Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Όλα για τις εξαγωγές λιγνίτη στα Σκόπια με τις νταλίκες να ρίχνουν κάρβουνο και την κοινότητα Αχλάδας στο έλεος

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αχλάδας αναφέρθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στα χρόνια προβλήματα του οικισμού . “Τα Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας πήραν παράταση για λόγους δημοσίου συμφέροντος για να διασφαλιστεί η λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης που όμως δε δουλεύει” .

Όπως είπε δεν υπάρχει θέληση από πλευράς εταιρείας να καλυφθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση. “Η εταιρεία δίνει κάρβουνο στη Βόρειο Μακεδονία και δεν μπορεί να δώσει τα 40 εκ για την αναγκαστική απαλλοτρίωση. Ήρθε στα 50 μέτρα από τα σπίτια μας και στα 200 μέτρα από το ενεργό δημοτικό σχολείο” .

Πρότεινε να υπάρχουν έλεγχοι από τις υπηρεσίες για να αξιολογούν την κατάσταση .”Έχετε και εσείς τη δυνατότητα να βάζετε πρόστιμα. Δεν μπορεί να είμαστε παρατημένοι .Να τοποθετηθεί μηχάνημα για την ατμοσφαιρική ρύπανση όπως στη Μελίτη . Οι αυταναφλέξεις του κάρβουνου είναι συνεχείς με την μεγάλη αποθήκη λιγνίτη της εταιρείας”.

Αυτοί που δουλεύουν δεν είναι μόνιμοι συμπλήρωσε και δεν υπάρχει σχέση ανάλογη με τη ΔΕΗ. Το πρόβλημα έχει να κάνει και με τις νταλίκες, “έχουν κομμένες τέντες, πέφτει κάρβουνο, ρίχνουν τα κάρβουνα να σκεπάσουν τις τέντες” .

Ο κ. Αντωνιάδης, αντιδήμαρχος του Δήμου Φλώρινας εξήγησε ότι αν συνεχιστεί η εξόρυξη καταστρέφεται ο οικισμός, αν σταματήσει καταστρέφεται η εταιρεία και χάνονται οι δουλειές. “Η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης έχει σταματήσει εδώ και δυο χρόνια , η ΔΕΗ δεν έχει έννομο συμφέρον .Η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί με τις εξαγωγές μόνο έχοντας μεγάλα οφέλη συνεργαζόμενη με την εταιρεία του Μυτιλιναίου .Περιμένουμε κάποιο σχεδιασμό .Για αυτό που συμβαίνει δεν ευθύνεται μόνο ο επιχειρηματίας , υπάρχουν πολιτικές αποφάσεις.

Η πολιτεία έχει υποχρέωση να σταθεί στους πολίτες. Όταν σταματήσει το ορυχείο, το χωριό μετά από βροχές, σεισμούς θα έχει σοβαρές κατολισθήσεις που δεν θα μπορεί να ζήσει κανείς “.

Υπάρχει πρόβλεψη στο περιφερειακό χωροταξικό της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και του οικισμού της Αχλάδας δήλωσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης που πιστεύει ότι η συνέχιση των εξαγωγών στη λιγνίτη στη γείτονα χώρα είναι απαραίτητη ώστε ο ιδιώτης να εξασφαλιστεί με κάποια συμφωνία για να μπορέσει να προβεί σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ή να  αποκαταστήσει όπως οφείλει το ορυχείο σύμφωνα και με τους περιβαλλοντικούς όρους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

prlogos.gr