Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

To Ινστιτούτο ENA στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης «RGC 2024»

To Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ συμμετέχει ως knowledge partner και στο φετινό, 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Regional Growth Conference 2024 με θέμα «Συνδυάζοντας Βιωσιμότητα & Καινοτομία: Νέες Διαστάσεις στην Περιφερειακή Ανάπτυξη», που θα διεξαχθεί στο Πολιτιστικό &Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, 30 Μαΐου – 1 Ιουνίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΝΑ διοργανώνει δύο θεματικά τραπέζια:

Το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027: Επιπτώσεις στην ΕΕ & στην Ελλάδα

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 | 11:50-12:40 | Συνεδρία 1, Αμφιθέατρο

Οι διαδοχικές κρίσεις αναδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ η αύξηση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και η πιεστική ανάγκη για επίσπευση της Πράσινης Μετάβασης απαιτούν τη διεύρυνση των οικονομικών δυνατοτήτων. Ωστόσο η ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού μετά το 2027 παραμένει ζητούμενο, ενώ η Πολιτική Συνοχής δέχεται κριτική ότι δεν πετυχαίνει τους στρατηγικούς της στόχους. Αντικείμενο της συνεδρίας είναι να συζητήσει το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής, τις δυνατότητες και τους κινδύνους που εμπεριέχουν οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί τόσο για το ευρωπαϊκό εγχείρημα συνολικά όσο και για την Ελλάδα και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις που έχουν διατυπωθεί. 

Συμμετέχουν:

Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ

Λούκα Κατσέλη,  Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, πρ. Υπουργός Οικονομικών  

Αλέκος Κρητικός, Ειδικός Σύμβουλος  ΕΛΙΑΜΕΠ , πρ στέλεχος ΕΕ

Γιώργος Ιωαννίδης, Μέλος Ομάδας Εμπειρογνωμόνων ΓΓΔΕ για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2027, πρ. Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ  

Χρύσα Αράπογλου, Δήμαρχος Καλαμαριάς 

Συντονισμός: Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής & Κοινωνικής Ανάλυσης ΕΝΑ

Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Δημόσιες πολιτικές &καινοτομία

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 | 11:20-12:20 | Συνεδρία 48, Αχαΐα Hall

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα Αυτοματοποιημένα Συστήματα Λήψης Αποφάσεων (ADM) ενσωματώνονται όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή, από τις συναλλαγές μας με τις δημόσιες υπηρεσίες, την εκπαίδευση, την εργασία, έως τις αλληλεπιδράσεις μας στο διαδίκτυο και στο φυσικό περιβάλλον. Την ίδια στιγμή μετασχηματισμοί δομικής σημασίας λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής, αλλά ακολούθως και στο μοντέλο παραγωγής αξίας. Αυτό που απουσιάζει είναι η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ιδιοκτησία των δεδομένων που συνιστούν προϋπόθεση τωv AI και ADM. Ποιες συνέπειες φέρει το ισχύον καθεστώς; Ποια δεδομένα χρησιμοποιούνται, πού και πώς αναπτύσσεται η ψηφιοποίηση και ποιος είναι ο ρόλος των πολιτών στη διαδικασία; Στο πλαίσιο του οικονομικού μοντέλου που διαμορφώνεται η έρευνα, η γνώση, τα δεδομένα, η πληροφορία κ.ά. αποκτούν καίριο ρόλο, όπως και οι δημόσιες πολιτικές που συνδέονται με τη ρύθμιση ή τη μη-ρύθμιση αυτών των τομέων και οι οποίες συνιστούν μία νέα πρόκληση για την ΕΕ. 

Συμμετέχουν:

Αλέξανδρος Μελίδης, Γενικός Διευθυντής Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, ΕΕΛΛΑΚ.

Αντώνης Μπόγρης, Μηχανικός Υπολογιστών &Επικοινωνιών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

ΘεοδώραΚoτσακά, Ερευνήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας, Συντονίστρια Παρατηρητηρίου των Κοινών Ινστιτούτου ΕΝΑ

Ανδρέας Παπαδημητρίου, European Investment Bank 

Συντονισμός: Αγγελική Μητροπούλου, Επιστημονική συνεργάτιδα ΕΝΑ