Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Καταρρέει η ανάπτυξη του Μητσοτάκη, οι Έλληνες οι πιο φτωχοί της ΕΕ - Κατρακυλά δημοσκοπικά η ΝΔ

Η οικονομία στη Γερμανία βρίσκεται σε στασιμότητα, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται σε άνοδο: Το έτος που ολοκληρώνεται αναμένεται να κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%.
Για τη Γερμανία, η φθινοπωρινή πρόβλεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δείχνει μείωση 0,2%, σημειώνει η Handelsblatt.
Επίσης, για τα επόμενα δύο χρόνια, η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η άλλοτε υποψήφια για χρεοκοπία χώρα κατάφερε να αντιστρέψει την πορεία της και βιώνει μια εντυπωσιακή επιστροφή – όμως οι περισσότεροι Έλληνες δεν επωφελούνται από αυτήν.
Ο πληθυσμός εξακολουθεί να υποφέρει από τις συνέπειες της κρίσης χρέους, η οποία έφερε τη χώρα πολλές φορές στα πρόθυρα χρεοκοπίας τη δεκαετία του 2010. Οι απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών βύθισαν τότε την Ελλάδα στη βαθύτερη και μακρύτερη ύφεση της μεταπολεμικής περιόδου.
Μόνο οι Βούλγαροι είναι φτωχότεροι  
Μεταξύ 2010 και 2016, η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της.
Οι ιδιωτικές περιουσίες συρρικνώθηκαν κατά 40%, κυρίως λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.Η πλειονότητα των νοικοκυριών δεν έχει ανακάμψει μέχρι σήμερα. 
Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2009, πριν από την κρίση, ήταν στο 93% του μέσου όρου της ΕΕ, ενώ το 2023 έχει πέσει στο 69%.
Από το 2009, δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ξεπεράσει την Ελλάδα ως προς το βιοτικό επίπεδο. 
Σήμερα, μόνο η Βουλγαρία είναι φτωχότερη, με κατά κεφαλήν εισόδημα στο 64% του μέσου όρου της ΕΕ.Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοινώνει συνεχώς νέες επιτυχίες. 
Χάρη στα υψηλά φορολογικά έσοδα και τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 12 δισ. ευρώ τους πρώτους έντεκα μήνες, δύο δισ. περισσότερα από τον στόχο.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση έχει εξοφλήσει πρόωρα δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ και έχει μειώσει το ποσοστό του δημόσιου χρέους κατά 56 ποσοστιαίες μονάδες – πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Τέσσερις από τους πέντε αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης κατατάσσουν την Ελλάδα ξανά ως αξιόπιστο δανειολήπτη. 
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών πληρώνει για τα κρατικά ομόλογα λιγότερους τόκους από την Ιταλία, λέει η γερμανική εφημερίδα.Καλή είδηση για την κυβέρνηση, αλλά στην καθημερινή πραγματικότητα των ανθρώπων η ανάπτυξη δεν έχει φτάσει. 
Ο μέσος μικτός μισθός ενός πλήρως απασχολούμενου στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας ήταν το 2009, πριν από την κρίση, 1.379 ευρώ. Σήμερα είναι μόλις 1.325 ευρώ.
Προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό, τα πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), είναι σήμερα κατά 23,7% χαμηλότερα από το 2009.Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat, η αγοραστική δύναμη των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε από το 72% του μέσου όρου της ΕΕ το 2013 στο 67% το 2023. 
Στα ίδια χρόνια, σε άλλες φτωχές χώρες η αγοραστική δύναμη αυξήθηκε: στην Πολωνία από 67% σε 80%, στη Ρουμανία από 55% σε 78% και στη Βουλγαρία από 46% σε 64% του μέσου όρου της ΕΕ.
Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει περισσότερο
Τα χαμηλά εισοδήματα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης. Έχουν επίσης δομικές αιτίες. 
Μία από αυτές είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία φτάνει μόλις το 49% του μέσου όρου της ΕΕ.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων.Το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερα από πέντε άτομα. Επίσης, οι επενδύσεις παραμένουν περιορισμένες.Το επενδυτικό κενό που προκλήθηκε από τα χρόνια της κρίσης υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ. 
Παρόλο που οι επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν μεταξύ 2019 και 2023 κατά 53,4% σε πραγματικούς όρους, το ποσοστό τους στο ΑΕΠ το 2023 ήταν μόλις 14,3%, πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, που ανέρχεται σε 22%.Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων ετών, το ΑΕΠ δεν έχει φτάσει ούτε ονομαστικά στα επίπεδα πριν από την κρίση. 
Το 2024 αναμένεται να ανέλθει σε 232 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, ενώ το 2008 ήταν σχεδόν 239 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χρειαστεί περίπου μία δεκαετία για να φτάσει η οικονομική δραστηριότητα, σε πραγματικούς όρους, στα επίπεδα πριν από την κρίση.Η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να αντιδράσει.
Από την ανάληψη της εξουσίας της στα μέσα του 2019, έχει αυξήσει σταδιακά τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 830 ευρώ. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Νίκη Κεραμέως, υπόσχεται περαιτέρω αύξηση στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Μέχρι τότε θα πρέπει να διεξαχθούν και πάλι εκλογές στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, ο μέσος μισθός για τους πλήρως απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να αυξηθεί στα 1.500 ευρώ.
Πότε θα επωφεληθούν οι Έλληνες από την ανάπτυξη;
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να περιμένουν άλλο. Αναρωτιούνται πότε η ανάπτυξη θα φτάσει σε αυτούς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη δυσαρέσκεια.
Σε έρευνα του Ινστιτούτου Metron Analysis στα τέλη Νοεμβρίου, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση.
Επίσης, το 66% αξιολογεί αρνητικά το έργο της κυβέρνησης μέχρι τώρα. 
Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναφέρονται είναι ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα χαμηλά εισοδήματα.Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), που στις εκλογές του Ιουνίου 2023 συγκέντρωσε το 40,6% των ψήφων, βρίσκεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μόλις στο 30%. 
Παρόλο που παραμένει το ισχυρότερο κόμμα μπροστά από το σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ με 17%, δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με την οποία κυβερνά από το 2019.Στην ερώτηση ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 31% επιλέγει τον νυν πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης της αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 8%. Ωστόσο, το 30% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κανένας από τους σημερινούς ηγέτες των κομμάτων δεν είναι κατάλληλος για το αξίωμα του πρωθυπουργού.Ιδιαίτερα ανησυχητικό για τον Μητσοτάκη και τη συντηρητική ΝΔ είναι το γεγονός ότι από τη δυσαρέσκεια επωφελούνται κυρίως τα λαϊκιστικά κόμματα. 
Το κόμμα «Ελληνική Λύση», που στις εκλογές του 2023 συγκέντρωσε 4,4%, έχει διπλασιάσει το ποσοστό του σε σχεδόν 9%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καταλήγει η Handelsblatt…

Με στοιχεία από: bankingnews.gr