Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Φλώρινα: Στα σκαριά Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

ΜΑΡΙΝΑΞΥΠΝΗΤΟΥ| 10.06.2024

Ένα ακόμη βήμα έγινε για να προχωρήσει η εγκατάσταση του Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 55 MW της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Φλώρινα.

Η ΔΕΗ έχει ψηλά στην ατζέντα τα έργα ΑΠΕ. Η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ στο τέλος Μαρτίου 2024 ανήλθε σε 4,7GW, με τα έργα σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή να ανέρχονται σε 2,8GW, που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η εταιρεία για το 2026.

Για το εν λόγω έργο, προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας έδωσε το πράσινο φως στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για να επέμβει σε δημόσια δασική και δημόσια χορτολιβαδική έκταση, συνολικού εμβαδού 200.006,86 τ.μ..
Το προς υλοποίηση και υπό εγκατάσταση έργο «Φωτοβολταϊκός Σταθμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. ισχύος 55MW» βρίσκεται στη θέση ‘ΚΛΕΙΔΙ’ εντός Δ.Ε. Αμυνταίου & Μελίτης- Δ. Αμυνταίου & Φλώρινας-Π.Ε. Φλώρινας Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας.

Το έργο

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Φωτοβολταϊκού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55MW εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) στη θέση «ΚΛΕΙΔΙ» της Δημοτικής Ενότητας Αμυνταίου, Μελίτης, Δήμου Αμυνταίου, Φλώρινας, Π.Ε. Φλώρινας και διοικητικά υπάγεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

Η συνολική ισχύς του πάρκου θα είναι 55MW και θα υλοποιηθεί με χρήση 110.000Φ/Β γεννητριών ονομαστικής ισχύος 500W έκαστη. Για τη μετατροπή του παραγόμενου ρεύματος θα τοποθετηθούν διακόσιοι εβδομήντα πέντε (275) κεντρικοί αντιστροφείς (inverters), ισχύος εξόδου 185 kVA, που θα ομαδοποιούνται σε Πίνακες ΧΤ πριν συνδεθούν στους έντεκα (11) συνολικά Υποσταθμούς ΧΤ/ΜΤ.

Σε κάθε Υ/Σ ΧΤ/ΜΤ θα υπάρχει Μετασχηματιστής (Μ/Σ) Ισχύος 33/0,8kV ισχύος 5000kVA. Η στήριξη των Φ/Β πάνελ θα γίνει πάνω σε σταθερές μεταλλικές βάσεις με κλίση 25ο .

Επίσης, θα εγκατασταθούν δύο Τερματικοί Σταθμοί (Τ.Σ.) στους οποίους μεταφέρεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τους Υ/Σ ΧΤ/ΜΤ με δίκτυο ΜΤ (33KV).

Η χωροθέτηση θα υλοποιηθεί σε έκταση συνολικού εμβαδού 1.543.011,706 τ.μ. η οποία εμφανίζει κατηγορίες μορφής/κάλυψης μη υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, επί των οποίων η ανάπτυξη Φ.Σ.Π.Η.Ε. αποτελεί επιτρεπτή επέμβαση υπό όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, θα τοποθετηθούν σύστημα γείωσης και ισοδυναμικής σύνδεσης, σύστημα αντικεραυνικής προστασίας, σύστημα ελέγχου-εποπτείας και μετρήσεων, Σύστημα ασφάλειας και πυρόσβεσης του σταθμού, περίφραξη.

Το πάρκο βρίσκεται βόρεια και πλησίον του οικισμού Κλειδιού. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι ο οικισμός Κλειδιού βρίσκεται σε φάση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης.

Η πρόσβαση στο γήπεδο του σταθμού θα γίνεται τόσο από το νότιο τμήμα του γηπέδου μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού Πτολεμαΐδας –Φλώρινας και της ασφαλτοστρωμένης Δημοτικής Οδού που διέρχεται πλησίον του γηπέδου του σταθμού, όσο και από το βόρειο τμήμα μέσω υφιστάμενου δρόμου.

ypodomes.com