Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Καλοκαιρινές ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς επιλέγουμε αντιηλιακά;
-Οι Έλληνες είμαστε από τους τυχερούς λαούς, καθώς ζούμε σε μια χώρα όπου σχεδόν όλο το χρόνο μπορούμε να χαρούμε τη ζωογόνο δύναμη του ήλιου. Ωστόσο, θα έπρεπε να είμαστε ταυτόχρονα και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντί του! Ας μην ξεχνάμε, ότι ο ήλιος είναι υπεύθυνος για μια πληθώρα προβλημάτων: εγκαύματα, φωτογήρανση (ρυτίδες) και πολλά άλλα προβλήματα στο δέρμα, όπως είναι οι πανάδες, τα αιμαγγειώματα (οι κόκκινες ελιές), οι φακίδες κ.ά., που ναι μεν δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία ή τη ζωή μας, αλλά συχνά μας ενοχλούν αισθητικά και όχι μόνο!
-Ποια είναι τα οφέλη της έκθεσης στον ήλιο για τη συνολική υγεία μας;
Η κύρια ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι η σύνθεση της βιταμίνης D, όπου το 90% αυτής παράγεται στο δέρμα με μετατροπή της 7-δευδροχοληστερόλης από τη Β σε προβιταμίνη Δ3, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε ενεργό βιταμίνη. Η έλλειψή της λόγω ανεπαρκούς παραγωγής έχει συνδεθεί μετά από πειραματικές και επιδημιολογικές μελέτες με μεγάλη ποικιλία νοσημάτων των οστών, αυτοάνοσες παθήσεις, διαφόρους τύπους καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη τύπου 1, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Γνωστή επίσης είναι η ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας και στον ψυχισμό του ανθρώπου ενώ σε χώρες με μειωμένη ηλιοφάνεια παρατηρούνται υψηλά ποσοστά κατάθλιψης.
-Υπάρχουν παθήσεις του δέρματος που βελτιώνονται με την έκθεση στον ήλιο;
Η υπεριώδης ακτινοβολία λόγω της τοπικής ανοσοκατασταλτικής της δράσης έχει ευεργετικές ιδιότητες σε πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος.Τέτοιες είναι η ακμή, η ψωρίαση ( στο80% των περιπτώσεων), η ατοπική δερματίτιδα, η σμηγματορροική δερματίτιδα, το δισκοειδές έκζεμα, η λειχηνοειδής πιτυρίαση, αλλά και κάποια λεμφώματα του δέρματος στην αρχική τους φάση.Δεν είναι τυχαίο που αντιμετωπίζονται και θεραπευτικά οι παραπάνω παθήσεις όταν είναι επίμονες και μεγάλης έκτασης με φωτοθεραπεία, χρησιμοποιώντας ανάλογα UVA ή UVB ακτινοβολία. Φυσικά η εκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και χρήση αντιηλιακού, καθώς ένα έγκαυμα θα αναζωπυρώσει π.χ την ακμή ή την ψωρίαση αντί να τις καταστείλει.
-Υπάρχουν παθήσεις του δέρματος που προκαλούνται από τον ήλιο;
Πάρα πολλές παθήσεις του δέρματος προκαλούνται από τον ήλιο. Οι πιο γνωστές παθήσεις είναι τα καρκινώματα του δέρματος (επιθηλιώματα) που όμως δεν απειλούν συνήθως τη ζωή του πάσχοντα, καθώς και ο επιθετικός καρκίνος, το μελάνωμα. Προέρχονται όλοι οι καρκίνοι από τη χρόνια έκθεση στον ήλιο αλλά παίζουν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες (χρώμα δέρματος, κληρονομικότητα, είδος έκθεσης, ύπαρξη δυσπλαστικών σπίλων, κ.α).
Επίσης υπάρχουν και προκαρκινικές καταστάσεις που προκαλεί η χρόνια έκθεση στον ήλιο και λέγονται ακτινικές υπερκερατώσεις. Επίσης, ο ήλιος προκαλεί ηλιακές φακές (πανάδες) καθώς και μέλασμα σε ορισμένα άτομα που είναι ένα πολύ επίμονο και δύσκολο στη θεραπεία αισθητικό πρόβλημα. Ακόμη, είναι υπεύθυνος για φωτοαλλεργίες σε κάποια ευαίσθητα στον ήλιο άτομα. Τέλος, η αλόγιστη ηλιοθεραπεία προκαλεί φωτογήρανση μέσω καταστροφής του κολλαγόνου από την υπεριώδη ακτινοβολία με αποτέλεσμα πρόωρες ρυτίδες, δυσχρωμίες και χαλάρωση του δέρματος.
-Ποιες παθήσεις του δέρματος επιδεινώνονται από τον ήλιο;
Ο ήλιος επιδεινώνει πολλές προυπάρχουσες δερματοπάθειες είτε λόγω ανοσοκαταστολής τοπικά, είτε μέσω άλλων μηχανισμών. Ο επιχείλιος έρπητας υποτροπιάζει μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Οι πορφυρίες, η δερματομυοσίτιδα, η φυλλώδης πέμφιγα, η πελλάγρα (ένδεια νιασίνης), η νόσος Darier, η νόσος Hailey-Halley, η ροδόχρους ακμή επιδεινώνονται με τον ήλιο. Η λεύκη είναι ένα νόσημα που επίσης απαιτεί ισχυρή αντιηλιακή προστασία των πασχουσών περιοχών καθώς μη έχοντας μελανίνη, καίγονται αμέσως. Ακόμη, τα φαρμακευτικά εξανθήματα φουντώνουν στον ήλιο ενώ και όσοι έχουν ευρυαγγείες πρέπει να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία διότι επιδεινώνονται.