Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Μπείτε για λίγο στη θέση του Ισραήλ»

Μήνυμα του Προέδρου του WJC προς τους ηγέτες του κόσμου.
Πρόσφατα, στο Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο ζητήσαμε από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να μπουν για λίγο στη θέση του Ισραήλ.
“ Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι κάθε κυβέρνηση θα είχε χρέος να υπερασπιστεί τους πολίτες της, αν οι πόλεις της δεχόντουσαν επίθεση ”, αναφέραμε σε επιστολή προς τους πρέσβεις των Ηνωμένων Εθνών, τους αρμόδιους των Ηνωμένων Πολιτειών, τον υπουργό εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής, καθώς και σε άλλους.

“Ήρθε η στιγμή που πρέπει να δείξετε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή σας στο λαό και το Κράτος του Ισραήλ”, αναφέρεται στην έκκληση που κάναμε.
Η επιστολή μας ήταν σαφής. Όλα τα έθνη θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι Eβραϊκές κοινότητες του κόσμου στέκονται δίπλα στο Ισραήλ υποστηρίζοντας απόλυτα την «Επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή».
Καθώς σας γράφω, εκατομμύρια ισραηλινοί έχουν περάσει τις τελευταίες μέρες τρέχοντας στα καταφύγια καθώς οι πύραυλοι της Χαμάς εκτοξεύονται στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ και της Ιερουσαλήμ. Στο νότιο Ισραήλ, μετά το άκουσμα της σειρήνας, οι κάτοικοι έχουν 15 δευτερόλεπτα να κρυφτούν στα καταφύγια. Πώς, λοιπόν, ένα έθνος μπορεί να ανεχτεί μια τέτοια κατάσταση, όταν οι εκατομμύρια πολίτες του βρίσκονται σε κίνδυνο;
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Χαμάς, η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση, έχει αυξήσει τις επιθέσεις της -απήγαγε και σκότωσε τρεις Ισραηλινούς εφήβους και ξεκίνησε μια αδιάκοπη εκτόξευση ρουκετών εναντίον πόλεων και κατοίκων του Ισραήλ. Σε μια τέτοια απειλή, το Ισραήλ δεν θα μπορούσε παρά να αντιδράσει.
Το Ισραήλ προσπάθησε να αποκαταστήσει την ειρήνη χωρίς να καταφύγει σε εκτενείς στρατιωτικές επεμβάσεις, αλλά η Χαμάς, η οποία έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως κράτος και έχει ορκιστεί να το καταστρέψει, έχει μόνον ισχυροποιήσει τις επιθέσεις εναντίον του.
Από τότε που το Ισραήλ αποσύρθηκε από τη Γάζα το 2005, η Χαμάς εκμεταλλεύεται το έδαφος για πυραυλικές επιθέσεις, εκτοξεύοντας πάνω από 9.000 ρουκέτες και 5.000 όλμους.
Από τότε που το Ισραήλ και η Οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (P.L.O.) υπέγραψαν το 1993 την “Διακήρυξη των Αρχών” (“Declaration of Principles”), η Χαμάς έχει εκτελέσει πάνω από 80 επιθέσεις αυτοκτονίας, σκοτώνοντας περίπου 1.000 Ισραηλινούς. Σήμερα, η Χαμάς κατέχει πάνω από 10.000 ρουκέτες που απειλούν τη ζωή των Ισραηλινών πολιτών. Όπως αναφέρω, αυτές οι ρουκέτες εκτοξεύονται εναντίον των πόλεων του Ισραήλ κάθε 6 ώρες.
Όλα τα έθνη του κόσμου γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση αυτή, αλλά πρέπει να τους την υπενθυμίζουμε ξανά και ξανά. Αυτή πρέπει να είναι η αποστολή του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου.

Μετάφραση: Κ.Ι.Σ.Ε.
Πηγή: Ρόναλντ Σ. Λόντερ,13.07.2014, algemeiner.
* Ο Ρόναλντ Σ. Λόντερ είναι ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου.