπτώσεις».
Η δρ Γκρίντλερ και οι συνεργάτες της δεν ξέρουν γιατί κάποιες γυναίκες εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, αλλά εικάζουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο παράγοντες όπως η εντονότερη χρήση καλλυντικών, η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού ή η κατανάλωση περισσότερων τυποποιημένων τροφίμων.
Εντούτοις, άλλοι ειδικοί συνιστούν στις γυναίκες ψυχραιμία.
«Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Σαρπ, ειδικός στην αναπαραγωγική υγεία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Η έκθεση στις φθαλικές ενώσεις είναι εξαιρετικά εκτεταμένη και έτσι είναι αδύνατον να την αποφύγει κάποιος εξ ολοκλήρου.
»Η κατανάλωση φρέσκων, μη τυποποιημένων τροφίμων θα μπορούσε να μειώσει την έκθεση στις ενώσεις αυτές, αλλά όχι και να την εκμηδενίσει».
ΠΗΓΗ: ygeia.tanea.gr