Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Ευεργετικά τα κάστανα για την υγεία μας!

Τα κάστανα είτε ψημμένα είτε μαγειρεμένα πέρα από την υπέροχη γεύση τους, είναι πλούσια και σε θρεπτικά στοιχεία. Αποτελούν ιδανικό σνακ για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, αλλά ωφελούν παράλληλα και την υγεία μας!
Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους, τα κάστανα είναι σχετικά «φτωχά» σε θερμίδες. Περιέχουν λίγο λίπος, αλλά είναι πλούσια σε μέταλλα, βιταμίνες και φυτοχημικά συστατικά που ωφελούν την υγεία.
– Τα κάστανα περιέχουν κυρίως άμυλο σε αντίθεση με άλλους σπόρους και καρπούς, που έχουν περισσότερες πρωτεΐνες και λίπος. Επίσης, είναι καλές πηγές ανόργανων αλάτων, βιταμινών και απαραίτητων πρωτεϊνών.
– Είναι καλή πηγή φυτικών ινών: Ένα κάστανο παρέχει 8,1 γραμμάρια φυτικές ίνες (περίπου 21% της απαιτούμενης ημερήσιας ποσότητας) ανά 100 γραμμάρια βάρους.
– Είναι εξαιρετικά πλούσια σε βιταμίνη C  (100 γραμμάρια κάστανα παρέχουν 43 mg βιταμίνης C ή το 72% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας). Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των οστών των δοντιών καθώς επίσης και για να παραχθεί κολλαγόνο. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προσφέρει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.
– Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο είναι σημαντικό συστατικό των καρπών και των σπόρων. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη σύνθεση του DNA.
– Ακόμα, τα κάστανα είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαϊκό οξύ και το παλμιτελαϊκό οξύ. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λίπη στη διατροφή, βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής χοληστερόλης) στο αίμα.
– Είναι μια εξαιρετική πηγή μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος και παρέχουν μια πολύ καλή ποσότητα καλίου (518 mg ανά 100 γραμμάρια).