Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Η Ιωάννα της Λωραίνης

Η γενναία γυναίκα που ντυνόταν άνδρας & την έκαψαν ζωντανή για τις ιδέες της. Η Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν Ντ' Αρκ οσιοποιήθηκε στις 18 Απριλίου του 1909 και ανακηρύχθηκε αγία 11 χρόνια αργότερα.
Πρόκειται για μία από τις κορυφαίες ηρωίδες της Γαλλίας, ενώ έχει ανακηρυχθεί με προστάτιδα της χώρας.
Η Ιωάννα της Λωραίνης, ή Ζαν Ντ' Αρκ, γνωστή και ως Παρθένος της Ορλεάνης, είναι μία γυναίκα- σύμβολο, μέχρι και σήμερα.
Υπήρξε επικεφαλής των Γαλλικών στρατευμάτων στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων στη Γαλλία, ενώ θεωρήθηκε "μάγισσα" και αιρετική και οδηγήθηκε στην πυρά για τις ιδέες της, για να αγιοποιηθεί τελικά στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η Ιωάννα της Λωραίνης γεννήθηκε στην περιοχή Domrémy-la-Pucelle της Γαλλίας, στις 6 Ιανουαρίου του 1412 και σε ηλικία 13 ετών είδε στον κήπο του πατρικού σπιτιού της το πρώτο από τα οράματά της.
Σε αυτό παρουσιαζόταν ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, η Αγία Μαργαρίτα και η Αγία Αικατερίνη και την καλούσαν να δράσει προκειμένου να απαλλάξει τη Γαλλία από την ταπείνωση που της είχαν επιβάλει οι Άγγλοι με τη Συνθήκη του Τρουά στην πιο κρίσιμη φάση του Εκατονταετούς πολέμου, και να βοηθήσει τον διάδοχο του γαλλικού θρόνου Κάρολο Z΄ να επανακτήσει το στέμμα.