Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Νέος τρόπος ανίχνευσης του ψέματος και του εγκλήματος

Είναι πολύ δύσκολο σήμερα με τις μεθόδους που υπάρχουν να γίνει αντιληπτό εάν κάποιος λέει ψέματα. Όμως οι ανάγκες για μια μέθοδο, που να μπορεί αντικειμενικά να αναγνωρίζει αυτούς οι οποίοι ψεύδονται, είναι όσο ποτέ άλλοτε πιεστικές αν λάβουμε υπ' όψη τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει πάρει η διεθνής τρομοκρατία. Σίγουρα στα αεροδρόμια εάν υπήρχε μια αξιόπιστη μέθοδος που να αναγνωρίζει αυτούς που ψεύδονται, τότε οι επίδοξοι τρομοκράτες θα μπορούσαν να αναγνωρισθούν ευκολότερα. 
Μια νέα μέθοδος έχει ανακαλυφθεί πρόσφατα η οποία έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Βασίζεται στη φυσιολογική διαπίστωση ότι αυτοί που ψεύδονται, έχουν μια αύξηση της ροής του αίματος γύρω από τα μάτια, με έξαψη και κοκκίνισμα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτά από την κανονική όραση. Όμως τα φαινόμενα αυτά που συνοδεύονται και από αύξηση της τοπικής θερμότητας, μπορούν να ανιχνευθούν από μια ειδική υπερευαίσθητη θερμική φωτογραφική μηχανή η οποία μπορεί να απεικονίζει τις αλλαγές που γίνονται γύρω από τα μάτια. Η ανακάλυψη αυτή όπως επίσης και η κατασκευή ενός συστήματος που ανιχνεύει και απεικονίζει τις ευαίσθητες και ανεπαίσθητες αλλαγές γύρω από τα μάτια, έγινε από γιατρούς και ερευνητές της διεθνούς φήμης Mayo Clinic, Rochester,Minnesota.
Σε μια κλινική μελέτη, οι γιατροί δοκίμασαν την αξιοπιστία της μεθόδου τους σε 20 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι εθελοντικά προσφέρθηκαν να διαπράξουν εικονικά εγκλήματα και κλοπές. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης των "υπόπτων" που ακολουθούσε φάνηκε ότι αυτοί που ήσαν ένοχοι είχαν αυξημένη θερμότητα γύρω από τα μάτια τους όταν έλεγαν ψέματα. ΟΙ αθώοι όταν μιλούσαν και έλεγαν την αλήθεια δεν είχαν αύξηση της θερμότητας γύρω απότα μάτια και έμεναν κρύοι στην περιοχή αυτή.  Η μέθοδος της θερμικής αναγνώρισης του ψεύδους, κατάφερε να κάνει τη σωστή διάκριση μεταξύ αθώων και ενόχων σε 80% των περιπτώσεων. Μέχρι σήμερα η κυριότερη επιστημονική μέθοδος που υπάρχει για την αναγνώριση του ψέματος είναι η πολυγραφική μέθοδος (το γνωστό τεστ αλήθειας).  Η μέθοδος αυτή βασίζεται στην αύξηση του παλμού της καρδίας, της αναπνοής και του ιδρώτα που παρατηρούνται σε αυτούς που ψεύδονται. Το ποσοστό επιτυχίας της πολυγραφικής μεθόδου είναι παρόμοιο με αυτό της θερμικής μεθόδου. Το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας μεθόδου είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιείται εξ' αποστάσεως και γίνεται στιγμιαία. Η θερμική απεικόνιση των αλλαγών γύρω από τα μάτια μπορεί να γίνεται χωρίς τα άτομα που ελέγχονται να το γνωρίζουν.
Σε αντίθεση για το τεστ αλήθειας με τον πολυγράφο, χρειάζεται η συνεργασία του ατόμου που ελέγχεται. Επίσης η ερμηνεία του πολυγραφικού τεστ είναι χρονοβόρα και χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις για την ερμηνεία των δεδομένων.
Η ομάδα των γιατρών που έκαναν την έρευνα, πιστεύουν ότι η μέθοδος της θερμικής αναγνώρισης αυτών που ψεύδονται, θα μπορούσε να έχει εφαρμογές για τον έλεγχο των επιβατών στα αεροδρόμια, λίγο πριν να εισέλθουν στα αεροπλάνα. Για παράδειγμα η θερμοευαίσθητη φωτογραφική μηχανή θα μπορούσε να ελέγχει το πρόσωπό και τα μάτια τους, χωρίς αυτοί να το γνωρίζουν και να καταγράφει την αντίδραση τους όταν θα υποβάλλονται σε ερωτήσεις που αφορούν το εάν μεταφέρουν όπλα ή εάν έχουν ετοιμάσει μόνοι τους τις αποσκευές τους.Αναμφίβολα χρειάζονται περαιτέρω έρευνες που να αξιολογούν τα ενδιαφέροντα καισημαντικά ευρήματα της θερμικής μεθόδου. Η νέα αυτή τεχνολογία σε συνδυασμό με τον ανθρώπινο παράγοντα πιθανόν να μπορεί να αναγνωρίζει καλύτερα αυτούς που με το ψέμα και το δόλο διέπραξαν ή πρόκειται να διαπράξουν εγκλήματα και τρομοκρατικά κτυπήματα.