Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Φιλία με τους πρώην: Σωστό ή Λάθος; Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο της φιλίας με τους πρώην;

Σύμφωνα με έρευνα του NBC.com (2004), το48% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν παραμείνει φίλοι με κάποιους από τους πρώην ερωτικούς συντρόφους. Επίσης το 18% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προσπάθησε να διατηρήσει  μια φιλική επαφή αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό.
Σε ποιες περιπτώσεις αυτό είναι εφικτό;
Κάποιοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ικανοί ώστε να διατηρούν φιλικούς δεσμούς με πρώην ερωτικούς συντρόφους. Αυτό συνηθέστερα συμβαίνει όταν ο χωρισμός είναι αμοιβαίος (π.χ. λόγω 
απόστασης), χωρίς ισχυρές εντάσεις και διαφωνίες. Ειδικά, όταν ο ερωτικός δεσμός βασίζεται στην πλατονικότητα τότε αυξάνονται οι πιθανότητες διατήρησης μιας φιλικής σχέσης.
Αντίθετα στην περίπτωση, που ο χωρισμός δεν είναι θεμιτός από τον έναν σύντροφο και υπάρχει έντονη ερωτική απογοήτευση, τότε η φιλική επανασύνδεση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και προβληματική.
Σκεφτόμαστε τους πρώην;
Σύμφωνα με μελέτη του yourtango.com, το 71% των ερωτηθέντων σκέφτεται συχνά κάποιον ή κάποιους πρώην ερωτικούς συντρόφους. Το ενδιαφέρον στην παρούσα έρευνα, είναι ότι το 57% των ελεύθερων (singles) ανέφεραν ότι η σκέψη γύρω από τον πρώην αποτρέπει την εύρεση νέας ερωτικής σχέσης. Εάν λοιπόν είσαι κολλημένος στο παρελθόν, είναι δύσκολο να προχωρήσεις σε μια νέα σχέση.
Πηγή: Psychologytoday.com