Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Σταύρος Παπασωτηρίου: «Νέοι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη της Φλώρινας»

Σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησής του στην Αθήνα με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Τσιάρα, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Σταύρος Παπασωτηρίου επικοινώνησε χθες με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα την αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών πόρων που θα διατεθούν στις περιοχές λιγνιτικής μετάβασης.

Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρας και ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας Ν. Παπαθανάσης ανακοίνωσαν την επέκταση του Συμφώνου Συνεργασίας των δυο υπουργείων στο πλαίσιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη προγραμματική περίοδο ως το 2027.

Ο Σταύρος Παπασωτηρίου στη βάση της παραπάνω ανακοίνωσης σχετικά με την διάθεση πρόσθετων πόρων για την αγροτική ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, ζήτησε την κατά προτεραιότητα ανακατεύθυνση τους σε παραγωγικές επενδύσεις στην Π.Ε Φλώρινας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η χρηματοδότηση έξυπνων διαδικασιών παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων καθώς και η στοχευμένη ενίσχυση ποιοτικών τοπικών προϊόντων του νομού Φλώρινας.

Επίσης το Υπουργείο δεσμεύτηκε για την υπαγωγή των περιοχών απολιγνιτοποίησης στο ανώτατο ποσοστό συγχρηματοδότησης, τόσο για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων όσο και για  την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τη διάθεση συμπληρωματικής χρηματοδότησης του νέου προγράμματος Leader για τις ηπειρωτικές περιοχές μετάβασης.

Ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ επεσήμανε ότι όλοι οι παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έρχονται να προστεθούν σε εκείνους του υφιστάμενου Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση 2021-27» δίνοντας μια νέα ευκαιρία να ανασχεδιάσουμε το μέλλον της Φλώρινας στη μεταλιγνιτική εποχή και να αξιοποιήσουμε τα επιπλέον κονδύλια αλλά κυρίως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πρωτογενούς παραγωγής του νομού.