Παρασκευή 13 Ιουνίου 2025

Preventia: Η Ευρώπη Ενάντια στα Χρόνια Νοσήματα – Πρόληψη, Συνεργασία και Καινοτομία στην Υγεία| ΤΟ ΒΗΜΑ το blog των αποκαλύψεων!


Tα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα (ΜΜΝ), γνωστά και ως χρόνια νοσήματα, είναι ασθένειες που δεν μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα είναι αποτέλεσμα ανθυγιεινού τρόπου ζωής, π.χ. κάπνισμα, σωματική αδράνεια, ανθυγιεινές δίαιτες και χρήση αλκοόλ, που οδηγούν σε μεταβολικές και φυσιολογικές αλλαγές. Στις ευρωπαϊκές χώρες, τα ΜΜΝ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την  επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν τα δημόσια συστήματα υγείας στα κράτη μέλη. Τα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων που σχετίζονται με τα ΜΜΝ στην Ευρώπη είναι ανησυχητικά, αλλά παρόλο που είναι διαδεδομένα, τα σύνθετα ζητήματα υγείας που προκαλούν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν βελτιώσουμε τα μέτρα πρόληψης και προωθήσουμε την υγεία.

Η υγιεινή διατροφή είναι ένα βασικό στοιχείο του τρόπου ζωής μας και μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αύξησης των ΜΜΝ. Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λίπη, είναι απαραίτητα για τη συνολική μας υγεία και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Το έργο Preventia στοχεύει στη μείωση της εξάπλωσης των ΜΜΝ σε όλη την ΕΕ, μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες στον τομέα της υγείας και προωθώντας τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Μείνετε συντονισμένοι για νέα σχετικά με την κοινοπραξία και τις εξελίξεις από το έργο

Δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν το 2025 από τους οργανισμούς: SAFE, LCI, EEKE, CEIP, Promote Ukraine, U.DI.CON, ADOC

Από την έναρξη του προγράμματος τον Ιανουάριο του 2024, έχουμε θέσει ισχυρά θεμέλια, συνεργαζόμενοι με σχολεία, κέντρα μετανάστευσης και οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης για να φιλοξενήσουν τις δραστηριότητές μας. Δημιουργήσαμε εξατομικευμένο εκπαιδευτικό υλικό για σχολεία σε μειονεκτικές περιοχές και θα πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης ιατρικών κέντρων για την προώθηση εκμάθησης από ομότιμους  ενώ παράλληλα σχεδιάσαμε μια γαστρονομική πρωτοβουλία με τη συμμετοχή μεταναστών και εκτοπισμένων ανθρώπων από την Ουκρανία.

Το 2025, ξεκινήσαμε σχολικές εκπαιδεύσεις στην Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία και πραγματοποιήσαμε το πρώτο εργαστήριο μαγειρικής με μετανάστες στην Αθήνα.

Και υπάρχουν και άλλα. Έχουμε αναπτύξει το BiteWatch, μια καινοτόμο εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα η οποία στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές και ενημερωμένες επιλογές κατά την αγορά τροφίμων.

Τώρα, μπαίνουμε στη φάση των δοκιμών και σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε:
. χρήστες iOS: εγκαταστήστε το  
TestFlight και κατεβάστε το BiteWatch
. χρήστες Android: Κατεβασέ  το από το 
Google Play ή χρησιμοποίησέ το  testing link. 
. Φόρμα αξιολόγησης: Μοιραστείτε τις σκέψεις σας  εδώ.  

Επιπλέον, διενεργούμε αξιολόγηση των πολιτικών για τα ΜΜΝ στις χώρες εταίρους, προκειμένου να  συντάξουμε μια σύντομη περιγραφή πολιτικής και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία.

Όσον αφορά το μέλλον, θα πραγματοποιήσουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση του υγειονομικού αλφαβητισμού και θα διοργανώσουμε εργαστήρια με ΜΚΟ και Ουκρανούς επαγγελματίες υγείας, δίνοντας έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη του διαβήτη.

Ανακαλύψτε τις σημαντικότερες επιστημονικές μελέτες σχετικά με τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα, τη διατροφή και την υγεία.

