Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Οι γυναίκες που γεννούν αγόρια αποκτούν «φυσική προστασία» από το Αλτσχάιμερ

Μία ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν Καναδοί επιστήμονες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που γεννούν αγόρια θωρακίζονται απέναντι στις ασθένειες που προκαλούν εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων (όπως το Αλτσχαϊμερ)
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, στους εγκεφάλους των γυναικών που έχουν γεννήσει αγόρια υπάρχει ανδρικό DNA υπάρχει ως κατάλοιπο της εγκυμοσύνης τους και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι πιθανό το DNA αυτό, που παραμένει για δεκαετίες στον γυναικείο εγκέφαλο, να λειτουργεί προστατευτικά για τις μητέρες από τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ουίλιαμ Τσαν του Τμήματος Βιοχημείας του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα και τη Λι Νέλσον του Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο «Φρεντ Χάτσινσον» του Σιάτλ, επιχείρησαν να ερευνήσουν τις ιατρικές συνέπειες της παρουσίας ανδρικού DNA και αρσενικών κυττάρων στον γυναικείο εγκέφαλο.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το φαινόμενο του λεγόμενου «εμβρυικού μικροχιμαιρισμού» (δηλαδή της ύπαρξης γενετικού υλικού του εμβρύου στο αίμα και σε διάφορα όργανα της μητέρας μετά από ανταλλαγή κατά την εγκυμοσύνη) με διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις και τον καρκίνο. Η καινούρια μελέτη αποτελεί την πρώτη περιγραφή του ανδρικού μικροχιμαιρισμού στον θηλυκό ανθρώπινο εγκέφαλο και δείχνει ότι συχνά τα κύτταρα του αρσενικού εμβρύου διασχίζουν τον αιματο- εγκεφαλικό φραγμό τής μητέρας.
Οι ερευνητές έκαναν αυτοψία στον εγκέφαλο 59 γυναικών που είχαν πεθάνει σε ηλικία 32 έως 101 ετών και αναζήτησαν το αποκλειστικά ανδρικό χρωμόσωμα Υ. Η παρουσία ανδρικού DNA ανιχνεύθηκε στο 63% των περιπτώσεων, ενώ από τις νεκρές γυναίκες, οι 26 δεν είχαν κάποια νευρολογική πάθηση και οι 33 είχαν Αλτσχάιμερ.
Οι εγκέφαλοι των γυναικών με Αλτσχάιμερ ήταν αυτοί που είχαν πολύ λιγότερο ανδρικό DNA. Όμως, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, ο αριθμός των ατόμων του δείγματος είναι μικρός για να εξαχθεί ακόμα κάποιο οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το αν το αυξημένο επίπεδο του ανδρικού DNA, μειώνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ για τη μητέρα, όταν αυτή φθάσει στην τρίτη ηλικία.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr