Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

7 πράγματα που δεν ξέρατε για τους πονοκεφάλους


Έλενα Μπούλια
Πονοκέφαλος; Μερικές φορές ένα παυσίπονο δεν είναι αρκετό. Δείτε τι μπροεί να φταίει, τι να κάνετε για να τον αποφύγετε και πότε θα πρέπει να απευθύνεστε σε κάποιον γιατρό.
-Τι τύπος είναι;
Οι ειδικοί λένε πως υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλων. Εμπίπτουν, ωστόσο, σε τρεις βασικούς τύπους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού για τους Πονοκεφάλους της Αμερικής, δρ. Seymour Diamond:
Οι πονοκέφαλοι λόγω έντασης, οι οποίοι μπορεί να συνδέονται με το στρες, περιλαμβάνουν τεταμένους μύες προσώπου και αυχένα.
Οι πονοκέφαλοι λόγω αγγείων περιλαμβάνουν τις ημικρανίες.
Οι πονοκέφαλοι λόγω άλλων προβλημάτων υγείας, όπως μόλυνση της ρινικής κοιλότητας ή όγκος στον εγκέφαλο.

-Καλά και κακά νέα
Περίπου το 20% των γυναικών υποφέρουν από ημικρανίες, χωρίς όμως να έχει κατανοηθεί πλήρως τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να αυτές να φέρουν. Στο παρελθόν επιστήμονες και γιατροί πίστευαν ότι οι ημικρανίες μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια και πτώση της γνωστικής αντίληψης. Ωστόσο, μελέτη που έγινε πρόσφατα σε 40.000 γυναίκες δεν βρήκε κάποια τέτοια σύνδεση.
Έγινε, όμως, μία ακόμα μελέτη φέτος, η οποία βρήκε ότι οι ημικρανίες με λεπτή απόπνοια (σύντομη αναπνοή) μπορεί να συμβάλλουν σε καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
-Κατηγορήστε την περίοδό σας
Από τους 28 εκατομμύρια Αμερικανούς που υποφέρουν από ημικρανίες, το 70% είναι γυναίκες. Οι ειδικοί λένε πως αυτό έχει να κάνει με τις ορμόνες των γυναικών, οι οποίες, σε αντίθεση με την σταθερότητα που παρουσιάζουν οι ορμόνες των ανδρών, μεταβάλλονται κατά την διάρκεια του κύκλου τους και αυτό μπορεί να τους προκαλέσει εμμηνορησιακές ή προ-εμμηνορησιακές ημικρανίες και πονοκεφάλους λόγω έντασης. Άλλωστε, λένε οι επιστήμονες, οι γυναίκες είναι περισσότερο γενετικά προδιατεθειμένες για ημικρανίες.
-Προσέχετε τι τρώτε
Ο dr. Diamond έχει ανακαλύψει ότι τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ασθενών του έχει βοηθηθεί αποφεύγοντας συγκεκριμένα φαγητά, όπως τα παλαιωμένα τυριά, η σοκολάτα, το αλκοόλ και τα επεξεργασμένα κρέατα. «Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε δώσει την ονομασία 'hot-dog headache' σε αυτούς τους πονοκεφάλους», λέει και προσθέτει πως ένας ακόμα λόγος που μπορεί μία γυναίκα να έχει πονοκέφαλο είναι επειδή δεν έφαγε πρωινό ή έχασε ένα γεύμα. Συμβουλεύει, λοιπόν, τους επιρρεπείς σε πονοκεφάλους ασθενείς να τρώνε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να μη χάνουν γεύματα.
-Όταν αστράφτει... ο Όλυμπος
Σε κάποιους ανθρώπους πονοκεφάλους μπορεί να προκαλέσουν και οι αλλαγές του καιρού, οι οποίες συνδέονται με τις διακυμάνσεις της βαρομετρικής πίεσης. Μάλιστα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cincinnati βρήκαν πρόσφατα ότι τα άτομα που υποφέρουν από χρόνιους πονοκεφάλους έχουν 31% αυξημένο κίνδυνο για πονοκέφαλο και 28% για ημικρανία τις ημέρες που «πέφτουν» αστραπές σε απόσταση έως και 40 χιλιόμετρα από εκεί που βρίσκονται.
-Ύπνος και στρες
Ίσως να μη σας εκπλήσσει το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους, όμως μάθετε πως και ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να φέρει τα ίδια αποτελέσματα. Μάλιστα, έχει βρεθεί ότι λόγω της διαφοροποίησης του ύπνου που κάνουν τις καθημερινές, πολλοί άνθρωποι παθαίνουν ημικρανίες τα σαββατοκύριακα, επειδή κοιμούνται πολύ περισσότερο. Φυσικά, το στρες είναι ένας ακόμα παράγοντας: Μπορεί να έχετε παρατηρήσει πως σας «σφίγγει» το κεφάλι σας όταν σας αναθέτουν ένα σημαντικό project στη δουλειά ή όταν πλησιάζει η ημερομηνία που πρέπει να παραδώσετε κάποια δουλειά.
-Πότε να ζητήσετε βοήθεια
Παρόλο που ένα κοινό αναλγητικό ανακουφίζει συνήθως τον συνηθισμένο πονοκέφαλο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα συμπτώματα θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό. Σταματήστε, λοιπόν, να «το παλεύετε» μόνοι σας και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια αν οι πονοκέφαλοί σας:
-Αποτελούν εμπόδιο στη δουλειά ή την κοινωνική σας ζωή.
-Επαναλαμβάνονται καθημερινά (ή σχεδόν καθημερινά).
-Συνδέονται με κάποια σωματική ή σεξουαλική δραστηριότητα.
-Συνοδεύονται από μυρμήγκιασμα ή αδυναμία (π.χ. στα χέρια), διπλή όραση ή κάποιο άλλο νευρολογικό σύμπτωμα.
-Σας αναγκάζουν να παίρνετε παυσίπονα καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κάποια προληπτική θεραπεία ή να σας βοηθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, προκειμένου να αποφύγετε τους χρόνιους πονοκεφάλους.