Γι αυτό το λόγο, λατρεύεται από τους
διαιτολόγους. Εκτός των άλλων, είναι πολύ εύπεπτη και χρησιμοποιείται ευρέως
από διάφορες κατηγορίες ατόμων, όπως από τα δυσανεκτικά στη γλουτένη άτομα.
Δηλ. τα άτομα με κοιλιοκάκη, οι οποίοι και δεν μπορούν να μεταβολίσουν μια
ομάδα πρωτεϊνών, η οποία συναντάται στα σιτηρά, (που ονομάζονται προλαμίνες) ή
πιο συνηθισμένη λοιπόν προλαμίνη, είναι η γλουτένη.
-Πως συναντάται και πως
τρώγεται:
Τη βρίσκουμε σε διάφορες
μορφές. Συνήθως υπάρχει το αλεύρι βρώμης, μετά από την άλεση του καρπού, που
τρώγεται με διάφορους τρόπους, όπως ενισχυτικό για άλευρα, σαν πρώτο ή δεύτερο
συστατικό σε κουλουράκια- ψωμιά- γλυκά. Η βρώμη τρώγεται σαν χυλός, με γάλα ή
γιαούρτι, καταναλώνεται και σκέτη σαν χυλός βρασμένος σε νερό. Την βρίσκουμε ως
πλιγούρι, μετά από τον τεμαχισμό του καρπού. Χρησιμοποιείται ακόμα και για την
Παρασκευή μπύρας. Υπάρχουν ακόμα και ψωμιά βρώμης, ή τα πολύ νόστιμα και
απολαυστικά μπισκότα βρώμης. Η βρώμη, είναι το μεγάλο μυστικό για να κάνετε
μαλακά και αφράτα μπιφτέκια. Αντικαταστήστε το ψωμί ή την φρυγανιά που
περιέχουν τα μπιφτέκια σας, με βρώμη. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!.
Άλλωστε η βρώμη είναι ένα τόσο αγνό προϊόν, που δεν μπορεί να συγκριθεί με
κανένα δημητριακό που κυκλοφορεί, αφού όλα πλέον, είναι επεξεργασμένα, άρα και
έχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
-Συνταγή για ένα νόστιμο πρωινό: (English breakfast)
1/2 φλ. Νιφάδες βρώμης, 3
κ.σ. κράνμπερι, 2-3 αποξηραμένα σύκα- ή ροδάκινα σε μικρά κομματάκια, 10
καρυδόψυχες (κοπανισμένο),ή άλλος ξηρός καρπός.
- Συνδυάστε το με γιαούρτι, ή γάλα χαμηλό σε
λιπαρά
-Αλμυρή εκδοχή βρώμης:
Θα χρειαστείτε 1 φλ. γάλα
χαμηλό σε λιπαρά, 1 φλ. βρώμη, λίγο αλάτι-πιπέρι και τυρί χαμηλό σε λιπαρά
Σε κατσαρόλα, βάζουμε το
γάλα, και μόλις πάρει μια βράση, βάζουμε τη βρώμη, και σε χαμηλή φωτιά
ανακατεύουμε συνέχεια για λίγα λεπτά. Τέλος βάζω λίγι αλάτι-πιπέρι, τραβώ από
τη φωτιά, το βάζω σε πιάτο και πάνω του ρίχνω το τυρί επιλογής μου. Θα βγεί
ένας θρεπτικός χυλός, ευχάριστος για βραδινό γεύμα.