Sweet taste preference on snack choice, added sugars intake, and diet quality– a pilot study, Guarneri, F., Cortes, L., et al., BMC Nutrition, 13 May 2025 

Οι άνθρωποι τείνουν να επιλέγουν σνακ με βάση την ευχάριστη γεύση, ιδίως τις γλυκές επιλογές, αλλά επηρεάζονται και από τις ατομικές προτιμήσεις και συμπεριφορές. Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη προτίμηση στις γλυκές γεύσεις συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη προστιθέμενων σακχάρων και φτωχότερη συνολική ποιότητα διατροφής, ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της διατροφικής συμπεριφοράς. Είναι ενδιαφέρον ότι μόνο η προτίμηση στη γλυκιά γεύση -όχι η πρόσληψη ζάχαρης ή οι διατροφικές συνήθειες- συνδέθηκε πιο έντονα με την ποιότητα της διατροφής.

Eating ultra-processed foods may harm your health, American College of Cardiology, 8 May 2025 

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε μεγάλο καρδιολογικό συνέδριο υποδεικνύει ότι η τακτική κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, των πεπτικών διαταραχών και του πρόωρου θανάτου. Αυτά τα τρόφιμα, που συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λίπη, μπορεί να διαταράξουν τον μεταβολισμό και  την υγεία του εντέρου συμβάλλοντας σε μακροχρόνιες βλάβες. Οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της πρόσληψης εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και την αντικατάστασή τους με πιο θρεπτικές, ελάχιστα επεξεργασμένες εναλλακτικές λύσεις για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας.

Consumption of a diet high in fat and sugar is associated with worse spatial navigation ability in a virtual environment, Tran, Dominic M.D., Double, Kit S., et al., International Journal of Obesity, 17 April 2025

Η δυτική διατροφή, που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων σακχάρων, έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι μεταβολικές διαταραχές, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Νεότερα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι επηρεάζει αρνητικά τη γνωστική λειτουργία, ιδίως σε ενήλικες μέσης και τρίτης ηλικίας, όπου η τακτική κατανάλωση τέτοιων τροφίμων συνδέεται με την επιτάχυνση της, σχετιζόμενης με την ηλικία,  γνωστικής παρακμής. Πειραματικές μελέτες σε τρωκτικά υποστηρίζουν περαιτέρω το γεγονός αυτό, δείχνοντας ότι δίαιτες πλούσιες σε λίπη και σάκχαρα μπορούν να βλάψουν την εγκεφαλική λειτουργία -ιδίως στον ιππόκαμπο- επηρεάζοντας τη χωρική μάθηση και μνήμη.

Diet quality and depression risk: A systematic review and meta-analysis of prospective studies,  Molero, P., De Lorenzi, F., et al., ScienceDirect, 25 March 2025

Η σχέση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της κατάθλιψης παραμένει αβέβαιη, με τα τρέχοντα στοιχεία να παρέχουν μόνο περιορισμένη υποστήριξη για μια σαφή συσχέτιση. Ενώ ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της διατροφής μπορεί να συμβάλει στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, ιδίως σε μη κλινικούς ή μεταγεννητικούς πληθυσμούς, η συνολική ισχύς των αποδεικτικών στοιχείων είναι αδύναμη λόγω μεθοδολογικών περιορισμών. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα υψηλής ποιότητας για να διευκρινιστεί κατά πόσον συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα, όπως αυτά που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 ή μεσογειακού τύπου δίαιτες, μπορούν να επηρεάσουν ουσιαστικά τα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας.

Optimal dietary patterns for healthy aging, Tessier, A.-J., Wang, F., et al., nature medicine , 24 March 2025

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, ο προσδιορισμός της διατροφής που υποστηρίζει όχι μόνο την πρόληψη ασθενειών αλλά και τη συνολική υγιή γήρανση γίνεται όλο και πιο σημαντικός. Η μακροχρόνια προσκόλληση σε διατροφικά πρότυπα πλούσια σε φυτικές ίνες -όπως αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και υγιεινά λίπη- συνδέεται με καλύτερη γνωστική, σωματική και ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι ισορροπημένες δίαιτες με ελάχιστα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τις πιθανότητες υγιούς και ανεξάρτητης γήρανσης.

Ανακαλύψτε τις πιο σημαντικές ειδήσεις σχετικά με τις μη μεταδοτικές ασθένειες, τη διατροφή και την υγεία.

To Restore Your Gut Health, a Healthy Diet Matters Most, Simonis Foundation, 13 May 2025
Μια υγιεινή διατροφή είναι πιο αποτελεσματική από τις μεταμοσχεύσεις κοπράνων για την  αποκατάσταση και τη διαφύλαξη του μικροβιώματος του εντέρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature από την Joy Bergelson του Ιδρύματος Simons & συνεργάτες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Τα ευρήματα έχουν αποτελέσματα στη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων και την ενίσχυση της ανάρρωσης μετά τη χρήση αντιβιοτικών.

