Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Σταύρος Παπασωτηρίου: «Στόχος η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών ακριτικών περιοχών»

Σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π. Τοποθετούμενος ο βουλευτής Π.Ε Φλώρινας της Ν.Δ Σταύρος Παπασωτηρίου αναφέρθηκε αρχικά στις αλλαγές που γίνονται στους διαγωνισμούς του Δημοσίου όπως η σύντμηση πολλών προθεσμιών, η απλούστευση διαδικασιών όπως είναι οι κοινοποιήσεις στους ενδιαφερόμενους και η εισαγωγή αντικινήτρων για όσους δεν αποδέχονται τελικά το διορισμό τους μέσω ΑΣΕΠ. Στόχος να έχουμε περισσότερες προσλήψεις σε λιγότερο χρόνο, πάντοτε τηρώντας όλες τις ουσιαστικές εγγυήσεις που προσφέρει το ΑΣΕΠ.

Στη συνέχεια ο Σταύρος Παπασωτηρίου υπογράμμισε ειδικότερες θετικές ρυθμίσεις του νομοσχέδιου με ιδιαίτερη αξία για τις Ελληνικές οικογένειες και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Η 1η είναι η διάταξη περί διευκόλυνσης της συνυπηρέτησης δημοσίων  υπαλλήλων που πλέον καθίσταται δυνατή για περισσότερες υπηρεσίες και απλουστεύεται καθώς δεν θα είναι πια αναγκαία η σύμφωνη γνώμη Υπηρεσιακού Συμβουλίου. Μια προϋπόθεση που δημιουργούσε στη πράξη εμπόδια στην γρήγορη λήψη των σχετικών αποφάσεων, ενώ ταυτόχρονα εισάγεται από ‘δω και στο εξής προθεσμία ολοκλήρωσης της απόσπασης ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται γρηγορότερα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι προκειμένου να μπορούν να κρατήσουν ενωμένη την οικογένεια τους, συνυπηρετώντας με τους/τις συζύγους τους. 

Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετούν και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη για τη διεύρυνση των κοινωνικών κριτήριων τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα κατά τις μετεγγραφές φοιτητών σε συνδυασμό με τις νέες, ευνοϊκότερες προϋποθέσεις μετεγγραφής παιδιών τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών σε άλλα πανεπιστήμια προκειμένου να βρίσκονται δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους. Είναι μέτρα που αναμφίβολα προάγουν τη κοινωνική συνοχή και ταυτόχρονα στηρίζουν το θεσμό της οικογένειας στον οποίο η Ν.Δ αποδίδει κορυφαία σημασία για το μέλλον της χώρας μας.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Σταύρος Παπασωτηρίου μίλησε για το άρθρο 4 του νομοσχέδιου που προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση όσων συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ λόγω εντοπιότητας με στόχο να ενισχυθεί η στελέχωση υπηρεσιών απομακρυσμένων περιοχών όπως η Φλώρινα, επισημαίνοντας ότι:

«Για μας στη Φλώρινα, το άρθρο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία εξαιτίας των προβλημάτων προσέλκυσης νέου ανθρώπινου δυναμικού σε δημόσιους φορείς του νομού μας. Για να βελτιστοποιήσει το ΥΠΕΣ τη στελέχωση των διοικητικών εκείνων υπηρεσιών που σήμερα έχουν τα μεγαλύτερα κενά, έρχεται να δώσει κίνητρο στους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Μέσα από την ενίσχυση της μοριοδότησης της εντοπιότητας που πλέον θα προσφέρει στους μονίμους κατοίκους 40 επιπλέον μόρια για το διορισμό τους στον τόπο συμφερόντων τους.

Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα που προφανώς συνδέεται με το δημογραφικό για νομούς όπως η Φλώρινα αλλά και με ένα γενικότερο ζήτημα, αυτό της παροχής οικονομικών κινήτρων σε δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες περιοχές.

Είναι ένα μείζον θέμα που δεν αφορά μόνο τη Φλώρινα. Αφορά την παρουσία του κράτους σε όλες τις ακριτικές περιοχές και την ανάγκη να είμαστε παρόντες ως πολιτεία εκεί που αρχίζει η Ελλάδα.

Είμαι βέβαιος ότι και με αφορμή τη σημερινή συζήτηση, το υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει, πάντοτε σε συνεργασία με τον καθ’ύλην αρμόδιο υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, όλες τις δυνατές λύσεις στο πρόβλημα της οικονομικής στήριξης όσων θέλουν να υπηρετήσουν σε παραμεθόριες περιοχές. Λύσεις υπάρχουν όπως έχει αποδείξει και η περίπτωση του προσωπικού της ΑΑΔΕ. Αρκεί να δουλέψουμε πάνω σε αυτές, να τις βελτιώσουμε και να υιοθετήσουμε κοινές βέλτιστες πρακτικές για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της παραμεθορίου.

Άλλωστε έχει γίνει ήδη η αρχή με τους γιατρούς του ΕΣΥ στους οποίους πρόσφατα δόθηκαν σημαντικά επιδόματα όταν επιλέγουν να τοποθετηθούν στις λεγόμενες «άγονες» θέσεις. Σε κάθε περίπτωση ως πολιτεία οφείλουμε να διαγράψουμε από το λεξιλόγιο μας λέξεις όπως «άγονες», «απομονωμένες» ή «προβληματικές» περιοχές. Γιατί η Ελλάδα δεν τελειώνει αλλά αρχίζει στα σύνορα της. Κι εκεί είναι που βρίσκεται το μέλλον της πατρίδας μας».