Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Άνδρες άνω των 40 ετών: Προβλήματα τεκνοποίησης.

Ο αριθμός των ζευγαριών που επιθυμούν να κάνουν παιδιά αλλά το
αναβάλλουν για αργότερα, συνεχώς αυξάνεται.
Όμως ποια είναι η επίδραση της αύξησης της ηλικίας του άνδρα στη
δυνατότητα αναπαραγωγής που έχει το ζευγάρι;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα ζευγάρια ότι όταν η ηλικία του άνδρα είναι άνω των 40 ετών, οι πιθανότητες σύλληψης και τεκνοποίησης μειώνονται σημαντικά.
Πολλοί άνδρες δεν γνωρίζουν ότι η αύξηση της ηλικίας τους, επηρεάζει αρνητικά τις δυνατότητες τους να γίνουν πατέρες. Οι περισσότεροι γνωρίζουν βέβαια ότι οι δυνατότητες των γυναικών για να τεκνοποιήσουν μειώνονται με την αύξηση της ηλικίας ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών.
Είναι γεγονός ότι η επίδραση της ηλικίας στην ικανότητα τεκνοποίησης που έχουν οι άνδρες, δεν έχει μελετηθεί ικανοποιητικά.
Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε από Γάλλους γιατρούς βρέθηκε ότι η γονιμότητα των ανδρών μειώνεται σημαντικά με τον ίδιο τρόπο που
μειώνεται η ικανότητα των γυναικών να συλλάβουν μετά την ηλικία των 35.
Η έρευνα τους συμπεριέλαβε σχεδόν 2.000 ζευγάρια που λάμβαναν θεραπεία για στειρότητα. Οι βασικές διαπιστώσεις ήσαν οι ακόλουθες:
1. Οι πιθανότητες σύλληψης και εγκυμοσύνης ήταν 70% λιγότερες όταν ο άνδρας ήταν 40 ετών ή μεγαλύτερος σε σύγκριση με το εάν ήταν νεαρότερος των 30 ετών
2. Οι γυναίκες κάτω των 30 χρονών είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες όταν ο άνδρας τους ήταν 40 ετών ή μεγαλύτερος
3. Οι γυναίκες μεταξύ 35 και 37 ετών, είχαν 50% λιγότερες
πιθανότητες να συλλάβουν όταν ο άνδρας τους ήταν άνω των 40 ετών Βλέπουμε λοιπόν ότι συσσωρεύονται τα στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι η
βιολογική γήρανση του ανδρός συνοδεύεται από ουσιαστική μείωση των δυνατοτήτων γονιμοποίησης που έχει και να γίνει πατέρας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές μια πιθανή εξήγηση είναι η μείωση στην
ποιότητα του σπέρματος που επέρχεται με την αύξηση της ηλικίας.
Σε προηγούμενες έρευνες τους οι ίδιοι Γάλλοι ερευνητές βρήκαν ότι η αύξηση της ηλικίας του ζευγαριού, συνοδεύεται όχι μόνο από μείωση των δυνατοτήτων σύλληψης αλλά και μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής.
Στην αναπαραγωγή λοιπόν, δεν πρέπει μόνο να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία της μητέρας αλλά και του πατέρα. Οι Γάλλοι ερευνητές θεωρούν ότι η προχωρημένη ηλικία για σκοπούς τεκνοποίησης είναι για τις γυναίκες τα 35 χρόνια ενώ για τους άνδρες τα 40.


ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ,ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ :