Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ της ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ για την (ή στην) ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΑΔΑ…..

Του ΓΙΩΡΓΗ ΤάΚη ΔΟΞΑ. 
Η Γυναίκα στην Αρχαία Σπάρτη  ήταν ελεύθερη, ανεξάρτητη, δυναμική  και συμμετείχε ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Σπαρτιάτισσα ήταν χειραφετημένη και αποτελούσε υπόδειγμα Συζύγου, Μητέρας, Κόρης και Κοινωνικής αγωνίστριας. Όσα χρόνια κι’ αν περάσουν αποκλείεται να ξεχαστεί (για τους γνωρίζοντες) η υπερήφανη απάντηση  που έδωσε η Γοργώ (σύζυγος του Λεωνίδα) όταν ρωτήθηκε «γιατί μόνο εσείς οι Λάκαινες έχετε εξουσία πάνω στους άντρες;». Η απάντηση ήταν σεμνή και περήφανη: ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ γεννάμε ΑΝΤΡΕΣ 
Μ’ ένα περίεργο ένστικτο και κριτήριο ασχολούμαι  συστηματικά εδώ και καιρό με το Αύριο της Ελλάδας και την (προσδοκώμενη) ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ /ΔΡΑΣΗ της σημερινής ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ.  Κι’ όσο ερευνώ, μελετώ και «ανιχνεύω» συγκριτικά δεδομένα, τόσο ισχυροποιείται η θέση μου ότι το ΑΥΡΙΟ (σε εύλογο χρόνο) «θα το πάρει στα Δυναμικά της χέρια η (κάθε) ΕΛΛΗΝΙΔΑ». 
Αρχής γενομένης από την θέση αυτή, και στα διάφορα αναγνώσματά μου τιμητικά έλαβα πριν λίγες μέρες το σημαντικό  βιβλίο της κ.  Δέσποινας Ν. Κούτσαρη υπό τον τίτλο «Η ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΣΣΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ- Δυναμική γυναίκα, Μοναδική μάνα». Εκτός από τα ολόκαρδα ευχαριστώ και συγχαρητήρια  στην κ.  Δέσποινα Ν. Κούτσαρη  για την  πολύτιμη εργασία της,  οφείλω να τονίσω ότι στην σημερινή Πατρίδα Μας (σε όλα τα Κοινωνικά και Επαγγελματικά πεδία) «κρύβονται» – δυστυχώς ακόμη εκατοντάδες (ή και χιλιάδες ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ που αγγίζουν στο ακέραιο την αρχαία Σπαρτιάτισσα. Και δεν μιλούν και δεν εκφράζονται και δεν ενεργούν σε πολλαπλούς τομείς. Ίσως ακόμη αφουγκράζονται  (ίσως αναμένουν) την δυναμική φωνή «για να πάρουν τα όπλα». 
Από το βιβλίο της  κ. Δέσποινας Ν. Κούτσαρη, αντιγράφω ένα απόσπασμα του κ. Σταύρου Ν. Καπετανάκη, (Προέδρου της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών)...σκέφτομαι πόσο χρήσιμη θα ήταν η Μητριαρχία, όχι για να πλάθει ήρωες του πολέμου, αλλά ήρωες Κοινωνικού βίου. Δεν χρειάζεται να περιφρονούν τον φόβο του θανάτου, αλλά να προσπερνούν αδιάφορα από τις Σειρήνες  της διαφθοράς, του παράνομου πλουτισμού,  του παραγοντισμού και της ανέντιμης συναλλαγής. Να επιδιώκουν την διάκριση στην κοινωνική προσφορά και τη φιλαλληλία, για νάναι ώριμοι Πολίτες σ’ ένα αξιοκρατικό Δημοκρατικό Πολίτευμα που τόσο μας λείπει! 
Νομίζω ότι οφείλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ,  αγαπητοί φίλοι, να αναλογιστούμε ποια θάταν η  περήφανη και αγέρωχη στάση της Σπαρτιάτισσας απέναντι  σε κάθε σύγχρονο Σόϊμπλε, που ευτελίζει με κάθε τρόπο την Ελλάδα: ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ. Και προς τους Πολεμιστές (παιδιά της και μη) «ή ταν ή επί τας». Κι’ αυτό (για να μην παρερμηνευτώ) δεν ανήκα στο χώρο της ατμόσφαιρας του Πολέμου. Αυτό ανήκει στην ψυχική δύναμη που διαπλάθει ο  Πολιτισμός, η Παιδεία και η υπεύθυνη συμμετοχή για την ανάπλαση ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ στην (αναμενόμενη) δημιουργική πορεία. 
Αγαπητοί Φίλοι, 
Τα ψέματα, οι αερομπουρδολογίες και το ασαφές, έχουν ημερομηνία λήξης. ΟΛΟΙ ΜΑΣ  που αγωνιζόμαστε για το ουσιαστικό Αύριο, πρέπει  (όταν θαρθεί η ώρα) να στηρίξουμε την ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ πέρα  από Κομματικές  ετικέτες ή Πολιτικές Ιδεοληψίες. 
Όσο πιο απλά: Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ. 
ΓΙΩΡΓΗΣ ΤάΚη ΔΟΞΑΣ  
Αθήνα, 3 Ιουνίου  2015