Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Ο Βούδας Λιποθύμησε από Ντροπή

Η μικρή Bakhtay έχει ένα όνειρο ζωής: Να πάει σχολείο. Σε περιοχές, όμως, όπως το Αφγανιστάν, τέτοια όνειρα δεν είναι ούτε εύκολα ούτε αυτονόητα. Χωρίς το απαραίτητο μολύβι και τετράδιο, η Bakhtay δεν μπορεί να πάει σχολείο. Αποφασίζει, λοιπόν, να βρει τρόπο για να τα αγοράσει. Τότε ξεκινάει και η μεγάλη της Οδύσσεια. Από τη σπηλιά στην οποία ζει μέχρι το σχολείο, η διαδρομή είναι γεμάτη εμπόδια και κινδύνους, όπως ακριβώς είναι και η αφγανική πραγματικότητα.
Μέσα από τα μάτια της μικρής Bakhtay, βλέπουμε την απλή, μα και τόσο δύσκολη καθημερινότητα του Αφγανιστάν. Από σκηνές όπως αυτή της συμμορίας των μικρών αγοριών που παίζουν πόλεμο, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε πως η βία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των τόπων αυτών, και αναπόφευκτο όπλο των κατοίκων της για την επιβίωση τους, από την τρυφερή τους κιόλας ηλικία.
Η νεαρή σκηνοθέτις Hana Makhmalbaf, μόλις 19 χρονών όταν γύρισε την ταινία, τολμάει και δημιουργεί μια δυνατή αλληγορία για τη σχέση μεταξύ της δυνατής Δύσης και της αδύναμης μικρής Ανατολής, έρμαιο πάντα των μεγάλων ξένων συμφερόντων.
-Σκηνοθεσία: Hana Makhmalbaf
Σενάριο:Hana Makhmalbaf
Ηθοποιοί: Abbas Alijome, Abdolali Hoseinali, Nikbakht Noruz
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 81′
Γλώσσα: Περσικά
Χώρα: Ιράν