Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Στ. Παπασωτηρίου: «Άλμα για το ΕΣΥ τα μέτρα υπέρ της Ψυχικής Υγείας και η πρόσθετη οικονομική στήριξη των γιατρών του Δημοσίου»

Σήμερα υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που περιέχει και σειρά θετικών διατάξεων για την οικονομική στήριξη των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μιλώντας στην Ολομέλεια για τη νομοθετική πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού Α. Γεωργιάδη και του υφυπουργού Δ. Βαρτζόπουλου ο Βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Στ. Παπασωτηρίου υπογράμμισε τη σημασία:

Της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ). Ενός δημόσιου, δωρεάν συστήματος παροχής φροντίδας ψυχικής υγείας, με στόχο την άρση των υφιστάμενων γεωγραφικών περιορισμών- και τη παροχή όλων των δυνατοτήτων πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης χωρίς κοινωνικές ή οικονομικές διακρίσεις.

Της δημιουργίας του ενιαίου Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ). Αυτός είναι ο 2ος μεγάλος πυλώνας που αποσκοπεί στην αποκατάσταση του θεραπευτικού συνεχούς στην Ελλάδα καθώς δεν νοείται τον 21ο αιώνα, να διατηρούμε -προτιμησιακά- ορισμένα προγράμματα πάντα σε συγκεκριμένες περιοχές, εξαιρώντας την περιφέρεια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται τολμηρές παρεμβάσεις για τους γιατρούς όπως:

Η διεύρυνση -με τροπολογία- της δυνατότητας απασχόλησης όλων των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας -χωρίς πλέον καμία εξαίρεση- στον ιδιωτικό τομέα. Η διάταξη αυτή -σε συνδυασμό με την πρόσφατα εκδοθείσα υπουργική απόφαση για τους γιατρούς κλάδου ΕΣΥ- αποτελεί πολύτιμο κίνητρο προσέλκυσης στο Δημόσιο και διατήρησης του τόσο αναγκαίου ιατρικού προσωπικού.

Η αναβάθμιση και επέκταση με τα Άρθρα 62 και 64 των πρόσθετων οικονομικών κινήτρων που παρέχει το κράτος και οι ΟΤΑ στους γιατρούς προκειμένου να υπηρετούν σε θέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται άγονες.

Κλείνοντας ο Στ. Παπασωτηρίου έθεσε ξανά θέματα αναβάθμισης δημόσιων υποδομών Υγείας στο νομό Φλώρινας. Το πρώτο έχει να κάνει με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Αμύνταιο. Στόχος είναι η αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ σε υπερσύγχρονη δημόσια κλινική από την ΑΕΜΥ, με διαπεριφερειακό χαρακτήρα, νέο τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό και πρόσθετη στελέχωση υψηλού επιπέδου. Ένα Κέντρο με χώρο αναφοράς όλη την Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Επειδή πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, μακράς πνοής για το Αμύνταιο, αναμένονται σύντομα οι σχετικές ανακοινώσεις της ΑΕΜΥ για να ξεκινήσει η υλοποίηση της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να φέρει από μόνη της εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας σε ένα νομό που νιώθει τις έντονες επιπτώσεις της λιγνιτικής μετάβασης.

Το 2ο θέμα που έθεσε ο Στ. Παπασωτηρίου ήταν το σχέδιο δημιουργίας νέου τομέα ΕΚΑΒ στο Αμύνταιο, ένα έργο ζωής για ολόκληρη τη Φλώρινα που θα βελτιώσει το χρόνο απόκρισης των ασθενοφόρων σε επείγοντα περιστατικά. Κι εδώ αναμένεται εντός του 2024 η εφαρμογή του σχεδίου σύστασης της νέας αυτής περιφερειακής υπηρεσίας από το ΕΚΑΒ, η οποία θα ενισχυθεί με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολουθεί βίντεο>>
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΣΧ ΤΟΥ ΥΠ ΥΓΕΙΑΣ 30.7. 2024 (youtube.com)