Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Το χιούμορ, το γέλιο και οι επιδράσεις τους

Το γέλιο έχει ευρύ φάσμα επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Ενδυναμώνει την άμυνα, μειώνει τη βουλιμία, μας κάνει πιο ανθεκτικούς στον πόνο, μειώνει την πίεση, ελαττώνει το στρες και βελτιώνει τους μυς.
Η άμυνα του οργανισμού μας, που βασίζεται σε αντισώματα των λεμφοκυττάρων Β και στις δράσεις των λεμφοκυττάρων Τ, ισχυροποιείται από το γέλιο. Το χιούμορ και το γέλιο έχουν σημαντικές δυνατότητες μείωσης και ανακούφισης από το στρες. Το γέλιο μειώνει στο αίμα ορμόνες του στρες (αδρεναλίνη, κορτιζόνη, επινεφρίνη) ενώ αυξάνει ορμόνες που προάγουν την υγεία (ενδορφίνες, νευροδιαβιβαστές).
Το διάφραγμα, οι κοιλιακοί και άλλοι σωματικοί μυς ασκούνται όταν γελούμε και έτσι βοηθούν την καρδία και τα αγγεία.
Η ψυχολογική και σωματική χαλάρωση που μας προσφέρει το γέλιο, απομακρύνει την προσοχή από καταστάσεις που προκαλούν θυμό, ενοχές, στρες και άλλα αρνητικά αισθήματα. Μας επιτρέπει να βλέπουμε δύσκολες καταστάσεις με νέα προοπτική, περισσότερο σαν πρόκληση παρά σαν απειλή.
Σε κοινωνικό επίπεδο, το γέλιο και το χιούμορ, δημιουργούν δεσμούς και καλύτερες σχέσεις με άλλους.
Επειδή το γέλιο είναι μεταδοτικό, εάν στη ζωή μας εισαγάγουμε περισσότερο γέλιο, θα βοηθούμε και άλλους στο περιβάλλον μας να γελούν περισσότερο, γεγονός που θα έχει θετικές προεκτάσεις.
Βελτιώνοντας την ψυχική διάθεση των άλλων που είναι μαζί μας διαμέσου του γέλιου και του χιούμορ, θα μειώνεται όχι μόνο το δικό τους στρες αλλά και το δικό μας. Έτσι, η ποιότητα των σχέσεων θα βελτιώνεται με πλεονεκτήματα για όλους.
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα. Δυστυχώς στην ενήλικη ζωή, η συχνότητα του γέλιου μειώνεται δραστικά στις 17 φορές κάθε μέρα.
Βλέπουμε ότι ενώ το γέλιο έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στην ψυχική και σωματική υγεία, η συχνότητα του μειώνεται δραστικά στην ενήλικη ζωή.
Πώς μπορούμε να γελούμε περισσότερο; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που βοηθούν στο να γελούμε περισσότερο.
Στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στο θέατρο, προσφέρονται κωμωδίες που μπορούν να εισαγάγουν περισσότερο γέλιο στη ζωή μας. Το γέλιο αυξάνεται όταν είμαστε με καλούς φίλους.
Παρακολουθώντας μια κωμωδία με φίλους, το γέλιο λόγω μεταδοτικότητας, είναι περισσότερο και δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις. Δημιουργούνται επίσης λόγω συντροφιάς και άλλα αστεία που αυξάνουν το ευεργετικό γέλιο.
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής, έχει σημασία στην υγεία μας. Αντί να παραπονιόμαστε, είναι καλύτερα στο μέτρο του δυνατού να τις βλέπουμε με άλλη οπτική γωνία και να προσπαθούμε να βλέπουμε με χιούμορ τα γεγονότα.
Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και όταν δεν υπάρχει πραγματικό γέλιο αλλά γίνεται προσπάθεια από τους ανθρώπους να γελούν, τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Μερικοί ειδικοί συστήνουν περισσότερο χαμόγελο με προσποίηση γέλιου διότι αυτό δυνατό να προκαλεί πραγματικό γέλιο, με σημαντικό όφελος για την υγεία. Το γέλιο είναι ένα σημαντικό όπλο που μας προσφέρεται για βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας.
Ας μην αφήνουμε να περνά έστω και μια μέρα, χωρίς άφθονο γέλιο.