Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Εικαστική Πορεία προς τις Πρέσπες 2015-16

ΟΙ ΡΟΕΣ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΩΝ
Η κυριαρχία του νερού ως πνευματικής ύλης
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
φύση/όρια/υλικά ΙΙ, 4 έως 10 Ιουλίου 2016
Ο Σταθμός του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στους Ψαράδες.
Τόπος διεξαγωγής της διαδικασίας
Επιστημονικός Υπεύθυνος
Γιάννης Ζιώγας
Ζωγράφος, επίκουρος Καθηγητής
ΤΕΕΤ/ΠΔΜ

Συντονιστής φορέας
Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών
Εκπαιδευτικά ιδρύματα εκπαιδευτών
Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Πατρών
Αρχιτεκτονική Σχολή Πολυτεχνείου Κρήτης
Τμήμα Κονωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Univerzitet u Sarajevu, Arhitektonski Fakultet Sarajevo
UCG Univerzitet Crne Gore, Fakultet Dramskih Umjetnosti
Φορείς Υποστήριξης/Συνεργαζόμενοι φορείς
Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας
Δήμος Πρεσπών
Φορέας Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης
Στιγμιότυπο από το φύση/όρια/υλικά του 2011. Η κατασκευή των πλιθιών
Το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου (4 έως 10 Ιουλίου) θα πραγματοποιηθεί στο Σταθμό των Ψαράδων η διαδικασία φύση/όρια/υλικά ΙΙ.
Η πρώτη εφαρμογή της διαδικασίας είχε γίνει τον Μάιο 2011στην περιοχή της Δροσοπηγής και είχε υλοποιήσει σεμινάρια για τα πληθιά, το χειροποίητο χαρτί, τις φυτικές βαφές, την κατασκευή μουσικών οργάνων. Στη δεύτερη αυτή εφαρμογή η διαδικασία θα εστιάσει στον τρόπο που τα υλικά της φύσης μπορούν να αποκαταστήσουν ένα παραδοσιακό κτίριο (το Σταθμό του ΤΕΕΤ στους Ψαράδες) και δημιουργήσουν κατασκευές χρήσιμες για τη λειτουργικότητά του (βρύση, πέργκολα, τζάκι). Εκπαιδευτές θα διδάξουν διάφορες τεχνικές που είναι εφικτό να φτιαχτούν με υλικά της φύσης, τούβλα, να σοβατιστούν επιφάνειες, να γίνουν ξύλινες κατασκευές. Η διαδικασία θα διδάξει τη χρήση των υλικών της φύσης τόσο στη χρηστική τους εφαρμογή, όσο και στη δυνατότητά τους να χρησιμοποιηθούν σε εικαστικά έργα.
Την Πέμπτη 7 έως Παρασκευή 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Διεθνές Συνέδριο στο Θεματικό Κέντρο Πύλης με θέμα: ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Η πρόσκληση θα απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους του ΤΕΕΤ, στους εκπαιδευόμενους του Δια Βίου Προγράμματος του ΤΕΕΤ, σε φοιτητές, αποφοίτους Καλών Τεχνών και ΑΕΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ευρύτερα σε όποιον θα ήθελε να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτά τα αντικείμενα.
Θα διεξαχθούν τα παρακάτω εργαστήρια/διεθνές συνέδριο:
1. Εργαστήρι δόμησης με φυσικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές
2. Εργαστήρι σχεδιασμού και κατασκευής επίπλου και χρηστικού αντικειμένου
3. Εργαστήριο κατασκευής ελαφρού ξύλινου υπόστεγου συνδυάζοντας προκατασκευασμένα -βιομηχανικά Στοιχεία με φυσικά Στοιχεία
4. Διεθνές Συνέδριο: Τοποθεσίες στα Όρια/Σχηματίζοντας μια αίσθηση του τόπου σε απομονωμένες περιοχές
Η διαδικασία πιστοποιείται με τρείς διδακτικές μονάδες(ΕCTS) και πιστοποιητικό παρακολούθησης.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
1. Εργαστήρι δόμησης με φυσικά υλικά και παραδοσιακές τεχνικές
Εκπαιδευτές
Κώστας Κοντομάνος1 - υπεύθυνος του cob.gr, με αντικείμενο τη φυσική δόμηση και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική, με μεγάλη και συστηματική σχετική εμπειρία εκπαιδευτής του βασικού εργαστηρίου
Μαγδαληνή Σίγα- σκηνοθέτης, σκηνογράφος και γλύπτρια εκπαιδεύτρια στην τεχνική με σοβά τύπου Tadelakt
Αγγέλα Γεωργαντά - αρχιτέκτονας μηχανικός, που θα οργανώσει το εργαστήριο και θα ασχοληθεί με το σχεδιασμό των κατασκευών
Περιγραφή
Το εργαστήριο εστιάζει στην εκπαίδευση στη χρήση φυσικών υλικών (κυρίως χώματος- πηλού), που θα επεξεργαστούν με παραδοσιακές τεχνικές και θα δημιουργήσουν μόνιμες λειτουργικές κατασκευές στην αυλή του κτηρίου του Τμήματος Εφαρμοσμένων και Εικαστικών Τεχνών Φλώρινας, στους Ψαράδες Πρεσπών.
