Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Καριέρα και μητρότητα κάνουν τις γυναίκες πιο υγιείς

Οι γυναίκες που εργάζονται και ταυτόχρονα είναι μητέρες στα πλαίσια μιας σταθερής έγγαμης ζωής, έχουν μακροχρόνια καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.
Αντίθετα οι γυναίκες που δεν έχουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία αλλά παραμένουν στο σπίτι τους ως οικοκυρές, έχουν χειρότερους δείκτες υγείας και ιδιαίτερα παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκία.
Βασικά οι γυναίκες που καλούνται να εκπληρώσουν πολλούς ρόλους στη ζωή τους ως μητέρες, επαγγελματίες και σύζυγοι, βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις γυναίκες που είναι μόνες τους ή δεν εργάζονται και μένουν στο σπίτι ή δεν έχουν παιδιά.
Ο συνδυασμός καριέρας και υποχρεώσεων οικογενειακής ζωής κάνει τις γυναίκες πιο ευτυχισμένες.
Οι ενδιαφέρουσες αυτές διαπιστώσεις, προέρχονται από έρευνα που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 2.000 γυναίκες που γεννήθηκαν το 1946.
Οι γυναίκες έτυχαν παρακολούθησης και αξιολόγησης με σχετικά ερωτηματολόγια σε τακτικά χρονικά διαστήματα στις ηλικίες μεταξύ 26 και 50 ετών. Επίσης το βάρος και το ύψος τους μετρούνταν στα ίδια χρονικά σημεία. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν φτωχή κατάσταση υγείας, ήσαν οι οικοκυρές ακολουθούμενες από τις γυναίκες που ήσαν μόνες τους και μετά από τις γυναίκες χωρίς παιδιά.
Οι νοικοκυρές είχαν τάση να αποκτούν ευκολότερα βάρος σώματος. Μεταξύ των γυναικών που ήσαν νοικοκυρές, το 38% παρουσίαζε παχυσαρκία στην ηλικία των 54 ετών.
Οι γυναίκες που ήσαν υπάλληλοι, σύζυγοι και μητέρες είχαν τα λιγότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Στην ηλικία των 54 ετών, μεταξύ των γυναικών που εκπλήρωναν και τους τρεις ρόλους, μόνο 23% ήσαν παχύσαρκες.
Οι διαφορές μεταξύ των γυναικών που ήσαν νοικοκυρές και αυτών που ήσαν μητέρες αλλά και εργαζόμενες, δεν εξηγούνταν από αρχική καλύτερη κατάσταση υγείας. Όταν δηλαδή είχε αρχίσει η έρευνα με τις γυναίκες στην ηλικία των 26 ετών, δεν υπήρχαν διαφορές στους δείκτες υγείας μεταξύ των διαφόρων ομάδων γυναικών.
Επίσης φάνηκε ότι η κατάσταση της υγείας τους στην αρχή της μακροχρόνιας αυτής μελέτης, δεν επηρέαζε το κατά πόσο μια γυναίκα θα γινόταν στη μετέπειτα ζωή της μητέρα, υπάλληλος ή σύζυγος.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η καλύτερη υγεία στις γυναίκες, είναι το αποτέλεσμα παρά η αιτία του ότι έχουν να εκτελέσουν πολλούς ρόλους.
Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες που καλούνται να εκπληρώσουν και τους τρεις ρόλους, μητέρας, συζύγου και εργαζόμενης, αντιμετωπίζουν συχνά δύσκολες καταστάσεις και προκλήσεις. Όμως φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στην υγεία του βραχυπρόθεσμου στρες των απαιτητικών αυτών ρόλων, εξουδετερώνεται από τις μακροχρόνιες ευεργετικές επιδράσεις που προκύπτουν.
Με βάση τα συμπεράσματα της ενδιαφέρουσας αυτής έρευνας ίσως να ήταν καλύτερο να συστήνεται στις γυναίκες για βελτίωση των δεικτών υγείας τους, να συμμετέχουν στο εργατικό δυναμικό, να επιδιώκουν να έχουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία παράλληλα με το ρόλο τους ως μητέρες και σύζυγοι