Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδό σας μετά τον τοκετό

Ένα από τα θετικά της εγκυμοσύνης είναι ότι για εννέα μήνες η περίοδος και τα σχετικά με αυτήν δεν απασχολούν καθόλου τις μέλλουσες μανούλες. Τι συμβαίνει όμως με την έμμηνο ρύση μετά τη γέννηση του παιδιού; Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε:
Η επανεμφάνιση της περιόδου μετά τον τοκετό σχετίζεται άμεσα με το θηλασμό: 
Αν δε θηλάσετε, η πρώτη περίοδος θα σας έρθει 4-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αν θηλάζετε και παράλληλα δίνετε συμπλήρωμα, θα περάσει περισσότερος χρόνος, ενώ αν κάνετε αποκλειστικό θηλασμό είναι πιθανόν να μην έχετε καθόλου περίοδο για έξι μήνες ή και περισσότερο.
Ακόμα κι αν δεν έχει εμφανιστεί ακόμα η περίοδός σας, μπορεί να μείνετε έγκυος, αφού η ωορρηξία συμβαίνει πριν την εμφάνιση της περιόδου. Γι’ αυτό καλό θα είναι να μη βασίζεστε στο θηλασμό ως μέσο αντισύλληψης, αλλά να συζητήστε το θέμα με το γυναικολόγο σας και να βρείτε την αντισυλληπτική μέθοδο που σας ταιριάζει.
Η περίοδός σας μπορεί να αλλάξει μετά τον τοκετό: Μπορεί να είναι μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας, να έχετε αυξημένη ή μειωμένη ροή, ενώ ακόμα και ο κύκλος σας είναι πιθανόν να μην είναι σταθερός τον πρώτο καιρό, π.χ. σε 24, 28 ή 30 μέρες. Μην ανησυχείτε, όλα αυτά είναι απόλυτα φυσιολογικά. Απλά ο οργανισμός σας χρειάζεται το χρόνο του.
Ωστόσο καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν κατά την πρώτη σας περίοδο μετά τον τοκετό εμφανίσετε ορισμένα σημάδια, όπως πυρετό, έντονο πόνο ή αν η συνεχής ροή ξεπερνά τις εφτα μέρες, γιατί μπορεί να είναι ενδείξεις μιας μόλυνσης.
Πηγή: www.altsantiri.gr
επιστημονική επιθεώρηση Cortex.
ΠΗΓΗ: newsbeast