Τις κατασκευές αυτές θα έχουν τη δυνατότητα οι εκπαιδευόμενοι/ες να τις επεξεργαστούν και καλλιτεχνικά, κυρίως γλυπτικά.
Θα κατασκευαστούν κυρίως 2 "θέματα":
• Ένα καμίνι κεραμικών, που θα καλύψει μελλοντικές ανάγκες της σχολής και
• Ένας υπαίθριος χώρος εστίασης, που θα μπορεί να περιλαμβάνει ξυλόφουρνο σε συνδυασμό με πάγκο εργασίας, καθιστικό και τραπέζι
Όλες οι κατασκευές θα είναι κτιστές πάνω σε πέτρινες βάσεις, που θα τις προστατεύουν από τις ανοδικές υγρασίες. Για την αδιαβροχοποίηση της τελικής τους επιφάνειας προτείνεται να σοβατιστούν με την ειδική τεχνική των σοβάδων τύπου Tadelakt (στιλβωμένος, αδιάβροχος σοβάς με καταγωγή από το Μαρόκο). Η τεχνική αυτή θα προσφέρει επιπλέον στους φοιτητές τη δυνατότητα διαφόρων τύπων εικαστικών παρεμβάσεων. Γενικότερα, το εργαστήριο θα δώσει στους φοιτητές την εμπειρία και τη γνώση τεχνικών, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μελλοντικά και σε άλλες εφαρμογές.
Πρόγραμμα σεμιναρίου
Στην αρχή του εργαστηρίου (Δευτέρα 4/7), οι φοιτητές θα μπορούν να μελετήσουν τα σχέδια των κατασκευών και να ασχοληθούν με τις εικαστικές παρεμβάσεις που θα κάνουν στα έργα.
Το τριήμερο (Τρίτη έως Πέμπτη 5-7/7), θα γίνει το βασικό εργαστήριο. Παράλληλα του βασικού εργαστηρίου και μετά, μέχρι το Σάββατο 9/7, οι φοιτητές θα ασχοληθούν με τη χρήση των σοβάδων τύπου Tadelakt.
1 http://www.cob.gr/
2.Εργαστήρι σχεδιασμού και κατασκευής επίπλου και χρηστικού αντικειμένου με συνδυασμό ανακυκλωμένων, φυσικών και βιομηχανικών υλικών
Εκπαιδευτής
Φίλιππος Καλαμάρας - Γλύπτης, διδάσκων στο ΤΕΕΤ στο εργαστήριο διακοσμητικής και κατασκευών
Περιγραφή
Στο εργαστήριο θα μελετηθεί ο σύλληψη, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση/κατασκευή χρηστικών αντικειμένων και επίπλων για ένα συγκεκριμένο χώρο.
Χρησιμοποιώντας τους εσωτερικούς χώρους του σταθμού στους Ψαράδες, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν έπιπλα, φωτιστικά, διακοσμητικά και άλλα χρηστικά αντικείμενα με μια πληθώρα διαφορετικών υλικών. Στόχος του εργαστηρίου είναι να συνδυάσει την καλλιτεχνική φαντασία και δημιουργικότητα με την άρτια τεχνική υλοποίηση προκειμένου να μεταμορφωθεί ένας χώρος.
Ξεκινώντας με μια μελέτη του χώρου, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να σχεδιάσουν πρώτα πολλαπλές ιδέες, και μετά από διάλογο για να εξεταστούν εργονομικά και τεχνικά θέματα θα προχωρήσουν στις κατασκευές. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν είτε σε ατομικά ελεύθερα θέματα, είτε να συμβάλλουν σε ομαδικά/τρέχοντα projects. Θα υπάρχει πρόσβαση σε φυσικά, αλλά και βιομηχανικά υλικά και επίσης θα είναι δυνατή και η καλλιτεχνική επεξεργασία των κατασκευών.
