Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Οι υπερωρίες βλάπτουν τις γυναίκες!

Οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους άνδρες να ενδώσουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως είναι η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και το υπερβολικό κάπνισμα. 
Ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Leeds της Βρετανίας βρήκε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιδρούν πολύ διαφορετικά σε ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα εργασίας, με τις γυναίκες να επηρεάζονται περισσότερο.
Και τα δύο φύλα είναι πιθανό να αυξήσουν την κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάτι τέτοιο είναι πιθανά απόρροια του άγχους που προκαλεί μια υψηλών απαιτήσεων εργασία.
Στη μελέτη τους βρήκαν ότι οι γυναίκες που εργάζονται πολλές ώρες, καταναλώνουν περισσότερες τροφές με πολλά λιπαρά και θερμίδες, γυμνάζονται λιγότερο και πίνουν περισσότερους καφέδες σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους που εργάζονται περίπου τις ίδιες ώρες. 

Επίσης, αν είναι καπνίστριες, συνήθως καπνίζουν περισσότερο. Ωστόσο, τα επιβαρυμένα ωράρια εργασίας φαίνεται να μην έχουν κάποια αρνητική επίδραση στην άσκηση, το κάπνισμα και την κατανάλωση καφεΐνης στους άνδρες. Τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, παρατηρήθηκε μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ.
Τροφή της …παρηγοριάς
Τα ευρήματα αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με την επίδραση του άγχους στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων.
Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Daryl O'Connor αναφέρει: "Το άγχος διαταράσσει τις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.
"Υπό την επήρεια του άγχους, τα άτομα συνήθως επιλέγουν τροφές με υψηλά λιπαρά και θερμίδες και δεν προτιμούν τις πιο υγιεινές τροφές.
"Επίσης, περιορίζουν την ποσότητα τροφής στα κυρίως γεύματά τους, τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και στρέφονται περισσότερο σε αλμυρά ή γλυκά σνακ με πολλά λιπαρά."
Στην έρευνα μελετήθηκε το άγχος που προκαλούν περιστατικά μικρής σημασίας τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και εκτός, όπως είναι μια διαφωνία με ένα φίλο η συνεργάτη, μια συνάντηση με τον προϊστάμενο, μια επαγγελματική παρουσίαση ή η μη ολοκλήρωση ενός έργου στον προκαθορισμένο χρόνο.
Τα άτομα που δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν ένα ή περισσότερα τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια της ημέρας κατανάλωναν περισσότερα σνακ ανάμεσα στα γεύματα, έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά και μικρότερης ποσότητας κυρίως γεύματα.