Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Τελικά τι ισχύει με το δίσεκτο έτος και το γάμο;

Μπορεί ακόμα να μας χωρίζουν τρεις μήνες από το 2020, ωστόσο, πολλοί κάνουν ήδη σχέδια γι' αυτό το δίσεκτο έτος. Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι γάμοι.
Οχι, πολλοί, βέβαια, όσο το προηγούμενο ή το επόμενο έτος, μιας και αρκετοί μπορεί να έχουν στο μυαλό τους ότι το 2020 είναι έτος δίσεκτο! Ενα έτος που θεωρείται γρουσουζιά…
Λένε πως εάν παντρευτείς δίσεκτο έτος, είναι γρουσουζιά και θα χωρίσεις! Μάλιστα, αυτή την πρόληψη την πιστεύουν πολλοί και έτσι αποφεύγουν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου αυτό τον χρόνο, κανονίζοντας να παντρευτούν το επόμενο ή το προηγούμενο έτος. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουν τις πιθανότητες χωρισμού…
Τι συμβαίνει με το δίσεκτο έτος
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Το δίσεκτο έτος, που έχει μία ημέρα παραπάνω δηλαδή ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες, συναντάται πρώτη φορά την εποχή του Ιούλιο Καίσαρα. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας θέλησε να ταιριάξει το ημερολόγιο με τις 4 εποχές και έτσι μετά την αποτυχία των ιερέων να το κάνουν πράξη, ανέθεσε σε επιστήμονες να βρουν λύση. Αυτή την βρήκε ο αστρονόμος Σωσιγένης, ο οποίος πρότεινε να να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου του Γ’, κατά το οποίο κάθε τέσσερα χρόνια υπήρχε και ένα δίσεκτο έτος.
Η κακή τύχη του δίσεκτου έτους
Η προσθήκη μίας παραπάνω ημέρας στον Φεβρουάριο δεν θεωρήθηκε θετική. Ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας των νεκρών και οι Ρωμαίοι πίστευαν πως ο Αδης κυκλοφορούσε στη γη. Η μία παραπάνω ημέρα σήμαινε μία ακόμη βόλτα του θεού του κάτω κόσμου, γεγονός που θεωρούσαν ότι έφερνε δεινά.
Μετά την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους, η δεισιδαιμονία πέρασε και στους Ελληνες και μέχρι και σήμερα θεωρείται γκαντεμιά. Ετσι, λοιπόν, εάν κάποιος παντρευτεί δίσεκτο έτος, τότε, «δένει» τον γάμο του με ατυχία, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για μια «φρέσκια» σχέση και ένα νέο επαγγελματικό βήμα.
Γάμος και δίσεκτο έτος
Κάπως έτσι, άρχισε να επικρατεί η άποψη ότι όποιος παντρευτεί κατά τη διάρκεια δίσεκτου έτους θα χωρίσει ή θα έχει ατυχίες. Αποτέλεσμα είναι αυτά τα χρόνια, να μην γίνονται πολλοί γάμοι, όπως τα άλλα έτη που θεωρούνται… τυχερά.
Μια άλλη θεωρία έρχεται να ανατρέψει την «γκαντεμιά» του δίσεκτου έτους. Ορισμένοι θεωρούν πως ο ισχυρισμός δεν είναι παρά μόνο μία πρόληψη που διαδόθηκε από βασιλιάδες και άρχοντες προκειμένου να μην παντρεύονται κοινοί θνητοί την ίδια χρονιά με αυτούς. Τα δίσεκτα έτη φαίνεται να θεωρούνται ξεχωριστά και γι’ αυτό άρχισαν να παντρεύονται οι γαλαζοαίματοι και οι ανώτερη τάξη.
Πάντως, εάν σκέφτεστε, να παντρευτείτε το 2020 και δεν έχετε ακόμα ορίσει ημερομηνία, μια αστρολόγος έρχεται να σας βοηθήσει. Σύμφωνα με την Καρολίν Φόλκνερ μία είναι η ημερομηνία που πρέπει να παντρευτεί ένα ζευγάρι, καθώς συμβολίζει ισχυρό δεσμό και συναισθηματική σταθερότητα.
ΠΗΓΗ: www.pronews.gr