Πρόγραμμα σεμιναρίου
Την Δευτέρα 4/7 θα μελετηθούν οι χώροι καθώς και τα διαθέσιμα υλικά και εργαλεία και θα παρουσιαστεί μια μεθοδολογία σχεδιασμού των κατασκευών. Ύστερα θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να περιπλανηθούν στο κτήριο του σταθμού, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να αναζητήσουν υλικά-αντικείμενα αλλά και ιδέες για τις κατασκευές τους.
Τρίτη 5/7 θα ξεκινήσει με παρουσίαση των προτεινόμενων κατασκευών προκειμένου να εξετασθούν τεχνικά και σχεδιαστικά. Θα ακολουθήσει συλλογή φυσικών υλικών ή υλικών προς ανακύκλωση. Παράλληλα θα παρουσιαστούν και τα ομαδικά/τρέχοντα projects για τον χώρο.
Τετάρτη 6/7 - Παρασκευή 8/7 Εργασίες κατασκευής
Σάββατο 9/7 Ολοκλήρωση εργασιών και τοποθέτηση/ανάρτηση των κατασκευών-έργων.
3. Εργαστήριο κατασκευής ελαφρού ξύλινου υπόστεγου συνδυάζοντας προκατασκευασμένα -βιομηχανικά Στοιχεία με φυσικά Στοιχεία.
Εκπαιδευτής
Ιάκωβος Ρήγος, Επίκ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης με αντικείμενο τις Ελαφρές Κατασκευές, το design, την σχέση Αρχιτ. Σύνθεσης και Τεχνολογίας.
Περιγραφή
Στο περιβάλλον της λίμνης Πρέσπας κατασκευάζουμε και συναρμολογούμε ένα ελαφρό ξύλινο στέγαστρο χρησιμοποιώντας ένα απλό δομικό σύστημα και υλοποιώντας το με απλά εργαλεία χειρός. Το οικοδόμημα είναι χρηστικό και καλλιτεχνικό. Στοχεύουμε στην επαφή με την μεθοδολογία της προκατασκευής, του καννάβου, της συναρμολόγησης, της επίτευξης απλών και αξιόπιστων λύσεων. Επίσης στην ευελιξία του νού και στην χειρωνακτική επιδεξιότητα προς επίλυση των απροόπτων που αναφύονται σε κάθε κατασκευαστικό εγχείρημα. Η προκατασκευή έχει πολλή δουλειά κατά την προετοιμασία και λίγη δουλειά στην συναρμολόγηση. Η προκατασκευή απαιτεί κατασκευαστικά σχέδια υψηλής ακρίβειας και αποτελεσματικότητας, πολλή οργάνωση, έχει δε ιστορία τριών χιλιάδων ετών τουλάχιστον. Ποία άραγε η σχέση της με την φύση;
Με τη χρήση φυσικών στοιχείων που θα συλλέξουμε από την γύρω περιοχή και θα ενσωματώσουμε στο οικοδόμημά μας, επιθυμούμε να διερευνήσουμε την γοητεία της αντίθεσης μεταξύ βιομηχανικά παραγόμενων και φυσικών δομικών μελών, την σύνθεση του μόνιμου και του εφήμερου, του ανθεκτικού στην φθορά και του φθαρτού, του ευθύγραμμου στοιχείου ενός πολιτιστικού καννάβου και της ελεύθερης καμπύλης μορφής της φύσης.
Πρόγραμμα Σεμιναρίου
Την Δευτέρα 4.7. θα γίνει παρουσίαση και ανάλυση των κατασκευαστικών σχεδίων. Θα ακολουθήσει επισκόπηση και επιλογή του συγκεκριμένου πεδίου ανέγερσης, επίσης χάραξη ακριβείας επί του εδάφους. Εν συνεχεία θα ασχοληθούμε με την επάλειψη προστασίας του ξύλου( α’ χέρι). Συγγραφή ημερολογίου από τους συμμετέχοντες.
Την Τρίτη 5.7. Ξεκινάμε νωρίς με την επεξεργασία ακριβείας των δομικών μελών, τοποθετούμε τις μεταλλικές βάσεις, και ολοκληρώνουμε την επάλειψη προστασίας (β’ χέρι). Οργανώνουμε και τακτοποιούμε τα υλικά και εξαρτήματά μας, προκειμένης της διαδικασίας συναρμολόγησης, κατά την οποία αξιοποιείται όλη η χρονοβόρα και δαπανηρή προεργασία ενός συστήματος προκατασκευής, τυποποίησης και επαναλαμβανόμενης παραγωγής. Συγγραφή ημερολογίου από τους συμμετέχοντες.