Why sugar is 'extremely dangerous' for your health, Deutsche Welle, 12 May 2025

Σήμερα, η ζάχαρη βρίσκεται στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφίμων και η υπερκατανάλωσή της συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αν και η ζάχαρη μπορεί να μην είναι χημικά εθιστική όπως τα ναρκωτικά, ο αντίκτυπός της στον εγκέφαλο και στη συναισθηματική ρύθμιση υποδηλώνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορικό εθισμό, γεγονός που οδηγεί σε εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων δημόσιας υγείας, όπως η φορολόγηση της ζάχαρης και η καλύτερη επισήμανση των τροφίμων.

Map of Sugar Receptor Could Curb Our Cravings, NeuroScience News, 9 May 2025

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες απεικόνισαν την τρισδιάστατη δομή του ανθρώπινου υποδοχέα της γλυκιάς γεύσης, ρίχνοντας φως στο πώς αντιλαμβανόμαστε τη γλυκύτητα και γιατί επιθυμούμε τη ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπική εξέταση, αποκάλυψαν πώς οι γλυκαντικές ουσίες αλληλεπιδρούν με τον υποδοχέα TAS1R2, ο οποίος λειτουργεί περίπου σαν μυγοπαγίδα της Αφροδίτης. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την παραγωγή πιο αποτελεσματικών υποκατάστατων ζάχαρης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, σε αντίθεση με τα σημερινά τεχνητά γλυκαντικά που συχνά υστερούν.

Ultra-processed foods may be linked to early death, BBC, 28 April 2025 

Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (ΥΕΤ) μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ιδίως σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπου τα τρόφιμα αυτά αποτελούν πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Αν και η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει με βεβαιότητα τη συνάφεια, οι ερευνητές επισημαίνουν τις ανησυχίες σχετικά με τα τεχνητά συστατικά και το διατροφικό προφίλ των UPFs, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Οι ειδικοί ζητούν επικαιροποιημένες διατροφικές οδηγίες και ισχυρότερα μέτρα δημόσιας υγείας, αν και ορισμένοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από τα τρέχοντα στοιχεία.

Animal vs. plant protein: Global research reveals age-based longevity benefits, Nutrition insight, 22 April 2025

Μια παγκόσμια μελέτη σε 101 χώρες διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες φυτικής παρά ζωικής προέλευσης τείνουν να ζουν περισσότερο. Ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες υποστηρίζουν την επιβίωση των βρεφών, οι φυτικές πρωτεΐνες συνδέονται με τη μακροζωία στην ενήλικη ζωή και λιγότερους κινδύνους χρόνιων ασθενειών. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της εξισορρόπησης των πηγών πρωτεΐνης τόσο για την υγεία όσο και για τη βιωσιμότητα, ιδίως σε περιβάλλοντα με περιορισμένους πόρους.

No drinks with sweeteners for younger children, say UK advisers, BBC, 3 April 2025

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου (Scientific Advisory Committee on Nutrition /SACN) συνιστά να μη δίνουμε στα μικρά παιδιά ποτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως η ασπαρτάμη και η στέβια, καθώς μπορεί να ενισχύσουν την προτίμηση στις γλυκές γεύσεις. Αντ' αυτού, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πίνουν νερό για να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες. Ενώ τα γλυκαντικά μπορεί να βοηθήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης και να διαχειριστούν το βάρος τους, αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέρος ευρύτερων βελτιώσεων στη διατροφή.

Drinking soda changes the way your body absorbs sugar — including from other food, New York Post, 28 March 2025

Έρευνα του Tata Institute of Fundamental Research δείχνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό αυξάνοντας την απορρόφηση της ζάχαρης στο έντερο εις βάρος άλλων θρεπτικών συστατικών όπως οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Σε πειράματα με ποντίκια, τα ζαχαρούχα ποτά οδήγησαν σε αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσανεξία στη γλυκόζη και αλλαγές στη λειτουργία του ήπατος και των μυών, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη και λιπώδους ηπατικής νόσου. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η υγρή ζάχαρη είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, καθώς προκαλεί ταχεία αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και εντείνει την επιθυμία  περισσότερο από ό,τι η ζάχαρη σε στερεές τροφές.

Ενημερωθείτε για τις τελευταίες θέσεις, τις προόδους και τις ρυθμιστικές εξελίξεις σε θέματα υγείας, διατροφής και πρόληψης των μη μεταδοτικών νοσημάτων.

