Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Τι να προσέχεις στις ετικέτες τροφίμων

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ετικέτες των τροφίμων στα ράφια είναι παραπλανητικές. Τι πρέπει να κοιτάξεις πριν αγοράσεις.
Σε μια ισορροπημένη διατροφή όλα τα τρόφιμα – επεξεργασμένα και μη - έχουν τη θέση τους.
Το κακό με τα επεξεργασμένα τρόφιμα όμως, είναι πώς η επεξεργασία τους περιλαμβάνει την προσθήκη συστατικών που τα «φορτώνουν» με θερμίδες οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις μας διαφεύγουν.
Οι απαντήσεις βρίσκονται στις ετικέτες με τα συστατικά τους και την θρεπτική τους αξία. Όμως και αυτές μπορούν να μας παραπλανήσουν.
Δες παρακάτω τι πρέπει να προσέξεις όταν τις διαβάζεις.
Μην σε παραπλανεί η μπροστινή πλευρά 
Μια από τις καλύτερες συμβουλές είναι να αγνοήσεις παντελώς τους ισχυρισμούς στην μπροστινή πλευρά της ετικέτας. Οι εταιρίες αναγράφουν εκεί διάφορους ισχυρισμούς περί υγείας οι οποίοι 
βάσει ερευνών έχουν στόχο να σε προσελκύσουν να αγοράσεις το προϊόν. Το κακό είναι πώς αρκετές φορές οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι τόσο ειλικρινείς. Για παράδειγμα,πολλά από τα δημητριακά πρωινού πλασάρονται ως «υγιεινά», ενώ στην πραγματικότητα είναι γεμάτα ζάχαρη.
Δώσε βάση στα συστατικά
Τα συστατικά στην πίσω πλευρά αναγράφονται κατά σειρά ποσότητας, από τη μεγαλύτερη στη μικρότερη. 
Δηλαδή το πρώτο συστατικό, είναι εκείνο το οποίο ο κατασκευαστής έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο. 
Δώσε λοιπόν βάση στα πρώτα τρία συστατικά, μιας και αυτά αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος. Αν σε αυτά περιλαμβάνονται επεξεργασμένα σιτηρά, κάποιας μορφής ζάχαρη ή υδρογονωμένα έλαια, τότε αυτό το προϊόν δεν θεωρείται υγιεινό.
Προτίμησε προϊόντα τα οποία έχουν μη επεξεργασμένες τροφές στις πρώτες θέσεις των συστατικών. Αν πάλι η λίστα με τα συστατικά έχει περισσότερες από τρεις γραμμές, τότε κατά πάσα πιθανότητα το προϊόν έχει υποστεί αρκετή επεξεργασία.
Περισσότερα εδώ