Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Φλώρινα: Αποχή δικηγόρων από τα καθήκοντά τους

Αποχή των Δικηγόρων, μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας μέχρι και την Τρίτη 20 Αυγούστου 2024, από τα καθήκοντά τους από τις ποινικές δίκες, από τις δίκες Νομικής Βοήθειας, από τις δίκες ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων σε υποθέσεις συμφερόντων ευρύτερου Δημοσίου κάθε βαθμού, από δίκες με εντολέα τραπεζικό ίδρυμα, Fund ή Servicer και από κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης υπέρ των ανωτέρω, αποφάσισε το Δ.Σ. του συλλόγου κατά την τακτική συνεδρίασή του. 

Σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος αναφέρει: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Δυτ. Μακεδονίας – Υποκατάστημα Φλώρινας (πρ. Υποθηκοφυλακείο Φλώρινας). Το ΚΓ εξακολουθεί, να στεγάζεται σε κτήριο που δεν πληροί καμία προδιαγραφή δημόσιας χρήσης, απολύτως ακατάλληλο για την εργασίας Δικηγόρων αλλά και την εξυπηρέτηση πολιτών, με χώρους που είναι αδύνατον να στεγάσουν τα αρχεία των πρ. υποθηκοφυλακείων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Επιπλέον, υπάρχει ελλιπέστατη υλικοτεχνική υποδομή καθώς και έλλειψη προσωπικού με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τα κεντρικά προβλήματα διασύνδεσης, την συνεχή θέση εκτός λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου και καταχώρησης εγγραπτέων πράξεων. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η αφόρητη ταλαιπωρία Δικηγόρων και άλλων επαγγελματιών καθώς και των πολιτών, οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην διεκπεραίωση των υποθέσεων και η μεγάλη ανασφάλεια δικαίου, πρωτίστως διότι δεν μπορεί να τηρηθεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας. Προειδοποιούμε ότι ο Φορέας είναι υπεύθυνος για κάθε ζημία, που τυχόν υποστούν συνάδελφοι ή συναλλασσόμενοι και ήδη θα απευθυνθούμε και προς κάθε αρμόδια Αρχή. Απαιτούμε την άμεση κατάργηση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, όπως ψηφίστηκαν και συνιστούν οριζόντια και άδικη φορολογική επίθεση σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των Δικηγόρων και γενικά των ελευθέρων επαγγελματιών. Ήδη με την έκδοση των πρώτων εκκαθαριστικών προκύπτει υπέρμετρη επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών με την εφαρμογή άδικων και παράλογων τεκμηρίων. Εκφράζουμε την αντίθεσή του στις νέες εκτεταμένες μεταβολές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Διαπνέονται από οριζόντια τιμωρητική αντίληψη, αδιαφορεί για την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών που οδηγούν στο έγκλημα, υποβαθμίζει την ανάγκη σωφρονισμού και επανένταξης και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους παραβίασης βασικών όρων προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων καθώς και συρρίκνωσης των εγγυήσεων ορθής απονομής της ποινικής δικαιοσύνης. Καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική απόφαση κυβέρνησης και ΕΦΚΑ να άρει την ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδων συναδέλφων και γενικά ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι από 1η Μαρτίου 2023 στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΧΔΙΚ δεν προχωρούν στην άμεση συνολική εξόφληση των οφειλόμενων προς τους συναδέλφους που παρέχουν νομική βοήθεια.

Απαιτούμε

Την άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου Δ. Μακεδονίας (Φλώρινα) και την μετεγκατάστασή του σε κατάλληλο χώρο. Την καθημερινή λειτουργία του Αρχειοφυλακείου Αμυνταίου. Τον άμεσο έλεγχο και διεκπεραίωση πράξεων που αφορούν στο πρ Κ.Γ Πρεσπών. Την ενεργοποίηση του θεσμού των Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου και στην Φλώρινα.

Την άμεση, χωρίς όρους, κατάργηση των διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου που επιβάλει την άδικη οριζόντια φορολόγηση των Δικηγόρων και Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Τη θέσπιση αφορολογήτου ορίου.

Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Την απαλλαγή από ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, ο οποίος επιβαρύνει τον πολίτη στον οποίο μετακυλίεται.

Την άμεση κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων σε Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, που αυξάνονται κάθε έτος. Την ρύθμιση των οφειλών και την διαγραφή αυτών που δημιουργήθηκαν ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Την εξασφάλιση της διατήρησης των παροχών υγείας για όλους τους συναδέλφους, που είναι (όπως και χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες) ανασφάλιστοι από 1-3-2024, με απόφαση του ΕΦΚΑ.

Την ικανοποίηση των σταθερών αιτημάτων του κλάδου για την διασφάλιση της νομιμότητας ιδιωτικών συναλλαγών και υποστήριξης του πολίτη έναντι της Διοίκησης.

Την άμεση εξόφληση όλων των οφειλόμενων στους παρέχοντες Νομική Βοήθεια.

Την εξασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης του πολίτη στην Δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Δικηγορικούς Συλλόγους που υφίστανται υποβάθμιση δικαστικών σχηματισμών της περιφέρειάς τους».

ΕΡΤ