Η Αρχή ενημέρωσε επίσης και για λουκάνικα από τα Lidl τα οποία ανακλήθηκαν λόγω κινδύνου
τραυματισμού ή πνιγμού.
Πρόκειται για τα λουκάνικα 12 Chipolatas aux herbes, boyau naturel της εταιρείας
Tradival και αποσύρεται το σύνολο της παραγωγής, με κωδικούς και
αριθμούς παρτίδας 20712419 C4135317 και 20712419 C4134296. Στα λουκάνικα
βρέθηκαν κομμάτια οστών, και «Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων
ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, ως προφύλαξη συνιστάται να μην
τα καταναλώνουν τα άτομα που έχουν προϊόντα που ανήκουν στην παραπάνω παρτίδα».
Η επισήμανησ της ανάκλησης αναφέρει: “Μην καταναλώνετε άλλο, Επιστρέψτε το
προϊόν στο σημείο πώλησης, Επικοινωνήστε με την υπηρεσία καταναλωτή,
Καταστρέψτε το προϊόν.”
Το ξένο σώμα σε τρόφιμα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων αιτιών των
καταγγελιών των καταναλωτών. Τον περασμένο Μάρτιο σήμανε συναγερμός σε 57
χώρες όπου δραστηριοποιείται η αλυσίδα Lidl για μπισκότα σοκολάτας που
περιείχε μεταλλικά κομμάτια. Τον περασμένο Απρίλιο και τα Lidl στην
Τσεχία ανακάλεσαν, κονσέρβα λόγω παρουσία ξένου σώματος, ενώ τον
Μάρτιο σήμανε συναγερμός σε πολλές χώρες της Ευρώπης για ψωμί του
τοστ σε διάφορα σουπερμάρκετ λόγω παρουσίας μεταλλικών θραυσμάτων.
Ξένο υλικό σε τρόφιμα μπορεί να είναι γυαλί, πλαστικά ή μεταλλικά
κομμάτια, ξύλο, οστά, κουκούτσια,
πέτρες, έντομα χώμα και άμμος. Είναι δε ενδιαφέρον ότι υπάρχουν και ακραίες
περιπτώσεις ξένων υλικών όπως η περίπτωση της γυναίκας, που βρήκε ολόκληρο
τούβλο στην τσάντα με τις πατάτες της, ενώ άλλος ένας άλλος καταναλωτής αηδίασε
όταν κατάλαβε πως μέσα στην πίτσα του υπήρχε ένα δόντι…
Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων, με
τα πλαστικά θραύσματα να είναι η πιο κοινή αιτία ανάκλησης. To ξένο σώμα σε
τρόφιμα αποτελεί μία συνεχή και διαχρονική ανησυχία για όλους τους τύπους
βιομηχανιών επεξεργασίας τροφίμων, καθώς η εταιρεία όχι μόνο υφίσταται το κόστος
της ανάκλησης αλλά πλήττεται σοβαρά και η φήμη της. Δυστυχώς τέτοιου είδους
«αστοχίες» είναι πολύ πιθανό να συμβούν ακόμα και σε μεγάλες εταιρείες με
“σκληρές” γραμμές άμυνας
Τα ξένα υλικά μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα κατά της διάρκεια της
παραγωγής τους στις μονάδες επεξεργασίας από πολλές πηγές και παρά τις πολλές
μεθόδους πρόληψης της βιομηχανίας τελικά καταφέρνουν να μεταφερθούν στο τελικό
προϊόν και να φτάσουν στα χέρια ή ακόμα χειρότερα στο στόμα του καταναλωτή.