Την Τετάρτη 6.7. Ανέγερση στύλων νωρίς, πρόχειρη στήριξη, τοποθέτηση δοκών. Γωνιάζουμε αλφαδιάζουμε, ελέγχουμε τις παραμορφώσεις, επεμβαίνουμε ενδεχομένως με συμπληρωματικά στοιχεία ακαμψίας, διενεργούμε τελικές ρυθμίσεις. Συλλέγουμε φυσικά υλικά από την γύρω περιοχή, αλλά επίσης και διάσπαρτα, παλαιά, εγκαταλειμμένα δομικά στοιχεία. Συγγραφή ημερολογίου από τους συμμετέχοντες.
Την Πέμπτη 7.7. Ενσωματώνουμε τα διάσπαρτα στοιχεία στην κατασκευή μας πραγματοποιώντας ελεύθερη σύνθεση και στοχεύοντας στον χρηστικό χαρακτήρα των οριζοντίων και πλαγίων καλύψεων. Ενδεχομένως να πειραματιστούμε με περισσότερες της μιάς συνθέσεις, όπου και τις αποτυπώνουμε φωτογραφικά. Ολοκληρώνουμε με συζήτηση, τελικό απολογισμό και την τελική συγγραφή ημερολογίου από τους συμμετέχοντες.
Την Πέμπτη 7.7. το βράδυ παραγγέλνουμε γριβάδι στην σχάρα με λαδολέμονο, χόρτα του βουνού, καλό κρασί και ό, τι άλλο τραβάει η καρδιά μας. Κατόπιν κλείνουμε τους διακόπτες, καθόμαστε και τρώμε, πίνουμε, λέμε καλαμπούρια και γελάμε. Και του χρόνου.
4. ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ
ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Πρέσπες, Ελλάδα 7-8, Ιουλίου, 2016
Θεματική του Συνεδρίου
H θεματική του Συνεδρίου είναι πρακτικές (και ειδικά, αν και όχι αποκλειστικά, οι καλλιτεχνικές πρακτικές που κυμαίνονται από τις πολύ συμβατικές έως τις εξαιρετικά πρωτοπόρες) που συμβάλουν στη δημιουργία της αίσθησης του τόπου σε απομονωμένες περιοχές. Καλλιτέχνες, ιστορικοί, φιλόσοφοι καλούνται να συμμετάσχουν.
Οι υποβολές προτάσεων μπορούν να αφορούν τις παρακάτω θεματικές:
- Καλλιτεχνικές πρακτικές σε διαδικασίες εκτός κέντρου
-Η κατοίκιση ως καταφύγιο
-Το υλικό ως καλλιτεχνική και πνευματική πρώτη ύλη
-Ανθρωπογεωγραφίες κοινοτήτων
-Σύγχρονες αρχαιολογίες
Οι προτάσεις για προφορικές ανακοινώσεις, poster ή οπτικοακουστικές παρουσιάσεις (έως 500 λέξεις) συνοδευόμενες από σύντομο βιογραφικό, ιδιότητα και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (σε ξεχωριστό έγγραφο) θα αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση firstpaintingworkshop@uowm.gr
Οι περιλήψεις των εισηγήσεων θα εξεταστούν από την επιτροπή ανώνυμα.
Σημαντικές ημερομηνίες
Προθεσμία για την υποβολή των περιλήψεων: 20 Ιουνίου
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν έως: 27 Ιουνίου
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να διαμείνουν στον Καλλιτεχνικό Σταθμό του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (κατά προτεραιότητα δήλωσης) στο χωριό Ψαράδες του Δ. Πρεσπών ή σε καταλύματα της περιοχής.
Κόστος συμμετοχής συνέδρων, ανεξαρτήτως μορφής (εκτός από όσους συμμετέχουν στα Εργαστήρια)
-Συγγραφείς: 20 ευρώ
-Φοιτητές: 10 ευρώ
Η πληρωμή γίνεται με κατάθεση στον αρ. λογαριασμού 5250-039507-824 (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ) της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ΜΕ ΑΙΤΙΟΛΟΓΊΑ: «Εικαστική πορεία προς τις Πρέσπες 2016/όρια – φύση – υλικά 2» κωδικός 80208.