From policy to plate: how countries can reduce salt intake and protect people’s health, World Health Organization, 15 May 2025

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο οι περισσότερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδα. Ο ΠΟΥ/Ευρώπη προτρέπει σε αυστηρότερες πολιτικές δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ενημέρωσης για το Αλάτι 2025, για την αντιμετώπιση της ευρείας κατανάλωσης αλατιού από επεξεργασμένα τρόφιμα. Η εμπειρία της Πορτογαλίας δείχνει ότι οι καλά σχεδιασμένες, βασισμένες σε δεδομένα, πολιτικές με δημόσια υποστήριξη -όπως ο καθορισμός ορίων αλατιού στο ψωμί και η χρήση δημόσιων προμηθειών τροφίμων- μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο.

More taxes on sugary drinks, alcohol, and tobacco to fund health care, EL PAÍS, 3 May 2025 

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική αντιμετωπίζουν υποτονική οικονομική ανάπτυξη και αυξανόμενο δημόσιο χρέος, αφήνοντας στις κυβερνήσεις περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο για την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων όπως η υγειονομική περίθαλψη. Οι υγειονομικοί φόροι σε προϊόντα όπως ο καπνός, το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά προσφέρουν ένα ισχυρό αλλά ανεκμετάλλευτο εργαλείο για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των μη μεταδοτικών νοσημάτων, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην περιοχή. Παρά τα ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία και την υποστήριξη του κοινού, οι φόροι αυτοί παραμένουν χαμηλοί, αλλά οι πρόσφατες κινήσεις χωρών όπως η Κολομβία, η Βραζιλία και τα Μπαρμπάντος υποδηλώνουν αυξανόμενη δυναμική για αλλαγή.

Cardiovascular Health Takes Centre Stage with New MEP Group, European Alliance for Cardiovascular Health, 17 April 2025 

Ένα σημαντικό ορόσημο στον αγώνα κατά της κυριότερης αιτίας θανάτου στην Ευρώπη βρίσκεται στον ορίζοντα με την ίδρυση της Ομάδας Καρδιαγγειακής Υγείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με επικεφαλής την Ευρωβουλευτή Romana Jerković (S&D, Κροατία), αυτή η διακομματική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη και τη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD) σε ολόκληρη την πολιτική υγείας της ΕΕ. Η ομάδα πρόκειται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση μιας ισχυρότερης και πιο συντονισμένης ευρωπαϊκής αντίδρασης στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων.

World Obesity Day: EU-funded projects helping to fight childhood and adolescent obesity, European Health and Digital Executive Agency (HaDEA), 4 March 2025 

Η 4η Μαρτίου σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών της με τον διαβήτη τύπου 2 και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μια σειρά από έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στο πλαίσιο του HaDEA αντιμετωπίζουν την παιδική και εφηβική παχυσαρκία μέσω καινοτόμων εργαλείων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων σε επίπεδο κοινότητας. Από μοντέλα πρόβλεψης της υγείας και παιχνιδοποιημένες εφαρμογές έως πρωτοβουλίες που βασίζονται σε σχολεία και Living Labs, οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην προώθηση πιο υγιεινού τρόπου ζωής, στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας και στην ενίσχυση της πρόληψης ασθενειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Προσεχείς εκδηλώσεις σχετικά με τα ΜΜΝ, την πρόληψη και την υγιεινή διατροφή

Jean Monnet Summer School on EU and Global Health, organised by  European Association of Health Law, Global Health Law Consortium, Jean Monnet module “One Health: Global and EU Perspectives”, 3-6 June 2025, Fisciano SA, Italy 
European Health Management Conference 2025 | Taking action to improve health for all
, organised by European Health Management, 4-6 June 2025, Rennes, France
Europe’s #1 healthcare innovation event
, organised by HLTH, 16-19 June 2025, Amsterdam, The Netherlands

Tackling the interplay between diabetes and obesity, organised by MEP Prof. Ignazio Marino and the European Diabetes Forum (EUDF), 24 June 2025, Brussels, Belgium
27th Austrian Health Promotion Conference on “Health for all! Health promotion – the path to the people”, organised by The Austrian Health Promotion Fund, 26 June 2025, Salzburg, Austria

23rd International Congress of Nutrition of IUNS, organised by the French Society of Nutrition (SFN), the French Federation of Nutrition (FFN), the Federation of European Nutrition Societies (FENS) and the International Union of Nutritional Sciences (IUNS),  24-29 August 2025, Paris, France

Το πρόγραμμα Preventia («Πρόληψη και προαγωγή της υγείας μέσω κατάρτισης, δικτύωσης και ευαισθητοποίησης σε ολόκληρη την ΕΕ») έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα EU4Health της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται από το HaDEA στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης αριθ. 101128898.

Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της HaDEA. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές.