Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

8 τρόποι καλής συμπεριφοράς που ξεχνάνε τα παιδιά

Ακόμη και αν χρειαστούν κάμποσες υπενθυμίσεις, ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι πιο προσεκτικό και να υιοθετεί τους παρακάτω τρόπους καλής συμπεριφοράς.
Να περιμένουν μέχρι να εισέλθουν στα σπίτια άλλων ανθρώπων
Τα παιδιά αγαπούν να χτυπούν πόρτες και κουδούνια και μάλιστα πολλές φορές. Όταν τελικά οι πόρτες ανοίγουν τα παιδιά συνήθως ξεχνούν να χαιρετίσουν και ορμούν μέσα. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε ένα φίλο ή το σπίτι ενός γείτονα, ζητήστε από το παιδί να είναι υπομονετικό ενώ περιμένει στην πόρτα. Επιτρέψτε του να χτυπήσει μόνο μια φορά το κουδούνι και τοποθετήστε απαλά το χέρι σας πάνω στον ώμο του ενώ περιμένετε. Μπορεί να μην πειράζει αν χτυπάει τα κουδούνια κάθε φορά που πηγαίνετε στην θεία και να μη το παρεξηγεί εκείνη αλλά θα αισθανθείτε αμήχανα αν το κάνει σε σπίτι κάποιου με τον οποίο δεν έχετε την ίδια άνεση και οικειότητα.
Να χαιρετούν σωστά τους ενήλικες
Υποδείξτε στο παιδί σας πώς πρέπει να χαιρετάει ή να συστήνεται σε κάποιον ενήλικα. Προσποιηθείτε ότι είστε κάποιο άλλο άτομο και δείξτε στο παιδί πώς πρέπει να σας χαιρετήσει, με τους σωστούς τίτλους (Γεια σας κα. Παπαδοπούλου. Πώς είστε;) Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε κάπου με κόσμο, το παιδί σας θα μπορεί άνετα να χαιρετίσει κάποιον ενήλικα. Αν όμως δεν το κάνει, μπορείτε ευγενικά να τον/την διορθώσετε έτσι: «Μαράκι, θυμάσαι την κα. Παπαδοπούλου; Πες της ένα γεια!» Όταν γνωρίζει βέβαια για πρώτη φορά κάποιον ενήλικα, φροντίστε να κάνετε τις απαραίτητες συστάσεις.
Να συμπεριφέρονται σαν φιλοξενούμενοι στο σπίτι κάποιου άλλου
Μερικά παιδιά παραείναι άνετα στο σπίτι ενός φίλου ή συγγενή και αμέσως τρέχουν στα δωμάτια ή στον κήπο ή σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού χωρίς να ζητήσουν άδεια πρώτα. Ακόμα κι αν βρίσκονται στο σπίτι της γιαγιάς, το παιδί θα πρέπει να περιμένει από την γιαγιά να του πει μέχρι που μπορεί να πάει και να μην τρέχει δεξιά κι αριστερά να ανοίγει συρτάρια ή ντουλάπες. Δεν πρέπει επίσης να αγγίζει κάτι όπως τα διακοσμητικά στοιχεία για παράδειγμα, όταν δεν του επιτρέπεται. Ένα παιδί πρέπει να μάθει από μικρή ηλικία τα σπίτια των άλλων και να έχει επίγνωση του περιβάλλοντος του.
Να καταναλώνουν τρόφιμα και ροφήματα πριν τους δοθεί η άδεια
Τα παιδιά αγαπούν να εξερευνούν τα ψυγεία άλλων ανθρώπων και δεν μπορούν να αντισταθούν και να μη ζητήσουν από μια οικοδέσποινα σοκολάτα ή μπισκότα. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν είστε καλεσμένοι σε τραπέζι για παράδειγμα σε κάποιο φιλικό σπίτι και τα αναψυκτικά δεν έχουν προσφερθεί ακόμα υπενθυμίστε στο παιδί σας ότι το ευγενικό είναι να περιμένει και να μη ζητάει κατευθείαν κάτι. Επίσης ακόμα κι αν τα αναψυκτικά έχουν προσφερθεί αλλά το φαγητό δεν έχει σερβιριστεί ακόμα, είναι ευγενικό να περιμένει και τους άλλους καλεσμένους να καθίσουν στο τραπέζι.
Να προσφερθούν να βοηθήσουν τον οικοδεσπότη
Η βοήθεια στο στρώσιμο του τραπεζιού είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει μικρά πράγματα όπως για παράδειγμα να φέρει τις χαρτοπετσέτες ή να βάλει τα μπισκότα στο μπολ. Αν είναι αρκετά μεγάλο στην ηλικία μπορεί να βοηθήσει και στο μάζεμα του τραπεζιού. Ο οικοδεσπότης θα το εκτιμήσει.
Να κάθονται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του δείπνου
Στο σπίτι, ζητήστε από τα παιδιά να τρώνε το φαγητό τους στο τραπέζι και να αποχωρούν αφού έχουν φάει όλα τα μέλη της οικογένειας, εκτός κι αν έχουν ζητήσει άδεια να φύγουν. Εάν είναι υπερβολικά ζωηρά και δεν μπορούν να κάθονται ήσυχα, ορίστε ένα χρονόμετρο και αυξήστε τον χρόνο κατά 2 – 3 λεπτά κάθε μέρα. Όταν το παιδί σας είναι φιλοξενούμενο στο σπίτι κάποιου άλλου, δώστε του διακριτικά το «πράσινο φως» να σηκωθεί και να φύγει από το τραπέζι.
Να τρώνε ό,τι σερβίρεται στο τραπέζι
Είτε πρόκειται για το δικό σας σπίτι είτε για το σπίτι κάποιου άλλου, το παιδί σας πρέπει να μάθει να «σέβεται» το φαγητό που σερβίρεται, να μην κάνει εκφράσεις αηδίας ακόμα κι αν του είναι άγνωστο το πιάτο ή δεν είναι το αγαπημένο του φαγητό. Θα πρέπει επίσης να κάνει μικρές μπουκίτσες, χωρίς γκριμάτσες ή σχόλια αν κάτι δεν του αρέσει, να κρατάει σωστά τα μαχαιροπίρουνα, να μην αναδιπλώνει τα χεράκια του ή να κοιτάει γύρω γύρω τους άλλους να τρώνε. Σε καμιά περίπτωση μην ζητήσετε από την οικοδέσποινα να μαγειρέψει κάτι γρήγορο, σε περίπτωση που το φαγητό δεν του αρέσει, γιατί έτσι δεν θα δοκιμάζει ποτέ νέες γεύσεις.
Να λένε ευχαριστώ και αντίο
Υπενθυμίστε στο παιδί σας να ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη για την φιλοξενία που του προσέφερε και να τον αποχαιρετήσει όταν έρθει η ώρα να φύγετε.
Σιγά σιγά όλοι αυτοί οι ευγενικοί τρόποι θα γίνουν συνήθεια στο παιδί σας και θα τα υιοθετεί χωρίς να χρειάζεται να τα υπενθυμίζετε εσείς.

ΠΗΓΗ: baby.gr