Η παρακολούθηση του Συνεδρίου είναι δωρεάν
Επιστημονική και οργανωτική επιτροπή
Γιάννης Ζιώγας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ΠΔΜ
Παύλος Λέφας, Καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
Νόρα Λέφα, MSc.,εικαστική καλλιτέχνης και αρχιτέκτων, Univerzitet u Sarajevu, Arhitektonski Fakultet Sarajevo
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ
Κόστος παρακολούθησης
Το κόστος παρακολούθησης στα εργαστήρια έχει ως εξής:
1. 80 ευρώ, το ποσό καλύπτει το κόστος παρακολούθησης του κάθε Εργαστηρίου
2. Φοιτητές/Απόφοιτοι ΤΕΕΤ/ΠΔΜ, εκπαιδευόμενοι των Δια Βίου προγραμμάτων του ΤΕΕΤ, δωρεάν
3. 30 ευρώ Φοιτητές/ άνεργοι (πάσο/ κάρτα ανεργίας), κάτοικοι Δήμου Πρεσπών
Οι συμμετέχοντες θα δηλώσουν συμμετοχή σε ένα κύριο εργαστήριο, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα να τα παρακολουθούν όλα.
Η πληρωμή σε πραγματοποηθεί με κατάθεση του ποσού σε λογαριασμό του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων
Όσοι από τους εκπαιδευόμενους επιθυμούν, μπορούν να φιλοξενηθούν στο Σταθμό του ΤΕΕΤ στους Ψαράδες χωρητικότητας 24 ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Όσοι συμμετέχοντες έχουν αυτοκίνητο και δυνατότητα να μεταφέρουν και άλλους, καλό θα ήταν να το δηλώσουν για να γίνει εφικτή η μεταφορά από Φλώρινα-Ψαράδες και αντίστροφα. Το κόστος θα κατανεμηθεί στους επιβαίνοντες.
Οι συμμετέχοντες στα Εργαστήρια έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν τις εργασίες του
Διεθνές Συνέδριο: Τοποθεσίες στα Όρια/Σχηματίζοντας μια αίσθηση του τόπου σε απομονωμένες περιοχές
στις Πρέσπες,7-8, Ιουλίου, 2016 και να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ 3 έως 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
Η διαδικασία θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου ως εξής:
Κυριακή 3 Ιουλίου
11:00 Συνάντηση στο Νέο Πάρκο Φλώρινας, απέναντι από τα ΚΤΕΛ/Αναχώρηση για Ψαράδες
14:00 έως 16:00 Άφιξη στους Ψαράδες/Ανασυγκρότηση
19:00 έως 21:00 Εισαγωγική διάλεξη, ενημέρωση για τα διαδικαστικά
Δευτέρα 4 Ιουλίου
9:00 –όσο χρειαστεί: Εργασία στα Εργαστήρια (Σταθμός ΤΕΕΤ/Ψαράδες)
Τρίτη 5 Ιουλίου
9:00 –όσο χρειαστεί: Εργασία στα Εργαστήρια (Σταθμός ΤΕΕΤ/Ψαράδες)
Τετάρτη 6 Ιουλίου
9:00 –όσο χρειαστεί: Εργασία στα Εργαστήρια (Σταθμός ΤΕΕΤ/Ψαράδες)
Πέμπτη 7 Ιουλίου
9:00 – 14:00 : Εργασία στα Εργαστήρια (Σταθμός ΤΕΕΤ/Ψαράδες)
17:00-21:00: Διεθνές Συνέδριο: Τοποθεσίες στα Όρια/Σχηματίζοντας μια αίσθηση του τόπου σε
απομονωμένες περιοχές (Περιβαντολλογικό Κέντρο Πύλης)
Παρασκευή 8 Ιουλίου
9:00 – 14:00 : Εργασία στα Εργαστήρια (Σταθμός ΤΕΕΤ/Ψαράδες)
17:00-21:00: Διεθνές Συνέδριο: Τοποθεσίες στα Όρια/Σχηματίζοντας μια αίσθηση του τόπου σε
απομονωμένες περιοχές (Περιβαντολλογικό Κέντρο Πύλης)
Σάββατο 9 Ιουλίου
9:00 –όσο χρειαστεί: Εργασία στα Εργαστήρια (Σταθμός ΤΕΕΤ/Ψαράδες)
Κυριακή 10 Ιουλίου
10:00 -12:00 Συνολική παρουσίαση των αποτελεσμάτων/παραδοτέων
12:00-14:00 Τακτοποίηση των χώρων
15:00 Αναχώρηση
Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να ζητήσουν να αποχωρήσει όποιος/α δεν ακολουθεί το πρόγραμμα ή επιδεικνύει απρεπή συμπεριφορά.
Στιγμιότυπο από το φύση/όρια/υλικά του 2011. Η κατασκευή του πορτονιού.