Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η τοποθέτηση της Δημάρχου Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης


Στη συνάντηση εργασίας για την παρουσίαση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 - 15/04/2013.
"Η σημερινή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιείται στην Πτολεμαΐδα στην έδρα της Εορδαίας, έχει ιδιαίτερη σημασία για μας και είναι τιμή, 
γιατί εδώ στην Πτολεμαΐδα, πριν από 60 χρόνια ανακάλυψαν τον μαύρο χρυσό οι ίδιοι οι πολίτες, με πηγάδια (λαγούμια) που άνοιγαν και εξόρυσαν το λιγνίτη που χρησιμοποιούσαν για την καθημερινότητά τους. 
Στη συνέχεια με έρευνες στην περιοχή μπόρεσαν να γίνουν τα ορυχεία, οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί και η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Με σημερινά δεδομένα θα μιλούσαμε για την ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, για την κορυφαία στροφή στην παραγωγή ενέργειας, για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και γενικότερα του προφίλ της περιοχής της Εορδαίας και της εικόνας της Δυτικής Μακεδονίας.
Με αυτή τη βαριά κληρονομιά, εδώ στην Πτολεμαΐδα, και την παράδοση στην καινοτομία, την τεχνολογία, την ενέργεια και την πρόοδο, οφείλουμε και σήμερα, στην πρόκληση της επόμενης προγραμματικής περιόδου, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα και να φέρουμε την ανάπτυξη στην περιοχή μας και στη Δυτική Μακεδονία αλλά και παράλληλα να λύσουμε κορυφαία ζητήματα.
Πρέπει όμως να δούμε κατάματα την πραγματικότητα που παρουσιάζει τη χώρα μας, σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό. Με δυσκολία αντίληψης της νέας κατάστασης και προσαρμογής σε αυτήν. Με πολύ λιγότερα δεδομένα, με λιγότερες ευκολίες, με πολύ δυσμενέστερο κλίμα θα πρέπει να διαχειρισθούμε ένα πολύ δυσκολότερο πρόγραμμα, όπως φαίνεται ότι είναι, μια πρόκληση που έρχεται μπροστά μας.
Οι άξονες που στη δική μας περιοχή δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι
τα θέματα της ενέργειας, που βέβαια δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς σαν Δήμος, εξαρτώνται από τη ΔΕΗ κατά πολύ, από τα Υπουργεία και από ένα γενικότερο σχεδιασμό.
μεγάλη σημασία για μας έχει ο πρωτογενής τομέας, που για πολλά χρόνια συντήρησε αυτό τον τόπο. Ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας. Ήδη έχουν γίνει φράγματα στην περιοχή, υπάρχουν πολλά επιφανειακά νερά, υπάρχουν γόνιμες περιοχές, πιστοποιημένα προϊόντα όπως είναι τα μήλα, τα κεράσια, οπωροκηπευτικά. Όλα σημαντικά για την οικονομία της χώρας.
Στην Πτολεμαΐδα έχουμε την πρώην ΑΕΒΑΛ, όπου πριν από 50 χρόνια είχαμε για πρώτη φορά την παραγωγή λιπασμάτων.
Μια καινοτομία πάλι, πολύ σημαντική παρέμβαση για την οικονομία της χώρας. Τεράστιες εκτάσεις με υποδομές, σε ένα χώρο που μπορεί ο Δήμος θα στηρίξει ευνοϊκά διάφορες επιλογές του, αλλά και πολλούς επιχειρηματίες. Ήδη ετοιμάζουμε μια έκταση 150 στρεμμάτων για θερμοκήπια, εκμεταλλευόμενοι την Τηλεθέρμανση (Τ/Θ: σημαντικό έργο στην περιοχή μας πρωτοπόρο, έργο προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονόμησης ενέργειας, στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και το Αμύνταιο). Μέσα σε αυτή την περιοχή μας ενδιαφέρει να έχουμε προτάσεις που θα αξιοποιούν ιδιώτες για να γίνουν επιχειρήσεις, για να φέρουν στην περιοχή θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, παραγωγή και να στηρίξουν τον τόπο μας.
 Να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες, παρόντες και απόντες, τα Πανεπιστήμια, τους ανθρώπους που ασχολούνται με την έρευνα.
Γιατί σήμερα όλα αυτά που έχουν διερευνηθεί μας χρειάζονται, πολύ περισσότερο από ότι στο παρελθόν, όχι απλώς να κατατεθούν, αλλά με γρήγορους ρυθμούς να μπορέσουν να συνθέσουν πρόγραμμα, να μπορέσουμε να ενταχθούμε και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση.
Είναι η εποχή που με λίγα χρήματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με εντατικούς ρυθμούς, πρέπει να φέρουμε τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα.
Πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ότι ήμασταν 5-10-15 χρόνια πριν, αλλά είμαστε σε καλλίτερη από ότι ήμασταν πριν 50 χρόνια.
Όπως οι πρόγονοι μας τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά, εδώ ήταν μια εγκαταλειμμένη περιοχή, προσφυγούπολη, όπου οι άνθρωποι ήρθαν σε δύσκολες συνθήκες και βρέθηκαν σε πρωτόγονη κατάσταση και έφτασαν τον τόπο, έτσι όπως είναι σήμερα, μια μεγαλούπολη!
Έτσι κι εμείς νομίζω, μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Σας ευχαριστώ".